Forum for studiespørsmål 17.-18. september 2020

Seminarprogram og deltakerliste

Referat fra samlingen

Bolk 1: Arbeidslivsrelevans i BA- og MA-utdanningene

Arbeidslivsrelevans – hva, hvorfor og hvordan

v/ Barbro Kolbjørnsrud, arbeidslivskoordinator ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Presentasjon fra seminaret

Det gjøres mye bra på enhetene, men vi må se på hvordan arbeidslivsrelevans kan integreres i våre studieprogrammer og tydeliggjøres.

Arbeidslivsrelevansmeldingen kommer våren 2021. Ambisjonen for denne stortingsmeldingen er å styrke kvaliteten og arbeidsrelevansen i høyere utdanning. Studentene skal forberedes bedre på arbeidslivet og arbeidslivet skal få tilgang på relevant kompetanse som kan bidra til utvikling og omstilling.

Noen anbefalinger:

  • Formulere mål og strategier som bidrar til en kvalitetsheving av studieprogrammene gjennom arbeidslivsrelevans.
  • Utvikle tettere samarbeid med arbeidslivet. (synliggjøre)
  • Videreutvikle faglig læring og studentaktive læringsformer.
  • I større grad legge arbeidslivsrettede tiltak tidlig i studieløpet og med en progresjon i tiltakene.
  • Bruke ressurser som gjesteforelesere, ekskursjoner, karrieretjenester, karrieredager, alumni-nettverk etc. for å styrke kunnskap om egen kompetanse og bruk av faget gjennom studieløpet.

CityStudio Oslo

v/ Per Gunnar Røe, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.

Presentasjon fra seminaret

Se artikkel fra UiO om CityStudio Oslo og emnesiden til emnet SGO2040 – CityStudio Oslo.

Emnet gir 30 studiepoeng og deltagende studenter følger undervisning hver dag fra 09.00-16.00. UiO og Oslo kommune er initiativtagere. Skal sende inn DIKU-søknad.

Bruker teori og metoder fra de ulike disiplinene. Studentene skal lage noe som er nyttig for kommunen, men også være kritisk i anvendelsen av teori slik at man ser temaer fra ulike vinkler. Studentene viser til at det er motiverende å jobbe med noe der man kan påvirke og gjøre en forskjell.

Erfaringer: svært ressurskrevende, krever fulltidsansatt koordinator, krever mye av studentene og foregår på engelsk, vanskelig å passe inn i enkelte studieprogrammer. Ellers inspirerende for lærere og studenter, trekker inn flinke undervisere fra ulike disipliner og institusjoner, har overføringsverdi til annen undervisning, generer forskningsdata.

Per Gunnar Røe lager en økonomisk oversikt over prosjektet som gjøres tilgjengelig for Forum for studiespørsmål.

DIKU-søknad om arbeidslivsrelevans

v/ Ylva Østby, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt.

Presentasjon fra seminaret

Psykologi er svært samfunnsrelevant og arbeidslivsrelevant. Mange forbinder det med profesjonsstudiet i psykologi, men studentene på BA og MA i psykologi utdanner seg ikke til å bli terapeuter eller klinikere, de er samfunnsvitere med psykologisk spisskompetanse. Prosjektet dreier seg om hvordan man kan tydeliggjøre dette. Disse studiene har langt mindre praksis og ressurser enn profesjonsstudiet, hvilket kan føre til identitetsproblemer og i neste instans frafall. I prosjektet ser de på hvordan samfunnet kan få hjelp til å dra mer nytte av psykologisk kunnskap og studentene skal få hjelp til å bygge sin faglige identitet og finne sin plass i psykologifaget.

Kunnskap og ferdigheter i praksis – samspill som styrker studentenes arbeidslivsrelevans

v/ Vivienne Lumayag, karriereveileder ved Karrieresenteret ved UiO og Kenneth Bo Nielsen, førsteamanuensis og undervisningsleder ved Sosialantropologisk institutt.

Presentasjon fra seminaret

Karrieresenteret samarbeider med Sosialantropologisk institutt og Institutt for statsvitenskap på emnene ANTH4150 og STV4141. Studentene blir klare over hva de kan bidra med i arbeidslivet senere og får økt tro på at de har mye å komme med når de skal over i feltarbeid (ANTH4150) eller praksis (STV4141). Bevisst strategi fra emneansvarlig på ANTH4150 å koble på Karrieresenteret for å gjøre studentene oppmerksomme på Karrieresenteret og hjelpe dem med å synliggjøre hva de kan - bygge Karrieresenteret inn i den faglige strukturen.

Oppfordring fra Karrieresenteret: Se på oss som deres karrieresenter – bruk oss! En arbeidsgiver ansetter ikke en utdannelse, men en helhet. Vil gjerne bli invitert inn til instituttene om noen ønsker det.

Studentperspektiv på arbeidslivsrelevans

v/ Henrik Seem, nestleder SVSU.

Presentasjon fra seminaret

Arbeidslivsrelevans er et viktig samtaleemne blant studentene helt fra de starter på et studie. Videre er det et tema som går igjen i ulike frafallsundersøkelser.

Oppsummering hentet fra presentasjonen:

  • På SV-fakultetet gjøres det mye riktig i utdanningen, men arbeidslivsrelevans er et område med stort forbedringspotensiale
  • Arbeidslivsrelevans er et konsept en må forholde seg til – og studentene trenger å bli trygge på egen kompetanse
  • Det etterspørres ulike tiltak:
    • Praksis/internships
    • Bedriftsbesøk
    • Mentor-/alumniordninger
  • Bruk både hverandre og studentene som ressurser i dette arbeidet

Kommentar fra forskningsdekan Trine Waaktaar: Dette dekanatet ønsker å satse på arbeidslivsrelevans og at opplevelsen skal bli bedre for studentene. Her er vi på lag, men spørsmålet er hvordan vi skal gå frem videre.

Plenumsdiskusjon: Hvordan jobber vi videre med arbeidslivsrelevans på enhetene og på fakultetet?

  • Karrieresenteret viser til at det er paradoksalt og skremmende at SV-studenter tror at de ikke får jobb, når det nettopp er det de gjør. De har da en opplevelse av at kompetansen de sitter på ikke er relevant for arbeidslivet. Det enkleste å ta tak i er å forklare for studentene hvordan de kan bruke det de har lært i praksis. Få den gode overgangen til arbeidslivet og se hvor de kan bidra.
  • Vi trenger hjelp av andre enn oss selv for å formulere hvilke ferdigheter som trengs. Snakke med arbeidslivet.
  • Forslag om å få arbeidsgivere til å prate om våre kandidater, altså uteksaminerte SV-studenter som er i jobb, og lage film om dette. Karrieresenteret kan hjelpe med dette. De har et sterkt fagmiljø med masse kontakter med arbeidslivet. Deres oppfordringer er: Bruk oss!
  • Ta aktivt i bruk alumniene våre. De er som regel veldig glade for å kunne gi tilbake til studiestedet og enkle å be. Det gir i tillegg gratis markedsføring for bedriften de er ansatt i.
  • Dersom vi skal måles på arbeidslivsrelevans, så må offentlige virksomheter pålegges å åpne for studenter. Gjensidig forpliktelse.
  • ISV jobber aktivt med arbeidslivsrelevans og praksis. 1) Metode, egentlig analytiske verktøy til å ta med ut i arbeidslivet. Må bli flinkere til å eksplisitt si at dette får du bruk for i de og de settingene. 2) Prate med arbeidsgivere. Hente dem mer inn i undervisningen? Spørre dem hva de ser etter.
  • Flere utenlandske universiteter har arrangementer og bedriftsbesøk flere kvelder i uken. Problem her at studenter ikke kommer når arrangementer legges utenom undervisningstid. Mangler et optimalt lokale for å drive ulike typer arrangementer. Etter klokken 16 er serveringssteder og lokaler stengt, og få igjen i bygningen.
  • Tettere dialog på utdanningsledernivå om prosjekter der vi kan nærme oss arbeidslivet i fellesskap.
  • Gjøre noe med hvordan man ser på BA-utdanningen på øverste hold.
  • Trenger nettsider som presenterer informasjon på en hensiktsmessig måte; noen nettsider som rekrutterer og noen som viser formaliene. Ikke alt blandet slik det er nå.
  • Aktivt bruke foreninger og utvalg. Ikke bare bruke e-post og nettsider, men ta kontakt med programutvalgene og bruke mer energi på å nå ut til dem.
  • Tørre å gå mer inn i andre måter å undervise på, tenke fag og arbeidslivsrelevans. Eksempelvis CityStudio.

Bolk 2: Digital undervisning

DIGSOS: Digitalisering av sosialantropologiutdanningen

v/ Jon Henrik Ziegler Remme (via Zoom), førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt.

Presentasjon fra seminaret

Bakgrunn for prosjektet: Digitaliseringen være en del av et større utviklingsarbeid ved instituttet. Ønske om å fremme studentaktiv læring og forskningsnær undervisning. Viktig at digitaliseringsarbeidet ikke bare er for digitaliseringen sin del.

Profesjonalisering av videomateriell til undervisning

v/ professor Bjørn Høyland, undervisningsleder ved Institutt for statsvitenskap.

Presentasjon fra seminaret. Merk at videoer ikke er tilgjengelige i presentasjonen.

Se presentasjonen for tips til asynkron undervisning og erfaringer fra Institutt for statsvitenskap. Videoeksemplene er ikke tilgjengelige (korte introduksjoner til emner, temaoppsummering og forelesning).

LINK har lydstudio der man kan lese inn godt forberedte podcaster. Dette krever en annen type forberedelse, man kan ikke bare lese opp forelesningen sin. Universitetet har et studio som kan hjelpe med filming og redigering. Kan lage korte introduksjoner til emner og nye temaer, eller spille inn forelesninger.

Bolk 3: Læringsmiljø

Nytt tiltak høsten 2020: Kollokvieordning for førsteårsstudenter – en forlengelse av studiestart

v/Ingvill Nygård Bojer, avdelingsleder SV-info

Presentasjon fra seminaret

Mål: skape godt læringsmiljø, fremme faglig motivasjon og læring, gi mindre ensomhet, avhjelpe koronaplagene.

Før sommeren var det mye å gjøre og mye usikkerhet. Det var behov for en ordning som kunne rulles ut raskt og sikre at studentene ikke ble sittende alene i sitt første semester. Det var uklart hvordan høsten 2020 ville bli og om det ville være mulig å møtes fysisk. Fakultetet har en velfungerende studiestartorganisasjon som er bygget opp over flere år. Frivillige faddere har jobbet enormt mye for førstesemesterstudentene og smittevernet har vært godt ivaretatt. Faddergruppene ble forlenget inn i semesteret med ukentlige møter i form av kollokviegrupper.

Tilbakemelding fra student som deltar i ordningen: Fint å bli trygge på hverandre i studiestartuken, og fint å bli bedre kjent i kollokvieordningen. Genial idé, og håper fakultetet fortsetter med ordnede kollokviegrupper for å motvirke ensomhet og hjelpe for mental helse.

Veien videre:

  • Ordningen skal evalueres. Dette er en pilot og det er mye som kan forbedres.
  • Ta stilling til om den skal videreføres (bl.a. økonomisk spørsmål).

Plenumsdiskusjon: Undervisning i koronaens tid

Studiedekan Trine Waaktaar oppfordret til å snakke opp og endre innstilling til digital undervisning. Om den fremstilles som nest best til å møtes fysisk, så blir det en negativ ramme for studenter og undervisere.

Høsten 2020 vil det være ukentlige møter med undervisningslederne ved enhetene. Det er behov for tett dialog i en tid med svært mye informasjon som endres fra dag til dag. Referat vil gjøres tilgjengelig slik at alle holdes orientert. Dialog mellom vitenskapelig og administrativ linje på alle nivåer er også viktig.

Hvordan forebygge ensomhet hos studentene er et viktig tema høsten 2020. Alle kull skal ha mulighet til en fysisk aktivitet i løpet av våren. Teams er universitetets anbefalte plattform der studentene kan møtes digitalt. Tilbakemeldingene fra studentene er at det ikke fungerer optimalt. Ny funksjonalitet i Canvas der studenter kan opprette egne diskusjonstråder som kun de har tilgang til. Sosialt rom der de kan kommunisere seg imellom kun i enkelte grupper.

Det ble spilt inn at det er behov for en fysisk møteplass for studentene. Rom med ulik funksjonalitet (arrangementer som bedriftsbesøk, temakvelder, arrangementer holdt av studentforeninger og programutvalg) som kan ivareta fysisk oppmøte.

 

Publisert 19. nov. 2019 09:34 - Sist endret 21. okt. 2020 15:10