Kort møte- Jarle Trondal

- Jeg motiveres av engasjerte kollegaer, og når jeg lærer noe nytt, sier professor Jarle Trondal ved ARENA.

Professor Jarle Trondal ved ARENA

Musikk: Trondal er en ivrig festivaldeltaker (Foto: Privat) 

- Hva opptar deg akkurat nå?

– Akkurat nå forbereder jeg noen forskningsmøter de kommende ukene. I tillegg jobber jeg med å ferdigstille noen artikler og bøker. Den ene boken er en lærebok om europeisk integrasjon. Den andre boken handler om robusthet, hvor vi ønsker å forstå betingelser for robust offentlig styring. Bakgrunnen for dette er økt turbulens i verden. Dette bokprosjektet er også basert på et prosjekt som fikk NFR-finansiering i fjor, og det holder oss aktive de neste årene.

– I tillegg går tiden med til å lage nye prosjektsøknader. Det er særlig to søknader som har vært viktige den siste tiden: Den ene søknaden har vi sendt internt på UiO til UiO:Demokrati-programmet. Den andre søknaden er ikke helt ferdig enda, men den skal sendes til ERC.


- Hvis du skal forklare en person på åtte år hva du driver med på jobb i tre korte setninger, hva vil du si?

– Jeg jobber med to oppgaver: For det første er Jeg lærer hvor jeg underviser unge mennesker i politikk. For det andre er jeg forsker hvor jeg forsøker å utvikle ny kunnskap om det er jeg er mest opptatt av. Innholdet i jobben handler om å forstå offentlig politikk, og her er jeg blant annet opptatt av å forstå internasjonalt samarbeid.


- Hva motiverer deg i jobben?

– Det meste motiverende nå for tiden er å kunne jobbe sammen med andre kolleger, og kunne møte dem fysisk. Etter en pandemi, har fysiske møter og kollegialt samarbeid kommet høyere opp på min motivasjonsliste.

– På ARENA hvor jeg jobber, har vi mye kollegialt samarbeid rundt forskningsprosjektene våre, og det er spennende når vi ansetter nye medarbeidere som vi kan utvikle prosjektene sammen med. I tillegg motiveres jeg av forskningsprosessen egentlig, særlig i de øyeblikkene hvor nye ideer oppstår eller når nye resultater foreligger.


- Om du skulle bli noe helt annet, hva kunne det vært?

– Det kunne sikkert vært så mangt. Det er jo en rekke tilfeldigheter at jeg ble forsker i første omgang, så andre jobber hadde sikkert også være spennende. Min store hobby er musikk, så kanskje jeg skulle blitt musiker.

- Hva gjør du når du kobler helt av?

– Jeg kobler helst av med å gjøre noe helt annet en det vitenskapelige. Det kan gjerne være å høre musikk – gjerne på konserter eller festivaler – eller å spille musikk selv. For egen del spiller jeg mest jazz i et jazzorkester som fokuserer på tradisjonell New Orleans´-stil. I tillegg er jeg litt praktisk anlagt, så noen snekkerprosjekter kan også være avkoblende. Ellers er favoritten å være sammen med familie og venner.

Av Svein Harald Milde
Publisert 26. okt. 2022 13:05 - Sist endret 26. okt. 2022 13:22