Høst-nytt i Oria

August-oppdateringen av Oria er nå installert og gir oss bl.a. ny påloggingsmeny, utvidet funksjonalitet for lån og bestillinger, samt navigering til neste og forrige post i full postvisning. I tillegg er fasettene justert.

Enklere pålogging og ny meny

Ex Libris har gjort UX-testing av pålogging og lenking til Min konto, og har på bakgrunn av dette re-designet området i øvre høyre hjørne av Oria.

Før pålogging vises nå egen lenke for "Logg på", og kun ett klikk skal til for å få opp påloggingsvinduet.

I tillegg finnes en ny meny med lenker til Min konto, Mine favoritter og søkehistorikk, samt bytte av språk.

Etter pålogging vises navn i øverste høyre hjørne, og menyen utvides med direkte lenker til Mine lån og Mine bestillinger, samt utlogging.

Mer funksjonalitet for lån og bestillinger

I låne- og bestillingsoversiktene under Min konto er det nå kommet lenking på hver tittel. Lenkene åpner full visning av posten i Oria.

Det er dermed også mulig å eksportere postene til referansehåndteringssystemer, ved å hake av og klikke på de tre prikkene for "Send til". Her er imidlertid funksjonaliteten lite intuitiv, noe Oria-gruppen har spilt inn til BIBSYS. Foreløpig virker dessverre ikke eksport til EndNote Desktop, så denne vil bli deaktivert. BIBSYS jobber for å rette feilen, men enn så lenge må RIS-eksport brukes.

I november-oppdateringen skal det også komme mulighet for å sende postene på e-post og til utskrift, samt lagre dem i Mine favoritter.

Navigering til neste og forrige post

Navigering mellom poster har frem til nå vært en omstendelig prosess i nye Oria. Derfor kommer det nå mulighet for å navigere direkte fra post til post i full visning uten hver gang å måtte gå veien om trefflisten. Lenke til forrige og neste post vises til venstre i skjermen i full visning, over og under krysset som lukker visningen.

Sirklene med bakgrunnsfarge ser pr nå ikke så bra ut. Dette vil bli justert.

Lavere vekting av bokanmeldelser

Bokanmeldelser har nå fått en lavere vekting og vil dermed bli sortert noe lenger ned i trefflisten enn før. Tanken er at visning av disse først og fremst skal skje når brukeren aktivt ber om dem, f.eks. ved avgrensning med fasett.

I november kommer det ytterligere endringer og ny funksjonalitet rundt dette, bl.a. lenking mellom bok og tilknyttet bokanmeldelse.

Justering av fasetter

Ved overgangen til det nye Oria-grensesnittet aktiverte vi visning av de aller fleste fasettene, med ønske om å se bruken av disse i praksis. Statistikken viser nå at mange av disse nesten ikke er brukt (under 10 klikk pr måned). På bakgrunn av dette er en del fasetter nå deaktivert. Rekkefølgen er også noe endret, bl.a. er fasetten Avdeling flyttet nedover, og også omdøpt til Bibliotek. (Fasetten som før het Bibliotek, og egentlig viste institusjon, er deaktivert, da det også er mulig å avgrense til UiO i søkeboksen.)

Har du spørsmål, kommentarer eller innspill vedrørende endringene, send det gjerne til Oria-gruppen på oria-ub@ub.uio.no.

Publisert 24. sep. 2018 09:17 - Sist endret 24. sep. 2018 15:10