Forum for studiespørsmål 22. mars 2018

Til stede: Ingjerd Hoëm, Trine Waaktaar, Tone Druglitrø, Anniken Hagelund, Lars Erik Kjekshus, Tora Skodvin, Jemima Garcia-Godos, Tone Ognedal, Elisabeth Bakke, Susanna Solli, Elisabeth Schober (for Rune Flikke), Anne Martine Weding, Tobias Handeland og Sejla Pehlivanovic, Studentutvalget

Meldt forfall: Olav Schram Stokke, Øyvind Wiborg, Jan Erling Klausen, Anne Krogstad, Ragnar Nymoen, Jon Henrik Remme og Daniel Mareno Gabrielsen SVSU.

Referent: Tone Vold-Sarnes, assisterende fakultetsdirektør

Diskusjonssaker

1.  Tverrfaglige og tverrfakultære studieprogrammer

Lars Erik Kjekshus presenterte utfordringer med tverrfakultære studieprogrammer og delte sine erfaringer som programleder for OLA.

Oppsummering fra diskusjonen: Det er viktig å sikre god informasjonsflyt ved programendringer som berører andre studieprogrammer. Endringer i studieprogrammene fører til utfordringer for de tverrfaglige programmene. Spesielt er de tverrfaglige studieprogrammene med lite fleksibilitet i oppbyggingen sårbare for nedleggelse av emner, og når emner flytter fra et semester til et annet. Søknadsfrister for endringer i studietilbudet skal gjennomgås våren 2018. Vil et eventuelt formalisert samarbeid mellom fakulteteter/enheter ved UiO kunne sikre bedre forutsigbarhet i emnetilbudet til de tverrfaglige/tverrfakultære studieprogrammene? Hvilke insentivordninger finnes for tverrfaglighet ved UiO? Fakultetet vil ta opp disse spørsmålene i senere Forum-møter.

2. Arbeid med sensorveiledninger ved UiO

Tora Skodvin, utdanningsleder ved ISV, presenterte prosess og status for arbeid med sensorveiledninger ved UiO. Retningslinjer for sensorveiledninger ved UiO.

Oppsummering fra diskusjonen: Sensorveiledninger skal innføres for alle eksamener fra og med høsten 2018. Fakultetet vil komme tilbake til prosessen for dette arbeidet. Enhetene kan sette i gang arbeidet med å vurdere hvilke emner som allerede har gode sensorveiedninger, og hvilke emner som trenger sensorveiledninger. Parallelt med dette arbeidet ønsker flere enheter å legge til rette for flere tilbakemeldinger til studentene i undervisningen.

3. Workshop om integrering av førsteårsstudenten

Trine Waaktaar, utdanningsleder ved PSI, delte sine erfaringer fra den første workshopen.

Oppsummering: Del en av workshopen ga de emneansvarlige det de ønsket, spesielt verktøykassen med diverse tips til undervisningsopplegg. Ønsker en tilsvarende workshop på engelsk. Kanskje del to er unødvendig (her deltok kun 2 emneansvarlige). Fakultetet skal evaluere bruken av ressurser opp mot antall deltakere. Forum-medlemmene ønsker en bredere diskusjon og erfaringsutveksling rundt spørsmålet om hvordan de kan inspirere vitenskapelig ansatte til å delta på slike workshops i en ellers travel hverdag.

4. Produksjon av eksamensoppgaver ved fakultetet

Hvordan sikrer vi at studentene får feilfrie eksamensoppgaver? ØI presenterte sine rutiner for produksjon av eksamensoppgaver når instituttet nå går over til digital eksamen.

Oppsummering: Kvalitetssikring av oppgaver er svært viktig for å unngå feil i eksamensoppgavene. ØI har lagt til grunn at systemene for digital eksamen ikke vil gjøre det vanskeligere å gjennomføre kvalitetssikring. ØI fortsetter rutinen med at studieadministrasjonen mottar og legger inn oppgaven i Inspera, og emneansvarlig kvalitetssikrer ved å se over at oppgaven i Inspera er korrekt. Denne praksisen har fungert bra, derfor har ikke endring i rutinene for kvalitetssikring ved overgang til digital eksamen vært noe tema ved ØI så langt . 

5. Eventuelt

Ingen saker.

Orienteringssaker

A. Utdanningskomiteen

UiOs nettside om Utdanningskomiteen inkludert møter og referater

Prodekanen vil for kommende møter i Utdanningskomiteen be om innspill til aktuelle saker fra Forum-medlemmene.

B. Mobilitetsanalysen og frafallsanalyser

Fakultetet er i ferd med å ferdigstille mobilitetsanalysen for studieprogrammene våre. Enheter som ønsker instituttvise analyser kan få gjennomført dette. Fire bachelorprogrammer holder på med frafallsanalyse: Kulkom, internasjonale studier, samfunnsøkonomi og sosialantropologi. Vi presenterer funnene i neste Forum-møte.

C. Praksis i høyere utdanning - behov, barrierer og løsninger

NHO og LO inviterer til workshop torsdag 5. april, 09.00-12.00, Næringslivets hus, Oslo. Hvordan kan vi klare å koble bedrifter og studenter på en bedre måte? Hvordan kan vi skape levedyktige systemer og modeller som støtter opp om arbeidet både for universitetene og bedriftene? Hvilke behov og eventuelle barrierer finnes, og hvilke løsninger må på plass?

D. Dimensjoneringssaken og andre støre saker innenfor utdanning

Studiedekanen orientere om at diskusjonssaker innenfor utdanningsfeltet fremover først vil settes opp i Forum for studiespørsmål, deretter diskuteres i instituttledergruppa og så eventuelt i fakultetsstyret. Denne saksgangen vil bedre kunnskapsgrunnlaget og involveringen i saksbehandlingen.

Møteplan for 2018

31. mai, 20.-21. september (lunsj-til-lunsjseminar, Lysebu), 11. oktober og 29. november

Publisert 14. mars 2018 09:17 - Sist endret 26. mars 2018 10:34