Sammen er de dynamitt på ISV

Søkertallene er klare. SV-fagene fosser fram og er kjempepopulære blant førstevalgssøkerne. Hva er hemmeligheten?

Tora Skodvin, Bjørn Høyland, Monika Birkeland og Jens Jungblut

Satser på arbeidslivsrelevans i studiene på ISV. F.v. Tora Skodvin, Bjørn Høyland, Monika Birkeland og Jens Jungblut (Foto: Erik Engblad)

Godt samarbeid mellom vitenskapelige og administrative på studiesiden, samt en målrettet satsing på arbeidslivsrelevans, oppsummerer utdanningsleder Bjørn Høyland på ISV.

Han og flere kolleger fikk nylig skryt i en NOKUT-evaluering, som framhevet bachelorprogrammet «Offentlig administrasjon og ledelse» (OADM) sin satsing på arbeidslivsrelevans. Programmet har en økning på 18 % førstevalgssøkere sammenlignet med fjorårets søkertall.

Fem faktorer

Men det er ikke det eneste statsvitenskapelige studieprogrammet som jobber godt med arbeidslivsrelevans, ifølge utdanningslederen. Han nevner fem susksessfaktorer til satsingen på arbeidslivsrelevans på ISV:

  1. At det settes av ressurser til dette arbeidet

  2. At det er en genuin interesse for å jobbe med kompetansebevissthet, samt å styrke kontakten mellom arbeidslivet og utdanningene, både fra studie- og fra arbeidsgiversiden

  3. At instituttet har en god tradisjon for, og legger til rette for, godt faglig samarbeid mellom vitenskapelig og administrativ stab

  4. Kompetansen som finnes på fakultetet og på Karrieresenteret, og samarbeidet ISV har med disse enhetene

  5. At ISV har engasjerte alumner som bidrar aktivt

– Vår utdanningsportefølje er svært relevant for arbeidslivet og senere jobb. Med hensyn til både egne studenter og arbeidsgiverne, trenger vi å jobbe kontinuerlig med bevissthet og kommunikasjon rundt kompetansen kandidatene våre tilegner seg hos oss, sier professor Tora Skodvin, som lenge har vært engasjert i arbeidslivsrelevanssatsingen på instituttet.

– Først og fremst har vi fått dette til, fordi ledelsen har satt av ressurser til det, understreker hun.

Ny stilling og nytt utvalg

Undervisningsleder Høyland var med på å opprette en egen stilling øremerket for å jobbe med arbeidslivsrelevans.

– Som et ledd i å sikre mer systematisk arbeid på dette feltet besluttet vi i 2021 å opprette en egen rådgiverstilling i administrasjonen med arbeidslivsrelevans i studieprogrammene generelt som sine viktigste arbeidsområder, blant annet praksistiltak, etter- og videreutdanning, rekruttering og alumni.

– Kort tid etter at Monika Birkeland var på plass i denne stillingen, nedsatte vi et utvalg for overordnet utvikling og koordinering av dette arbeidet ved ISV, forteller Høyland.

Utvalget for arbeidslivsrelevans var sammensatt 50/50 av vitenskapelige og administrativt ansatte. Det bestod av Jostein Askim, Tora Skodvin, Oda Asbjørnsen Aune og Monika Birkeland.

De fikk som mandat å komme med anbefalinger for videre arbeid og strategi på feltet. I desember 2022 la de frem sin anbefaling for ledergruppa på ISV.

Koordinator for arbeidslivsrelevans

– En av anbefalingene, som vi allerede har vedtatt og som iverksettes i år, er å utpeke en overordnet ansvarlig for arbeidslivsrelevans på samme måte som vi har det for subdisiplinene i statsvitenskap og de ulike studieprogrammene våre.

Denne personen ble Tora Skodvin som samarbeider tett med Birkeland.

– Vi i utvalget mente det var lurt å samle dette ansvaret, for å få gode og forutsigbare rammer rundt arbeidet med arbeidslivsrelevans, i tillegg til å avlaste instituttets undervisningsleder.

– Det har vært avgjørende for å kunne sette i gang nye tiltak, samt forbedre de emner og komponenter vi allerede har, sier Birkeland.

Skodvin forteller at hun fremover, i samarbeid med undervisere og studieadministrasjon, skal jobbe for at praksiskomponenter ved ISV samordnes best mulig, både administrativt og faglig.

Felles retningslinjer for praksistiltak er viktig for forutsigbarhet, lik behandling og profesjonalitet overfor studenter, arbeidsgivere og ansatte på ISV, ifølge Skodvin.

– Å delta i dette utvalget har vært veldig nyttig, for å kartlegge hva som har blitt gjort og hvor vi vil videre, legger Birkeland til.

Mer praksis

ISV har tilbudt studentene forskjellige emner og aktiviteter for å styrke og synliggjøre arbeidslivsrelevansen i studiene en stund allerede, blant annet casebaserte seminarer og et veletablert praksisemne på masternivå.

Birkeland trekker særlig frem «STV4141-Praksis», som siden oppstarten i 2017 har vært et foregangseksempel på denne typen emner, og som også er resultatet av godt samarbeid mellom vitenskapelige og administrativt ansatte.

Etter hvert har satsingen på arbeidslivsrelevans dryppet på bachelorstudentene, som også drar nytte av kontakt med arbeidslivet i løpet av sine studier.

Nytt praksisemne til høsten

– Det er bakgrunnen for at vi satte ned en arbeidsgruppe, bestående av Kristoffer Kolltveit, Oda Asbjørnsen Aune, Monika Birkeland og meg selv, som gjennom det siste året har utviklet et praksistilbud for studenter i bachelorprogrammet i statsvitenskap: «Arbeidslivsrelevant prosjektarbeid», røper Skodvin.

– Emnet blir tilbudt for første gang som et pilotprosjekt denne høsten og er et resultat av samarbeid internt på ISV, men også eksternt med fakultetets arbeidslivskoordinator Barbro Kolbjørnsrud og Karrieresenteret. Vi har henta inspirasjon fra «prosjektforum» på ISS og underveis «avstemt» med arbeidsgiverne og studentrepresentantene våre.

– Helt fra begynnelsen har det vært et tett samarbeid mellom oss vitenskapelige og administrasjonen om utviklingen av emnet, og det har vært helt avgjørende. Det er rett og slett ikke mulig å gjennomføre et godt og veldrevet praksistilbud uten god støtte fra administrasjonen, sier Skodvin.

Lyttet til studentene

Programleder på bacheloren i Offentlig administrasjon og ledelse (OADM), Jens Jungblut, har nylig blitt «sett i korta» av NOKUT, som evaluerer utdanningskvaliteten i høyere utdanning.

Programmet fikk som kjent skryt for sitt arbeid med å synliggjøre og forbedre arbeidslivsrelevansen i programmet. Komiteen berømmet programmet for å ha fulgt opp tilbakemeldinger om arbeidslivsrelevans i Studiebarometeret med forbedringstiltak på både program- og fakultetsnivå i 2020 og i 2021.

– Vi bruker mye case-basert undervisning i OADM-emnene, for å skape en kobling mellom begrepene studentene lærer og virkelighetens offentlige administrasjon, sier Jungblut.

Programrådet for OADM vedtok i fjor å tilby flere valgfrie emner som legger vekt på samfunnsorientert datavitenskap, for å gi studentene ferdigheter som arbeidsgiverne etterspør.

– Vi jobber nå med å synliggjøre kompetansen dette studieprogrammet gir, slik at vi når ut til flere studenter.

– Praksisdelen ønsker vi å styrke, enten gjennom et praksisemne tilsvarende det som snart piloteres på bachelor i statsvitenskap, eller andre former for økt involvering av aktører i arbeidsmarkedet. For å få dette til er samarbeidet med administrasjonen, både lokalt og sentralt, avgjørende, presiserer han.

Samarbeider med tidligere studenter

ISV bygger også opp et varig og stabilt alumn-nettverk, for å skape tettere kontakt mellom de som jobber med studier på ISV og alumner i arbeidslivet. Ifølge Bjørn Høyland er både vitenskapelige og administrative involvert i dette arbeidet.

– Våre alumner bidrar allerede til undervisning og veiledning med praksisplasser og ikke minst med innspill på hvilke behov som finnes med hensyn til etter- og videreutdanning.

– De er verdifulle ressurser som vi ønsker å koble enda sterkere til oss, siden vi skal fortsette å jobbe med arbeidslivsrelevans, avslutter utdanningslederen.

Publisert 28. apr. 2023 09:00