Forum for studiespørsmål 29. februar 2024

Sak 1: Velkommen til nytt studieår og nytt Forum!

Tora Skodvin ønsket velkommen til sitt første møte i Forum som studiedekan.

Hun orienterte kort om utviklingen av studieprogramporteføljen ved UiO. Rektoratet har tatt initiativ til et nytt årshjul, hvor universitetsstyret skal komme tettere inn i undervisningsplanleggingen ved UiO. Det overordnede målet til rektoratet er å skape bedre dynamikk og bevegelse i studieprogramporteføljen. Fakultetet er invitert til et seminar med universitetsledelsen i september.

Det vil holdes flere samlinger om SVs porteføljeprosess utover våren. Vi ønsker å få bedre forståelse av muligheter og utfordringer ved undervisningssituasjonen ved fakultetet. Målet er at SV får definert sin egen problemdefinisjon og er godt forberedt til septemberseminaret.

Innledende samling om porteføljeprosessen holdes 11.april, klokken 08.30-12.00 i Store møterom ved Georg Sverdrups hus. De inviterte er instituttledere, administrative ledere, utdanningsledere, studiekoordinatorer og studenter. 

Sak 2: Bra start/PATHWISE

Prosjektleder Crina Damşa, professor i pedagogikk og visedekan for innovasjon og digitalisering ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet, presenterte det toårige forskningsprosjektet Bra Start/PATHWISE

Prosjektet ser på gjennomsnittlig frafallsrate for studenter ved UiO, og hva vi mangler i vår forståelse av årsakene og prosessene som forårsaker frafall i løpet av det første studieåret.

I prosjektet tester de også ut læringsanalyse som metode for pedagogiske formål. Prosjektet fokuserer på førsteårsstudenter, og vil ved å kombinere ulike datakilder frembringe kunnskap om prosesser og faktorer som påvirker førsteårsstudentenes akademiske integrasjon, fullføring av førsteåret og generell trivsel.

Prosjektet søker etter ett program eller emne fra SV-fakultetet til piloten.

Forum hadde flere spørsmål om hva som forårsaker frafall, og hvordan de i Bra start-prosjektet samler inn data.

PowerPoint-presentasjon - Bra start

Sak 3: Retningslinjer for fusk ved UIO

Studiedekan Tora Skodvin innledet med å påminne Forum om den usikkerheten som for tiden er knyttet til fusk, spesielt i sammenheng med kunstig intelligens (KI).

Sebastian Tørnvall Andersen presenterte deretter retningslinjer for fusk, hvordan følge opp fusk, hva man skal gjøre om man mistenker fusk, de ulike kildene for plagiatkontroll, studenters gjenbruk av eget arbeid, hva fusk og faglig umodenhet er. Han gikk også gjennom hvordan fakultetet behandler tilfeller av mistanke om fusk. 

Forum kom med flere spørsmål om hvordan SV jobber med håndtering av fusk, samt hvordan man skal vurdere hva som er fusk.

PowerPoint-presentasjon om fusk

Sak 4: Highlights fra eksamen høst 2023 ved SV

Presentasjon v/ Helene Askeland Thuen.

Helene presenterte evalueringsrapport for fakultetets avvikling av skoleeksamen høsten 2023. Det ble avlagt 139 skoleeksamener i 2023. Det har vært en stor økning i antall søknader om tilrettelegging. SV har fortsatt en del UU-brudd, som trekker opp tallet for avvik under skoleeksamen. De fleste UU-bruddene gjelder overskriftsnivå.

Helene meddelte at studenter ikke lenger skal bli informert om tredjegangsvurdering - en praksis man har hatt frem til nå.

PowerPoint-presentasjon - Evaluering av eksamensavviklingen ved SV høst 2023

Til orientering

Søknad til SK-ITU om å etablere EILIN AI Hub

Fakultetet ved EILIN sendte 20. januar inn en søknad til SK-ITU om å etablere et nettverk for KI i utdanning. Målet er å frembringe kunnskapsgrunnlag og å drive erfaringsdeling og kompetanseheving. Vi legger en bred forståelse av kunstig intelligens til grunn, og ønsker å utforske flere sider av kunstig intelligens i utdanning: kunstig intelligens som et verktøy i fag, som samfunnsfenomen og som pedagogisk verktøy.

Søknadsprosessen foregår i to runder: først en kort skisse (sendt inn) hvor svar vil foreligge i mars. Deretter inviteres aktuelle søkere til å levere en full prosjektsøknad. 

Vi ønsker å starte opp arbeidet uavhengig av svar på søknaden. I påvente av svar fra SK-ITU, vil vi bruke midlene som er avsatt til studentaktiv læring (såkornmidler) til å støtte de fagspesifikke prosjektene.

Søknad til SK-ITU (sendt 20. januar)

Såkornmidler til etablering av EVU for lærere

Fakultetet lyser ut 250 000 kr i såkornmidler øremerket samfunnsvitenskapelig etter- og videreutdanning til lærere i tråd med regjeringens satsing. Målet med utlysningen er å stimulere til aktivitet som kan styrke SVs langsiktige og strategiske evne til å håndtere regjeringens økte satsning på etter- og videreutdanning for lærere.

Søknadsfrist: 15. mars

Utlysning av såkornmidler til EVU

Publisert 19. feb. 2024 13:31 - Sist endret 11. mars 2024 14:54