Leder: Anne Julies tale om rikets tilstand

Dekan Anne Julie Semb holdt tradisjonen tro tale om rikets tilstand under Julesherryen 18. desember. I år viet hun en stor del av talen til å takke av studie- og forskningsdekan, som trer av neste år.

Dekan Anne Julie Semb

Dekan Anne Julie Semb (Foto:Erik Engblad/ UiO).

English version below

Kjære alle sammen, hjertelig velkommen til julesherry!

At vi samles her betyr at vi nærmer oss slutten på året, og høydepunktene fra året som har gått er mange. Noe av det aller viktigste som har skjedd i året som gikk, er at alle som har sitt daglige virke her i Eilert Sundts hus endelig kunne flytte tilbake etter en altfor lang periode på henholdsvis hjemmekontor og i midlertidige lokaler og en nomadisk tilværelse. Også så fint som det har blitt. Det er en glede å bevege seg rundt i dette bygget og legge merke til hvordan det gamle og det nye Eilert Sundts hus spiller sammen. Ett av årets mange høydepunkter for meg personlig er innflyttingsfesten vi hadde i februar. At jeg fikk tittelen Dancing Dean etter festen er et bevis på at kvelden var særs vellykket – i alle fall for meg.

Det er viktig med slike felles opplevelser, og det er viktig at vi tar oss tid til å feire hverandre. For det er virkelig mye å feire. Tre av våre fagområder – sosiologi, statsvitenskap og offentlig administrasjon - rangeres blant verdens topp 30 på årets Shanghai-rangering. Dette er de beste plasseringene for noen fag ved UiO som helhet, og befester oss helt i verdenstoppen. Her hører vi hjemme.

Forskerne fra vårt fakultet er avgjørende bidragsytere til samfunnsutviklingen. Gjennom forskningen, selvfølgelig, men også gjennom den forskningsbaserte undervisningen og det utstrakte utvalgs- og utredelsesarbeidet de bidrar med, gjennom forskningsformidlingen sin og gjennom å bidra til en opplyst, offentlig debatt. Ingen nevnt, ingen glemt. Men jeg tror det er trygt å si at man ikke kan åpne en seriøs norsk avis uten at fakultetet er representert med sin kunnskap.

Jeg pleier å gå i dybden på resultatene for fakultetet i denne «State of the Union»-talen. I år blir det imidlertid litt annerledes. For denne julesherryen er den siste for det nåværende dekanatet, og det er derfor viktig for meg å takke både Tore og Trine for den tiden vi har hatt sammen i dekanatet. Derfor blir det kun noen utvalgte høydepunkter fra året som gikk nå før jeg går over til å takke av Tore og Trine.

Forskningen ligger i bunnen av alt vi gjør, og her er det mye å glede seg over. Egil Nygård ved PSI har fått et ERC Consolidator grant, og hele tre søkere på Advanced grant er videre til andre runde. Også våre fag trenger forskningsinfrastruktur, og vi har aldri sendt inn så mange søknader om infrastrukturmidler som i år. Videre har både PSI og ISV fått hub/node-prosjekter, og det er etablert to kjernefasiliteter.

På studiesiden har jeg lyst til å fremheve at fakultetet fikk 15% flere søkere på studieprogrammene ved årets søknadsrunde enn vi hadde året før og at svært mange av studentene våre har brukt karriereemnene i det integrerte karriereveiledningstilbudet Finn din fremtid. Så vellykket har dette tilbudet vært at UiOs karrieretjenester nå planlegger å rulle ut for hele UiO. Vær så god, sier vi!

Kommunikasjonsfolkene våre bistår blant annet med å gjøre forskningen vår enda mer kjent og har fylt Domus Bibliotheca til randen og vel så det med svært gode arrangementer hvor forskerne møter publikum på en både engasjerende og opplysende måte. Dessuten har de utviklet et nytt og helhetlig uttrykk for å vise potensielle og nåværende studenter hvor bra det er å studere ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet - både faglig og sosialt. Det siste er også et godt eksempel på hva man får til når man jobber på tvers av seksjoner og fag. 

På økonomisiden er det verdt å nevne at vi har hatt Riksrevisjonen på besøk – uten merknader i etterkant. Hipp hurra. HR jobber systematisk for å forenkle og effektivisere arbeidsprosesser og innførte en robot som bidrar til automatisering av arbeidsprosesser på to ulike områder og tok også i bruk en RT-kø som ledd i arbeidet med å forbedre organisasjonen vår.

Så til takkedelen.

Det føles litt rart å takke av deg, Tore, for du skal fortsette som forskningsdekan til Lars er tilbake fra foreldrepermisjon i april, men tiden som valgt prodekan går mot slutten, og det er fint å kunne bruke denne anledningen når så mange er samlet til å takke av deg og.

Jeg vil takke dere begge ikke bare for dette siste året, men for alle de fire årene vi har vært et team. For det har jeg virkelig opplevd at vi har vært. Og det selv om jeg ikke kjente noen av dere før vi begynte å jobbe oss sammen i forkant av dekanatvalget for fire år siden. Mange vil sikkert lure på hvorfor man søker til og takker ja til lederstillinger når man har det både gøy og veldig bra som professor og trives med både forskning og undervisning. Det er flere mulige svar på det spørsmålet. For det første er arbeidslivet ganske langt, og det er kan være fint med variasjon. Mye viktigere for oss som team har vært at man som del av dekanatet kan bidra til endringer som gjør at fakultetet som fellesskap blir bedre. Det er et uhyre meningsfullt arbeid som bringer en i kontakt med mange mennesker både innenfor og utenfor UiO, og det er en kilde til mye glede og trivsel.

Først og fremst: Dere er to usedvanlig hyggelige mennesker å samarbeide med, og selv om det har vært mye hardt arbeid og en og annen oppoverbakke underveis, har det også vært mye medvind og mye latter. Jeg tenker for eksempel med glede tilbake på prosessen da vi jobbet med fakultetets strategi. Det var en prosess som foregikk på Zoom, siden pandemien herjet. Verken strategiprosesser eller Zoom er kanskje det man forbinder med moro, men å gjøre det sammen med dere var virkelig nettopp det. Jeg vil takke dere for fire morsomme, givende og utfordrende år!

Dere har begge vært ualminnelig engasjert i hvert deres ansvarsområde, og dere har lagt ned en stor og utrettelig innsats til det beste for fakultetet, for de ansatte og for studentene. Dere har også vært synlig og tydelig til stede her i etasjen, og slik fått et ganske unikt forhold til fakultetsadministrasjonen. Jeg vet dere begge vil bli savnet av mange.

Kjære Trine: Vi gikk til valg på å styrke undervisningen. Ikke fordi den var dårlig, men fordi studier og undervisning ikke tidligere hadde fått så mye oppmerksomhet som forskningen. Vi var alle tre enige om at vi hadde mer å gå på her. Og her har det skjedd enormt mye! Vi har fått EILIN på plass, og vi har endret organisasjonsstrukturen rundt undervisningen. Du har etablert et forum for undervisningsledere, som var helt avgjørende under pandemien. Vi har rett og slett fått en operativ ledergruppe på undervisningssiden. Da kunstig intelligens traff oss i vår, var det du som ikke aksepterte å vente på at UiO sentralt skulle agere, og du opprettet en Task force for KI. Du har et skarpt strategisk blikk på omgivelsene og ser tendenser og behov, og du sitter ikke akkurat stille i båten og venter på at andre skal fikse eller på at problemet skal gå over. Dette er bare noe av arven du etterlater deg. Etter fire intense år vet jeg du nå gleder deg til å både ha litt fri og til å gå tilbake til forskningen. Og dessuten kjøre tung motorsykkel i Spania. Jeg unner deg alt godt!

Kjære Tore: Om forskningen har fått mye oppmerksomhet før, så har du utmerket deg som en fremoverlent, engasjert og initiativrik forskningsdekan. Du har bidratt til å øke bevisstheten om hvor viktig forskningsinfrastruktur er, også i våre fag. Fakultetet har nå fått sin egen forskningsinfrastrukturstrategi, og det kommer vi til å nyte godt av i mange år fremover. Du har vært en tydelig stemme i styret for to av UiOs tverrfaglige satsinger, og du har gjort en stor jobb for å sikre at samfunnsinnovasjon får den plassen den må og skal ha ved et universitet som vårt. Din rolle i Innovasjonsrådet har vært viktig for å få til dette. Videre har du blant annet også vært engasjert i mange spørsmål knyttet til personvern og forskningsetikk og tatt et betydelig ansvar for at våre ansatte skal få et godt opplæringstilbud på disse områdene. Dessuten har du tatt hånd om fakultetets PhD-program på en utmerket måte. Jeg er veldig takknemlig for at du har sagt ja til å fortsette arbeidet også etter jul.   

Jeg vil gjerne utbringe en skål for dere begge to!

Kjære alle sammen: Tusen takk for nok et spennende og givende år. Jeg gleder meg til å fortsette arbeidet sammen. Men først vil jeg benytte anledningen til å ønske dere alle en riktig god og velfortjent juleferie. Jeg håper hver og en av dere får en fin stund med noen dere er glade i.


Editorial: Anne Julie's State of the Union Speech 

Keeping with tradition, dean Anne Julie Semb, gave a State of the Union Speech during the Christmas sherry on December 18th. This year, she devoted a large part of the speech to thanking the two Vice Deans (Studies and Research), who is stepping down next year.

Dear all, a very warm welcome to the Christmas Sherry!

The fact that we gather here means that we are nearing the end of the year, and there have been many highlights from the past year. One of the most important events of the year was finally being able to relocate back to the Eilert Sundt building, after an all too long period of home office, temporary locations, and a nomadic existence for those who work here on a daily basis. And it has turned out so nicely. It is truly a joy to move around in this building and notice how the old and the new Eilert Sundt buildings play together. One of the many high points for me personally was the moving in party we had in February. The fact that I was given the title Dancing Dean after the party is a testament to a very successful evening – at least for me.

Such collective experiences are important and it's important that we take the time to celebrate one another. Because there really is a lot to celebrate. Three of our subject areas – sociology, political science, and public administration - rank among the top 30 in the world according to this year's Shanghai ranking. These are the best positions for any subjects at UiO as a whole, and firmly place us at the top in the world. Here is where we belong.

Researchers from our faculty are key contributors to societal development. Through research, of course, but also through research-based teaching and the extensive array of investigations that they contribute to, through their research dissemination, and by contributing to an informed public debate. No one mentioned, no one forgotten. But I believe it's safe to say that you cannot open a serious Norwegian newspaper without the faculty represented with its knowledge.

I usually delve into the faculty's results in this "State of the Union" speech. However, this year will be a little different. For this Christmas Sherry is the last for the current deanship, and it is therefore important for me to thank both Tore and Trine for the time we have spent together in the deanship. Therefore, I will now share a few selected highlights from the past year before I move on to bid farewell to Tore and Trine.

Research underlies everything we do, and there is much to be pleased about. Egil Nygård at PSI has received an ERC Consolidator grant, and all three applicants for an Advanced grant have advanced to the second round. Even our subjects need research infrastructure, and we have never submitted as many applications for infrastructure funds as this year. Furthermore, both PSI and ISV have received hub/node projects, and two core facilities have been established.

On the study side, I would like to highlight that the faculty received 15% more applicants for our study programs at this year's application round than we had the year before and that many of our students have been using career subjects as part of the integrated career guidance offer Finn din fremtid (Find your future). This offer has been so successful that UiO's career services are now planning to roll it out for the whole of UiO. You're welcome, we say!

Our communication staff help to make our research even more renowned and have filled Domus Bibliotheca to the brim and then some with very good events where researchers meet the public in both an engaging and informative way. In addition, they have developed a new and holistic expression to show potential and current students how good it is to study at the Faculty of Social Sciences - both academically and socially. The latter is also a good example of what can be achieved when working across sections and subjects.

On the financial side, it's worth mentioning that we have had the Auditor General's Office visiting – without any remarks afterward. Hip hooray. HR is systematically working to simplify and streamline work processes and introduced a robot that contributes to the automation of work processes in two different areas and also implemented a RT-queue as part of the work to improve our organization.

Now for the thank you part.

It feels a bit strange to say goodbye to you, Tore, as you will continue as the research dean until Lars returns from parental leave in April, but the time as an elected vice-dean is coming to an end, and it's nice to use this occasion when so many are gathered to say farewell to you as well.

I want to thank both of you not just for this last year, but for all the four years we have been a team. Because that is what I have truly experienced us to be. And that even though I didn't know any of you before we started working together in preparation for the deanship election four years ago. Many will probably wonder why one applies for and accepts leadership positions when one has both fun and a very good time as a professor and enjoys both research and teaching. There are several possible answers to that question. Firstly, working life is quite long, and a change can be nice. Much more important for us as a team has been that as part of the deanship, one can contribute to changes that make the faculty as a community better. It is an incredibly meaningful work that brings you into contact with many people both within and outside UiO, and it is a source of much joy and contentment.

First and foremost: You are two exceptionally nice people to work with, and although there has been a lot of hard work and the occasional uphill challenge, there has also been much tailwind and a lot of laughter. For example, I fondly recall the process when we worked with the faculty's strategy. It was a process that took place on Zoom since the pandemic was raging. Neither strategic processes nor Zoom are perhaps what one associates with fun but doing it together with you was really just that. I want to thank you for four fun, rewarding, and challenging years!

You have both been extraordinarily engaged in your respective areas of responsibility, and you have put forth a great and tireless effort for the benefit of the faculty, the staff, and the students. You have also been visibly and clearly present here on the floor, thereby getting a quite unique relationship with the faculty administration. I know you both will be missed by many.

Dear Trine: We went to the polls with a commitment to strengthen teaching. Not because it was poor, but because studies and teaching had not previously received as much attention as research. All three of us agreed that we had more to accomplish here. And a tremendous amount has happened! We have established EILIN [this may be an acronym or name specific to your institution and may need further clarification], and we have changed the organizational structure around teaching. You've set up a forum for teaching leaders, which was absolutely crucial during the pandemic. We have simply acquired an operational leadership group for teaching. When artificial intelligence hit us this spring, it was you who did not accept waiting for the central UiO to act, and you established a Task Force for AI. You have a sharp strategic eye for the environment and recognize trends and needs, and you certainly do not just sit still in the boat waiting for others to fix things or for the problem to pass. This is just part of the legacy you leave behind. After four intense years, I know you are looking forward to having some free time as well as returning to your research. And also to riding a heavy motorcycle in Spain. I wish you all the best!

Dear Tore: While research had received much attention before, you have distinguished yourself as a proactive, engaged, and innovative research dean. You have helped to raise awareness of how important research infrastructure is, also in our disciplines. The faculty has now developed its own research infrastructure strategy, which we will benefit from for many years to come. You have been a clear voice on the board for two of UiO's interdisciplinary initiatives, and you have done a great job to ensure that social innovation gets the place it must and should have at a university like ours. Your role in the Innovation Council has been important in achieving this. Furthermore, you have also been involved in many issues related to data protection and research ethics, and have taken significant responsibility for ensuring our staff receive good training in these areas. In addition, you have admirably managed the faculty's PhD program. I am very grateful that you have agreed to continue the work after the holidays as well.

I would like to raise a toast to both of you!

Dear everyone: Thank you for another exciting and rewarding year. I look forward to continuing the work together. But first, I would like to take the opportunity to wish you all a very merry and well-deserved Christmas holiday. I hope each and every one of you has a great time with someone you care about.

Av Anne Julie Semb
Publisert 19. des. 2023 10:13 - Sist endret 19. des. 2023 10:13