Leder: Studiestart på et populært fakultet

Nå er vi i gang igjen. Studentene er tilbake og mange studerer ved SV-fakultetet. Hele 2700 studenter har fått tilbud om studieplass ved SV. Utdanningsdekan Trine Waaktaar forteller om studiestart og studiehøsten i denne lederen.

Utdanningsdekan Trine Waaktaar

Utdanningsdekan Trine Waaktaar blir glad, nostalgisk og nysgjerrig når studentene vender tilbake til campus. (Foto: UiO)

English version below

.

Noe av det hyggeligste ved å komme tilbake på jobb etter sommerferien er å se de mange ferske studentene som vrimler rundt på campus og i lokalene våre. De er mer eller mindre målrettet og orientert, men oser av mye liv og støy og forventning. Vi ansatte urinnvånere som møter dem, kan kjenne en nostalgisk bølge av minner fra egen studiestarttid. Men man kan også lure på - hvem er de egentlig, disse nykommerne våre?  Hva vet vi om dem, rent bortsett fra at de har vært så lure å melde seg på et av de veldig gode programmene våre innenfor statsvitenskap, økonomi, sosiologi og samfunnsgeografi, sosialantropologi eller psykologi?

En ting som er sikkert, er at de ikke er alene om å ønske seg inn på våre studier. SV-fakultetet hadde 4895 førstevalgssøkere i år. Det er en 15 % økning fra i fjor. Til sammenligning økte UiO med 7,1% og nasjonalt med kun 0,8%. Studiene våre er åpenbart attraktive. Det er grunn til å anta at både endringer i programporteføljen (ikke minst det nye BA-programmet i Økonomi og datavitenskap) og en mer målrettet rekrutteringskampanje (der både enhetene og studie- og kommunikasjonsavdelingen på fakultetet har jobbet godt), har bidratt til denne økningen for nettopp vårt fakultet. SV-fakultetet har til sammen 1295 studieplasser fordelt på 6 enheter, men fordi vi overbooker, ga vi dette høstsemesteret tilbud om studieplass til bortimot 2700 personer.

Får man på en augustvandring gjennom foajeen på Eilert Sundts hus, eller på Cafe Åse i Harald Schjelderups hus, et inntrykk av ‘den typiske SV-studenten’ som ‘en ung, oppvakt kvinne fra Østlandet’, stemmer det godt med opptakstallene for i høst. Av de søkerne som fikk tilbud om studieplass på bachelor, 5-årig master eller profesjon fra oss, var så mange som 69% kvinner. Om lag 70% av årets nye studenter er under 23 år. Gjennomsnittskarakteren fra videregående skole er 4,9 for kvinnene og 4,7 for mennene. Over 60% av de som har fått tilbud fra vårt fakultet, kommer fra Oslo eller Viken, 30 % kommer fra resten av Norge (mest Vestfold, Telemark og Innlandet). Tre videregående skoler i Oslo, nemlig Elvebakken, Foss og Oslo katedralskole, er særlig representert.  To prosent av studentene som har fått tilbud fra oss, er fra Norden, under 1 % av våre nye studenter kommer land i Asia, 2 % er fra resten av Europa.

Alt dette er tall som aktualiserer viktige pågående diskusjoner ved fakultetet, som kjønnspoeng og guttekvote, mangfoldsstrategi, innføringen av skolepenger for studenter utenfor Europa, desentraliserte studietilbud og livslang læring. Det danner også et bakgrunnsteppe for noen av utfordringene vi har med å bygge opp en inkluderende felles studiestart, campus og studentmiljø. Når en så stor andel av de nye studentene allerede kommer fra østlandsområdet og er vel etablert med slekt, venner og aktiviteter gjennom skole og oppvekst, er det kanskje ikke så enkelt å knytte dem tett på et læringsmiljø sammen med andre studenter på campus.

Tallene ovenfor gjelder de som fikk tilbud om studieplass hos oss. Imidlertid er det, som tidligere år, slett ikke alle som faktisk takker ja til tilbudet.  Denne høsten var det 60% av de som fikk tilbud om studieplass hos oss, som takket ja.  Det betyr at de studentene vi nå ser på campus, er blant de om lag 1600 som takket ja til tilbud om studieplass på SV-fakultetet. Hvor mange av disse igjen som faktisk møter opp, er foreløpig ikke helt klart. Erfaringsmessig har vi om lag 15% frafall fra antallet som takker ja til studieplass, til det antallet som faktisk møter opp. Av dette ser vi at svært mye av frafallet vårt altså handler om ting som skjer før vi overhodet har møtt studentene. Når det gjelder tidlig frafall er det fortsatt ting vi kan forbedre når det gjelder både tidligere og enda mer målrettet informasjon og rekruttering, men noe handler også om at unge mennesker har mange muligheter og bruker tid på å velge det som passer dem.

De studentene som nå har kommet til oss, skal vi selvsagt ta godt vare på. Her er vi allerede godt i gang.  Fra studiestartuka meldes det om gjennomføring som planlagt, med god stemning, mange aktiviteter og god deltakelse. Den nye emnerekka for å styrke opplevd arbeidslivsrelevans, ‘Finn din fremtid’, som tilbys alle fakultetets studenter, hadde oppstartmøte allerede på slutten av studiestartuka. Arbeidslivskonsulent Barbro Kolbjørnsrud melder om en fordobling av påmeldinger til disse emnene nå i høst i forhold til forrige semester. Fra enhetene rapporteres det også om en normal semesterstart uten spesielle problemer. Jeg vil gjerne rette en stor takk til alle involverte på enheter og fakultet for å få dette til å gå så sømløst. Det er viktig for både studieprogresjon, læring og trivsel at de nye studentene kommer godt i gang, og at de opplever seg integrert i læringsmiljøet.  

Fakultetets pedagogiske læringsnettverk EILIN er, sammen med flere av enhetenes emneansvarlige på introduksjonsemnene, i gang med å kartlegge hvordan førsteårsstudentene opplever oppstartsprosessen hos oss. Formålet er å få et bedre kunnskapsgrunnlag for videre tiltak for å bli enda bedre på denne prosessen. Vi gjør nok mye riktig allerede. Som utdanningsleder har jeg flere ganger hatt en rolle på den andre siden av studieforløpet, nemlig ved å dele ut vitnemål til ferdig utdannede kandidater. Det er rørende å se stolte unge kandidater i finstasen, på vei ut fra universitetet og videre i livet – og arbeidslivet. Da kan man få mange tanker om hva som har skjedd underveis, og hva som har bragt dem i mål.  Som SV-ansatte er vi alle sammen deler av et stort profesjonelt studiekvalitetssystem som er innrettet på å transformere unge mennesker til kompetente sosiologer, samfunnsgeografer, økonomer, sosialantropologer og psykologer. Dette handler åpenbart ikke bare om å formidle fagkunnskap. Det dreier seg vel så mye om å bidra til at studentene skal utvikle en faglig identitet. Her er jeg sikker på at møtet med engasjerte, kunnskapsrike ansatte som forsker og underviser og framstår som faglige rollemodeller som aktiviserer, diskuterer, eksemplifiserer, involverer og utfordrer studentene, er av helt avgjørende betydning. Dette krever både tid og engasjement av de som underviser. Tilbake får man opplevelsen det er å være med på en utviklingsprosess der studentene i stadig økende grad mestrer å ta i bruk faglige begreper, modeller og metoder for å forstå viktige spørsmål i samfunnet og i livet.

Så, kjære kolleger, sommeren er over, høstsemesteret har startet, og våre nye studenter er ‘in the building’! Blant de som strømmer rundt i korridorene og blokkerer kantinekøene nå, finner vi våre framtidige kolleger. Det er også de som skal forvalte fagene våre for samfunnet og i akademia når vi selv takker av.  De er unge, og mange er ganske usikre, men de er i bevegelse, smarte og åpne. La oss ta vel imot dem!


Editorial: Semester Start at a Popular Faculty

Now we're back in action. The students have returned, and many are studying at the Faculty of Social Sciences (SV). A total of 2700 students have been offered a spot for studies at SV. Dean of Education Trine Waaktaar discusses the start of the semester and the autumn plans in this editorial.

One of the most pleasant things about returning to work after the summer vacation is seeing the many fresh students bustling around our campus and premises. They are more or less focused and oriented, but brimming with life, noise, and anticipation. We, the staff members who meet them, can feel a nostalgic wave of memories from our own beginnings as students. However, one might also wonder - who are they really, these newcomers of ours? What do we know about them, apart from the fact that they've been clever enough to enroll in one of our very good programs in political science, economics, sociology and human geography, social anthropology, or psychology?

One thing that's certain is that they're not alone in their desire to study with us. The Faculty of Social Sciences had 4895 first-choice applicants this year, marking a 15% increase from last year. For comparison, the University of Oslo (UiO) increased by 7.1%, and nationally, the increase was just 0.8%. Our programs are clearly attractive. It's reasonable to assume that changes in the program portfolio (not least the new BA program in Economics and Data Science) and a more targeted recruitment campaign (where both the units and the study and communication department at the faculty have worked well) have contributed to this increase specifically for our faculty. The Faculty of Social Sciences has a total of 1295 study places distributed across 6 units, but because we overbook, we offered study places to nearly 2700 individuals for this autumn semester.

Taking a stroll through the foyer of Eilert Sundt's building in August, or at Café Åse in Harald Schjelderup's building, one might get an impression of the 'typical Social Sciences student' as 'a young, alert woman from the Eastern region', and these impressions align well with the admission numbers for this fall. Among the applicants offered study places for bachelor's, 5-year master's, or professional programs with us, as many as 69% were women. About 70% of this year's new students are under 23 years old. The average grade from secondary school is 4.9 for women and 4.7 for men. Over 60% of those who received offers from our faculty come from Oslo or Viken, 30% come from the rest of Norway (mostly Vestfold, Telemark, and Innlandet). Three secondary schools in Oslo - Elvebakken, Foss, and Oslo Cathedral School - are particularly represented. Two percent of the students who received offers from us are from the Nordic countries, while less than 1% of our new students come from Asian countries, and 2% from other parts of Europe.

All these statistics shed light on ongoing important discussions within the faculty, such as gender points and gender quotas, diversity strategies, the introduction of tuition fees for students outside of Europe, decentralized study offerings, and lifelong learning. They also form the backdrop for some of the challenges we face in building an inclusive common start to studies, campus, and student environment. When such a large proportion of new students already come from the Eastern region and are well established with family, friends, and activities from school and upbringing, it might not be so simple to integrate them tightly into a learning environment alongside other students on campus.

The figures above pertain to those who were offered study places with us. However, as in previous years, not all who receive offers actually accept them. This fall, 60% of those offered study places with us accepted. This means that the students we see on campus now are among the approximately 1600 who accepted study places at the Faculty of Social Sciences. How many of these will actually show up remains unclear for now. Based on experience, we have about a 15% dropout rate from the number who accept study places to the number who actually show up. From this, we can see that a significant portion of our dropout happens before we've even met the students. Regarding early dropout, there are still aspects we can improve, both in terms of earlier and more targeted information and recruitment, but some of it also stems from the fact that young people have many options and take time to choose what suits them.

We will naturally take good care of the students who have now joined us. We're already well underway in this regard. From the start of the semester, reports indicate that things are progressing as planned, with a good atmosphere, numerous activities, and strong participation. The new series of courses aimed at enhancing perceived relevance to the job market, 'Find Your Future,' offered to all faculty students, had its inaugural meeting at the end of the first week of the semester. Career consultant Barbro Kolbjørnsrud reports a doubling of enrollments for these courses this fall compared to the previous semester. Units also report a normal start to the semester without any specific issues. I would like to extend a big thank you to everyone involved in the units and the faculty for making this process seamless. It's crucial for both academic progress, learning, and well-being that new students get off to a good start and feel integrated into the learning environment.

The faculty's pedagogical learning network, EILIN, along with several unit course coordinators, is working to assess how first-year students experience the initiation process with us. The aim is to gather a better knowledge base for further actions to improve this process. We're likely already doing a lot right. As an educational leader, I've often played a role on the other side of the study journey, namely by awarding diplomas to graduates. It's touching to see proud young graduates in their regalia, on their way out of the university and into life - and the workforce. This can spark many thoughts about what has happened along the way and what has brought them to this point. As members of the Faculty of Social Sciences, we are all part of a large professional educational quality system designed to transform young individuals into competent sociologists, human geographers, economists, social anthropologists, and psychologists. This clearly isn't just about conveying academic knowledge. It's equally about contributing to the students' development of an academic identity. I'm confident that encounters with engaged, knowledgeable staff who research and teach and serve as academic role models, activating, discussing, exemplifying, involving, and challenging the students, are of paramount importance. This requires time and dedication from those who teach. In return, you experience being part of a developmental process where students increasingly master using academic concepts, models, and methods to understand important questions in society and life.

So, dear colleagues, summer is over, the fall semester has begun, and our new students are 'in the building'! Among those streaming through the corridors and crowding the cafeteria lines are our future colleagues. They are also the ones who will manage our disciplines for society and academia when we ourselves move on. They are young, and many are quite uncertain, but they are moving, intelligent, and open. Let's welcome them warmly!

Av Trine Waaktaar
Publisert 1. sep. 2023 11:52 - Sist endret 1. sep. 2023 11:52