Obligatorisk kurs skal bidra til refleksjon

- Kurset er utviklet av LINK og USIT-juristene sentralt, mens vi på SV har jobbet ut den siste modulen med konkrete problemstillinger man kan møte i samfunnsfaglig forskning, sier seniorrådgiver  og forskningsrådgiver Marit Eldholm, som har jobbet mye for å få et tilpasset nettkurs i personvern på fakultetet. 

Kvinne i 40-årene - portrett, som smiler

- Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive, sier Marit Eldholm. (Foto: UiO) 

- Hvorfor skal vi ha dette obligatoriske kurset?

- Dette kurset vil bidra til en bedre forståelse blant våre forskere om hva som kreves av dem når de bruker persondata i sin forskning. Debatten som gikk i Khrono i vinter avdekket flere misforståelser og viste godt noen av de utfordringene samfunnsforskere har møtt i kjølvannet av GDPR. Samtidig viste debatten at skillet mellom jus og etikk ikke alltid er åpenbart, og NESH kom også på banen for å dra opp disse grensene tydeligere. Det er helt klart et behov for UiOs forskere å forstå både hva persondata faktisk er og hvordan de skal håndtere slike data både på en lovlig og forskningsetisk forsvarlig måte, og kurset er utviklet for å hjelpe dem med nettopp dette.

- Vi har fått på plass et enkelt og poengtert kurs som dekker det forskerne må vite på feltet, som forhåpentligvis vil bidra til færre misforståelser og bedre bevissthet rundt slike viktige problemstillinger.

- Hvordan har det vært å jobbe det fram?

- Kurset er utviklet av LINK og USIT-juristene sentralt, mens vi på SV har jobbet ut den siste modulen med konkrete problemstillinger man kan møte i samfunnsfaglig forskning. Utfordringen har vært å finne gode og treffende eksempler og utforme casene slik at de tar opp typiske misforståelser. Det skal ikke nødvendigvis være enkelt å velge riktig svar! Målet er å bidra til refleksjon gjennom helt konkrete eksempler.

- Det har vært inspirerende å diskutere disse spørsmålene med både forskerstøtte, personvernkontakter, jurister og forskningsledere.

- Siden noen av våre forskere er underlagt helseforskningsloven (PSI) har det vært et parallelt løp der med andre moduler og ressurspersoner involvert, så vi er enda ikke helt i mål og ser fram til at alle SVs forskere får det samme tilbudet.

- Hva har responsen vært så langt?

- Tilbakemeldingene fra de som har tatt kurset har vært utelukkende positive. Vi har gitt en lang frist for å fullføre (1. september), og håper forskerne ser verdien av å sette av et par timer i sommer til å utfordre seg selv på hva de kan om personvern.

Les også prodekan Tore Nilssens leder om kurset

Publisert 16. juni 2022 23:44 - Sist endret 17. juni 2022 12:16