Gir seg etter 33 år på SV-fakultetet

Da Gro Hauki Hals startet å jobbe med eksamen og studier på SV-fakultetet var det papir og til dels håndskrift som gjaldt.  I løpet av 33 år har hun vært med på en digital revolusjon.

Hilde Johansen Corell og Gro Hauki Hals har jobbet tett i alle år. Hilde takket for et fantastisk samarbeid og lovet å holde kontakten

Hilde Johansen Corell (t.v.) og Gro Hauki Hals har jobbet tett i alle år. Hilde takket for et fantastisk samarbeid og lovet å holde kontakten. (Foto: Gro Lien Garbo/UiO)

Det var mange godord å høste – både fra fakultetsledelsen, instituttene og nære kolleger da Gro Hauki Hals ble takket av etter 33 års tjeneste i slutten av mars. Hennes kunnskap og oversikt, evne til å tilpasse seg nye ledere og nye tider ble trukket fram. Det samme ble henne evne til å rådgi og støtte kolleger og - ikke minst - hennes varme, omtanke og glimt i øyet. I en alder av 69  år, synes hun selv at tiden var inne til å pensjonere seg.

- Jeg vil jo savne kollegene og samhørigheten, men kommer jo til å ha kontakt med noen fremdeles, forteller den nyslåtte pensjonisten, som også er medlem i UiOs kunstklubb, der hun akter å fortsette

Alt var på papir – med én PC på deling

Det meste ble gjort på papir da Gro Hauki Hals startet for 33 år siden. Etter hvert fikk hun og kollegaene én PC på deling.

- Fra PC-en kunne vi ta ut kandidatlister som skulle brukes i eksamenslokalet. Etter eksamen ble alle kandidatene ført inn i bøker (protokoll) under de emnene studentene tok eksamen i. Resultatene ble registrert i protokollen og sensor skrev så under, forteller hun.  Eksamensbesvarelsene ble også skrevet for hånd. 

Senere fikk vi systemet Inspera, så studentene kan levere eksamensbesvarelsene digitalt. Etter hvert kunne vi også få ut lister og protokoller fra PC-en som sensor skrev under, forteller Hals. Hun mimrer om vitnemål som ble skrevet på skrivemaskin med rettetast, mens navnet på studenten ble skrevet med fyllepenn. Kontrasten er stor til dagens virkelighet, hvor de fleste vitnemålene skrives ut digitalt.

Slipper å lete

- Fordelene med digitaliseringen er jo at du kan finne alt på ett sted og at du slipper å lete i masse papirer. Det var systemer før også, så du kunne finne fram, men det er ikke tvil om at det er lettere å finne fram i dag.

- Hva har gjort at du har blitt her i alle disse årene?

- Fordi jeg har lært noe hele tiden. Arbeidsoppgavene har endret seg, så det har ikke blitt kjedelig. Og så har jeg hatt veldig hyggelige arbeidskolleger og et bra arbeidsmiljø. Mange har kommet og gått.

- Er studentene annerledes nå enn da du startet?

- De fleste er som tidligere, men studentene er mer klar over sine rettigheter i dag enn før og det kan være både positivt og negativt. De klager muligens mer. Under eksamen er det blitt flere studenter som må ha en form for tilrettelegging som muligens kommer av at det er lettere å finne informasjon i dag.

- Hva skal du bruke tiden din til nå?

- Nå skal jeg ta livet med ro, gå turer, treffe venner, gå på utstillinger og liknende. Og så har jeg ikke tenkt å hoppe av det digitale toget. Jeg kan få barn og barnebarn til å lære meg mer om app-er, om jeg ikke får det til selv, sier Gro Hauki Hals.

Ble takket av: Gro Hauki Hals hadde med familien da hun ble takket av etter 33 år på UiO. Her med datteren Caroline, svigerdatteren Maude og sønnen Christoffer. Begge de voksne «barna» jobber på UiO
Ble takket av: Gro Hauki Hals hadde med familien da hun ble takket av etter 33 år på UiO. Her med datteren Caroline, svigerdatteren Maude og sønnen Christoffer. Begge de voksne «barna» jobber på UiO. (Foto: Gro Lien Garbo/ UiO)

 

Av Gro Lien Garbo
Publisert 30. mars 2023 09:37 - Sist endret 30. mars 2023 21:51