Mapping mot norsk WebDewey - prosjektmøte 24.8.2016

Til stede: Are, Kristine, Vibeke, Grete, Lars, Heidi, Unni, Berit Sonja, Hege, Ingebjørg, Viola, Dan Michael, Mari (referent). Fra NB: Elise Conradi.

1. Styrket prosjektgruppe

En kort presentasjonsrunde rundt bordet, i anledning av at mapperteamet er blitt styrket fra 1. august.

 

2. Referat fra forrige prosjektmøte

http://www.uio.no/for-ansatte/enhetssider/ub/prosjekter/mapping-mot-webdewey/moter/2016-04-05%20mappingseminar.html. Ingen kommentarer til referatet.

 

3. Kort oppdatering siden forrige prosjektmøte

- EDUG-møtet i Gottingen er vel gjennomført, med gode tilbakemeldinger på presentasjonene fra prosjektet.

- I etterkant av EDUG-møtet er retningslinjene oppdatert, takket være godt forarbeid og ditto oppfølging fra Grete.

- Vibeke og Grete drev omfattende funksjonalitetstesting av CCMapper før sommeren.

- Nye mappere både fra UBO og utenfor er  igang fra 1. august.

- Unni presenterte prosjektet og EDUG-retningslinjene på Dewey breakfast under IFLA i august. Pansoft demonstrerte deretter ccmapper. Mange positive tilbakemeldinger, både om kompleksiteten i prosjektet (det første mappeprosjektet som har ISO-standarden som grunnlag), og om verktøyet, som flere viste interesse for. Blant annet OCLC selv.

- Grete har gjesteblogget på NBs Deweyblogg.

 

4. Ressurssituasjonen i prosjektet

Fra august og ut 2016:

Mari 10% ut september

Heidi 10%

Dan Michael 20% ut 2016

Viola 10%

Grete 50%

Unni 30%

Berit Sonja 30%

Vibeke 30%

Are 10% ut 2016

Ingebjørg 20%

Lars 20%

Kristine 100% ut april 2017

Hege 100% ut januar 2017

De eksterne ressursene fordeles likt mellom de to vokabularene.

Etter nyttår har vi ingen ressurser på IT-siden. Prosjektmidler varer ut april 2017. Deretter går prosjektet over i drift. Det vurderes å sende en ny søknad om NB-midler, da rettet mot sluttbrukerdelen, høsten 2017. Vi sender ikke søknad i år, da vi må bruke ressursene på faktisk mapping.

5. Status for opplæring av nye mappere

De nye mapperne er fornøyde med opplæringen, men det varierer hvor godt de felles møtene fungerer for mapperne. Diskutert videre i sak 8. Unni uttrykte sin begeistring over å få styrket prosjektet med så deweykompetente medarbeidere, velkommen alle sammen!

6. Statistikkgenerering

Vi har ukentlig statistikk siden 5. januar 2016, som gir verdifull informasjon. Per 24. august har vi 13 392 ferdige, godkjente mappinger. Til nå har vi i snitt ca 2,5 mappinger per emnebegrep. Dette gjennomsnittet kan endre seg når en større del av utenomoverlappet er mappet. Basert på snittet vi har nå, anslår vi at vi har 88 000 mappinger når begge vokabularene er ferdigmappet. Nå som vi er oppbemannet på mappingsiden vil vi også få en ny indikasjon på hvor mye tid vi vil bruke.

God statistikk er altså et viktig redskap for oss, for å anslå både fremtidig arbeidsmengde og arbeidstid.

Are har snakket med Pansoft om at det bør være lenker fra ccmappers startside til noen standardrapporter. Vibeke og Unni utgjør en statistikkgruppe som lister opp og prioritererer hvilken statistikk vi ønsker/trenger, og hvilke rapporter som bør være enkle å få ut av ccmapper. Are og Dan Michael tar det videre med Pansoft.

Det er lenge siden sist mappingene ble importer til WebDewey. Vi har regelmessig eksport. Dan Michael snakker med Pansoft om også å få regelmessig import av mappinger.

Vi ønsker å vise noe statistikk fra prosjektsiden vår. [Dan Michael kastet seg rundt etter møtet og lagde denne statistikksiden]

 

7.  Status CCMapper

Are demonstrerte mappingkandidater. Det gjøres flere parallelle søk mellom kildevokabular og målvokabular, og mappingkandidatene vektes avhengig av hvor det er søketreff. Det er skjedd en forbedring i løpet av sommeren, men vi får fortsatt ikke gode nok mappingskandidater. Solr-basert søk fungerer foreløpig ikke godt. Vi, hittil mest Vibeke, tester etterhvert som Pansoft jobber. Unni, Vibeke, Dan Michael og Are er gruppa som samarbeider med Pansoft.

Selve mappingdelen av verktøyet (fiksing av bugs og bedre mappingkandidater) er høyest prioritert, siden ccmapper må bli ferdig nok til å tas i bruk i løpet av høsten. Deretter prioriteres endringshåndtering og rapporter.

Elise: Både Elise og Peter fikk flere spørsmål fra OCLC business under IFLA. Det viser oss at OCLC ser at dette kan være et nyttig verktøy også for dem.

 

8. Arbeidsmåte/arbeidsfordeling i mappingarbeidet

Hensikten med mappermøtene er dels opplæring, dels (og viktigst) å sikre konsistens i arbeidet. Hvis vi ikke møtes, vil vi nok se at epostproduksjonen går opp. Vi samler oss derfor om forslaget om å skyve litt på møtetida, slik at man har mulighet til å mappe før man kommer til møtet. Grete sender nye innkallinger til møte annenhver uke (oddetallsuker), fra 1000-1130. Fulgt av felles lunsj for de som ønsker det.

Vi oppfordres også til å bruke de mulighetene som finnes til å sitte sammen i større eller mindre grupper etter behov. Prosjektet har 4 laptops som kan brukes dersom man vil flytte seg rundt.

Hege og Kristine skal mappe i begge vokabularer, og kan innkalles til fellesmapping med Viola, Heidi og Mari.

Balansen mellom "mappet" og "venter på godkjenning": Nå har vi mange som venter på godkjenning. Unni og Grete ønsker minst mulig restanse. Det er naturlig at mange vil mappe mye, men det er også nyttig læring i rask tilbakemelding fra godkjenner.

Hvem gjør hva framover:

Berit Sonja og Viola fortsetter å mappe innenfor overlappet.

Ingebjørg mapper.

Heidi mapper, men håper på sikt å kunne godkjenne også.

Mari mapper, og godkjenner Heidi.

Lars ønsker inntil videre å mappe innen de fagområdene han kjenner.

Grete vil få mer tid til godkjenning.

Hege og Kristine begynner å godkjenne fra uke 35. Vibeke godkjenner mest mulig fra de to framover, for felles læring.

Nummerbygging: Lars og Heidi bruker prosjektets innlogging i webdewey også når de bygger som fagreferenter. Tilbakemelding fra NB på eventuelt feilbygde nummer fra ubomapper-brukeren kommer til Grete og Vibeke.

 

9. Gjøre noe sosialt?

Lars tar ansvar.

10. Eventuelt

Elise: EDUG 2017 blir i Paris.

Elise: Endringshåndtering må inntil videre skje manuelt. NB ser ikke mappinger i oversetterverktøyet.

Elise: NB er endelig klare til å ta imot meningsbærende oppdateringer til WebDewey, men vil vente til endringsvarslingssystem er aktivert i norsk WebDewey (sannsynligvis i september, da Elise skal i workshop med Pansoft).

 

Publisert 23. mai 2017 16:01 - Sist endret 14. mai 2018 15:02