Minneseminar over Bente Træen og opprettelse av senter for forskning på seksuell helse

Professor i psykologi Bente Træen ble hedret med et minneseminar på Psykologisk institutt 19. oktober.  Arrangementet ble avrundet med åpningen av CENSE – et senter som skal forske på seksuell helse. Søknad om midler til senteren var noe av det siste Træen bidro til før hun døde.

Cense-gruppen

I forskningen på seksuell helses tjeneste: Fra vestre: Stine Nygård, Anna Ivanova, Nantje Fischer, Maren Kristin Nysæter, Lennart Lock, Sidsel Schaller, Ingela Lundin Kvalem, Jacob Evje og Philippa Druce. Alle tilknyttet CENSE.

Forskerkollegaer av Bente Træen fra inn- og utland bidro til å tegne et bilde av professorens betydning som forsker på seksuell helse-feltet og som person. Faglig dyktig, sjenerøs, hardt arbeidende, kreativ som forsker og glad i det sosiale, var beskrivelser om gikk igjen.  Vi fikk også forelesninger om noen av feltene Træen har bidratt til og inspirert: om sex og aldring, forskning på pornografi, menneskets seksualitet med psykologblikk og trender i forskning på seksuell helse.

Eksempler fra eget liv

En egen bolk var viet Bente Træen som formidler. Træen fikk i sin tid Forskningsrådets pris som beste formidler og var mye brukt av mediene, som hun gjerne stilte opp for. Træen kjente medienes logikk og hadde respekt for journaliser – særlig de som grundige og forholdt seg seriøst til forskningen hennes.

Forsiden til programmet

Journalister, kommunikasjonsarbeidere og andre formidlere var med på å tegne et bilde av Træen og henne bidra til å løfte sex og samliv- feltet i pressen. Hun var ikke v redd for å by på seg selv og gi eksempler fra eget liv. Noe av det siste Træen bidro til i mediene var å sette søkelys på hvor lite informasjon man får om seksualitet og kreft – når man er syk. 

Senteret skal bidra til viktig kunnskap of færre forskjeller

– CENSE skal bidra til å utjevne sosial ulikhet i seksuell helse. Vår forskning skal få praktiske konsekvenser i politikk og praksis, og vi vil inspirere til mer forskning, sier Nantje Fischer, senter leder og postdoktor og nær samarbeidspartner av Bente Træen. 

Hun forteller at senteret ønsker også å sikre at yrkesgrupper som leverer tjenester til befolkningen har den nødvendige kunnskapen og kompetansen om kjønn, seksualitet og seksuell helse.

– Senteret ble åpnet i forbindelse med miniseminaret for avdøde Bente Træen. Hva betød hun for unnfangelsen av sentere og hvordan er det å fylle hennes sko?  

– Bente initierte senteret i 2022 og har lagt mye av fundamentet til CENSE. Det sier seg selv at hun etterlater seg et stort vakuum. Hun var en inspirasjon, trygghet og en formende rollemodell i min akademiske karriere og det er et stort privilegium å få realisere visjonen hennes om et norsk forskningssenter for seksuell helse. Oppi sorgen over å ha mistet Bente er det godt å vite at arbeidet hennes lever videre.

– Hvis dere skal nevne et par særlig aktuelle temaer som CENSE er opptatt av - Hvilke vil dere peke på og hvorfor? 

– Vi er opptatt av at Norge skal samle inn oppdaterte, representativt data om seksuell helse, atferd og velvære. Disse dataene er viktige for å forme politikk og tiltak, veilede klinisk praksis og støtte påvirkningsarbeidet i samfunnet, sier Fischer. Hun forteller at CENSE også skal bidra til økt forskning og undervisning på fagområdet.

– Vi arbeider aktivt med å fremme nye forskertalenter og å styrke samarbeid med andre nasjonale og internasjonale miljøer. Befolkningsrepresentative data vil spille en viktig rolle i dette arbeidet, forteller hun.

Av Gro Lien Garbo
Publisert 27. okt. 2023 18:06 - Sist endret 29. okt. 2023 14:22