Vant internasjonal pris for forskning på terapeuten

PSIs postdoktor Helene Amundsen Nissen-Lie mottok nylig «Young Researcher Award» i Shanghai for å ha undersøkt hvor stor betydning terapeuten har i arbeidet med en klient.

Etter prisutdelingen. T.v. Professor Franz Caspar, president i IFP (International Federation for Psychotherapy), Universitetet i Bern. T.h. Tidligere IFP-president rofessor Ulrich Schnyder, Universitetet i Zurich.

Hun ble nominert i vinter av professor Bruce Wampold, etter initiativ fra PSIs æresdoktor David Orlinsky. Begge er nære kolleger av Nissen-Lies tidligere veileder Helge Rønnestad.

– Jeg ble veldig overrasket og ja, jeg kan vel si det, stolt og smigret, da jeg fikk høre at jeg vant prisen, sier en glad Nissen-Lie.

Prisen «Young Researcher Award» ble delt ut av The International Federation for Psychotherapy (IFP) under Verdenskongressen for psykoterapi i Shanghai i mai i år.

Timing

Prisutdelingen, der juryleder og profesor Shigeru Iwakabe, Ochanomizu University i Japan, gir prisen til Nissen-Lie
Juryleder og profesor Shigeru Iwakabe, Ochanomizu University, Japan, gir NIssen-Lie prisen. Foto: Petter Nissen-Lie

– At jeg ble valgt tror jeg handler om timing først og fremst, fordi den forskningen jeg har holdt på med fokuserer på psykoterapeutens bidrag i psykoterapi, noe som lenge har blitt neglisjert i den empiriske terapiforskningen, sier hun.

Ifølge Nissen-Lie har feltet vært mer opptatt av forskjeller mellom terapeutiske metoder, og mellom pasienter.

– De siste tiårene, særlig det siste tiåret, har det imidlertid kommet studier som viser at terapeutens bidrag er viktigere enn terapimetodene. Effekten av den individuelle terapeuten ”nuller ut” effekten av de metodene han eller hun bruker i arbeidet med en klient. Det betyr ikke at både utredningskompetanse og kompetanse innen terapeutiske metoder er unødvendig, men det er ikke de ulike terapeutiske intervensjonene i seg selv som virker. De virker gjennom terapeuten, en person som må vekke tillit hos klienten for at de kan nå inn og bli til nytte.

Multisenterdata

Databasen Nissen-Lie har brukt er fra Norsk Multisenterstudie for Prosess og Utfall av Psykoterapi, ledet av Jon Monsen.

– Dataene er helt spesielle. Det er naturalistiske data fra reell klinisk praksis fra offentlig psykisk helsevern. Pasientene som behandles i studien rapporterer et stort lidelsestrykk, har opplevd betydelig funksjonsfall, og sliter med sammensatte lidelser, og vi ser betydelig såkalt komorbiditet, også med tanke på personlighetspatologi som regnes som vanskeligere å behandle eller endre, sier Nissen-Lie.

Alle målene som er brukt for å beskrive terapeutene er utviklet av Helge Rønnestad og David Orlinsky innenfor det store, internasjonale prosjektet SPR Collaborative Research Network, som har innhentet data fra mer enn 11 000 terapeuter verden over. Det viser seg at disse terapeutmålene kan fange inn noe av terapeutens bidrag i terapien.

– Det er et gap mellom hvordan terapeutene skårer seg selv og hvordan pasientene oppfatter dem og hvordan det igjen påvirker terapiforløpet. Man støter nokså raskt på vanskeligheter med ”sosial ønskelighet”. Veldig mange terapeuter skårer seg slik som terapeuter bør være, nemlig varme og empatiske og i stand til å bygge en god arbeidsallianse med sine klienter. Disse faktorene skiller relativt dårlig mellom terapeutene. Dersom klientene skulle vurdert dem på disse målene, ville de nok vært bedre prediktorer, forklarer Nissen-Lie.

Anerkjennelse

– For meg personlig og jeg tror også for forskningsgruppene jeg samarbeider med, Norsk Multisenterstudie for Prosess og Utfall i Psykoterapi, og det internasjonale CRN-studiet, samt Prosjekt Dobbeltkompetanse som jeg har vært så heldig å være en del av i syv år nå, er det jo en anerkjennelse å motta denne prisen.

Ifølge Nissen-Lie er psykoterapiforskning vanskelig og man får ingenting til uten gjennom utstrakt samarbeid med flere forskere, kliniske arbeidssteder, studenter og deltakelse fra pasienter.

– Vi trenger både vitenskapelig stringens og nøyaktighet, men også et bredspektret fokus og blikk på det klinisk relevante og anvendbare, understreker hun.

– Det var det juryens leder pekte på med disse studiene jeg har vært med på. Det er et gap mellom terapiforskning og klinisk praksis som vi må arbeide med å bygge bro mellom. En slik pris gir kanskje en anledning til å nå mer ut, knytte kontakter og samarbeide over landegrensene.

– Det synes jeg er veldig givende og gøy og det håper jeg PSI synes er bra også.

Inspirert

For tiden arbeider prisvinneren med flere forskningsprosjekter om psykoterapi, der hun forsøker å forstå mer av terapeutforskjeller, hva de kommer av og hvordan de samspiller med andre faktorer som klientens personlighet og problematikk. I tillegg er hun med på studier som mer generelt ser på prosess og utfall av psykoterapi.

– Å motta denne prisen føles som en stor oppmuntring til å brette opp ermene og arbeide videre!

– Jeg vil gjerne få takke min tidligere veileder Helge Rønnestad, Multisenterprosjektets leder Jon Monsen og Prosjekt Dobbeltkompetanse for de muligheter jeg har fått, avslutter Nissen-Lie.

Publisert 22. mai 2014 10:57