Forum for studiespørsmål 20. november 2014

Til stede: Bjørn Erik Rasch, Katrine Fangen, Håvard Strand, Espen Røysamb, Bente Træen, Fulvio Castellacci, Bjørnar Sæther, Halldor Byrkjeflot, Jemima Garcia-Godos, Anne Julie Semb og Anne Krogstad

Til sak 1 og 2: Kari Henriksen

Ikke til stede: Jostein Askim, Knut Nustad, Anders Jupskås, Olav Schram Stokke, Edwin Leuven, Jonathan Brandrud, Thea Høiland og Annika Myhre Jahren SVSU

Referent: Tone Vold-Sarnes

Diskusjonssaker

1. Hvilke frafalls- og gjennomstrømningstall er det mulig å hente ut for studieprogrammer?

Kort orientering i møtet ved Kari Henriksen. Tall fra FS vedrørende produksjon og gjennomføring kan hentes fra bokkula. Rapport om studieløp og mobilitet ved UiO

2. Normer for undervisning, pensum, vurdering på emner

Presentasjon ved studiedekanen. Fakultetet kommer ikke til å innføre felles retningslinjer på fakultetsnivå. Fakultetet oppfordrer studieprogrammene til å stille tilstrekkelig høye krav til studentene når det gjelder pensum og undervisningsaktiviteter.

3. Hvordan ivaretas studentenes ønske om muntlig ferdighetstrening i undervisningen på de ulike programmene?

Presentasjon ved programlederne i møtet.

Oppsummering: Sosiologi: Studentene erverver seg denne kompetansen på seminarene på 2000-emnene, spesialiseringsemnene på master og BA-oppg 3090; Utviklingsstudier: Mtl ferdigheter på alle spesialiseringsemnene, UTV2000 gir opplæring i kronikkskriving; Statsvitenskap: Lite på MA, lagt om på BA: studentaktivitet i seminarene; TIK: Gruppearbeid med diskusjon om temaer fra de ulike emnene, vil øke individuell presentasjonstrening; Psykologi: BA: presentasjon i seminarene, MA: 15SP prosjektkurs, der studentene øves i kommunikasjon i grupper. Utvikler et nytt emne der vurderingsformen blir essay/"forskerkonferanse" og ikke skoleeksamen; Profesjonsstudiet: Emner som inneholder gruppeledelse og relasjonstrening med tilbakemelding på kroppsspråk, praksis, miniforelesning av studenter om en artikkel (pp-presentasjon med tilbakemelding på innholdet fra andre i gruppa); OLA: Prosjektforum med oppdrag for en organisasjon, 5-6 studenter som presenterer prosjektet for oppdragsgiver og instituttet; Samfunnsgeografi: Alle emnene har seminarer med presentasjoner fra studentene i grupper, mtl eksamen på 3000-nivå; KULKOM: Ettårig innføringskurs med obligatoriske seminarer med muntlige presentasjoner, mtl eksamen på 3090; PECOS: Et emne med forhandlingsteknikk, muligheter for Internship der studentene er utplassert i ulike organisasjoner.

Generelt: Erfaring og tilbakemelding fra studentene viser at studentene liker å presentere selv, men ikke å lytte på medstudentene. Dilemma: Gruppepresentasjon vs individuell presentasjon

4. Nye undervisnings- og vurderingsformer og best mulig kvalitet

Erfaringsutveksling i møtet. Idebank for undervisning og læring ved UiO. Fakultetet skal arrangere workshop om brukerstøtte til nye og varierte undervisnings- og vurderingsformer 26. januar kl 0900-1200, i samarbeid med USIT.

Oppsummering: Fakultetet undersøker om Fagområdet for universitetspedagogikk kan tilby oppfølgingskurs i universitetspedagogikk for dem som deltok på dette kurset for flere år siden, med uttelling i timeregnskapet.

Evt. Digitalisering av pensum

Flere opplever mye ressursbruk og misnøye rundt bestilling og produksjon av kompendier, og etterlyser muligheter for å få pensum digitalt. Studieleder sjekker opp regelverket og mulighetene for dette.

Orienteringssaker

A. Oppsummering av aktuelle saker fra møtet i studiekomiteen 6.11.

  • Navnet på komiteen endres til Utdanningskomiteen med revidert mandat. Komiteen består av de respektive studiedekanene og ledes av prorektor.
  • Det pågår en diskusjon på UiO om eventuelt opptak av studenter med heldekkende ansiktsplagg (f.eks. niqab). Skulle slike søknader komme, må det gjøres en konkret vurdering ut fra undervisningsopplegg og faglig-pedagogiske hensyn på det aktuelle studieprogram. For tiden gjelder det ikke et generelt forbud mot slike plagg ved UiO.

B. Kandidatundersøkelsen 2014

Kandidatundersøkelsen 2014 og hovedfunn. Tiltak gjennomført etter Kandidatundersøkelsen 2008.

C. Våg å vite-prisen

Utdeling av prisen til 4 studenter vil foregå torsdag 11. desember kl 15 i foajeen i Eilert Sundts hus. Rektor deler ut prisen, og dekanen vil presentere vinnerne.

D. Utdanningslederprogrammet ved UiO for 2015

Kurs nummer 3 tilbys i 2015. Målgruppen er primært program- og undervisningsledere. Studieleder sender ut invitasjon til enhetene med påmeldingsfrist til fakultetet: 15. januar kl 12.

Møteplan for 2015

5. mars, 4. juni, 24.-25. september (seminar Lysebu), 19. november

Publisert 11. nov. 2014 11:53 - Sist endret 27. nov. 2014 10:15