Dekanen ønsker god jul!

Fakultets tradisjonelle juleavslutning startet mandag 17. desember med Dekan Sten Ludvigsen tale til alle ansatte. Utdrag fra talen kan du lese her.

Dekanen foran juletre og mange tilhørere.

Dekan Sten Ludvigsen hilse alle ansatte under fakultetets tradisjonelle juleavslutning i Helga Engs hus. Foto: Shane Colvin/UiO

Kjære medarbeidere,

Tradisjonen tro runder vi av arbeidsåret med utdeling av priser for formidling og  undervisning, og med kunstneriske innslag og allsang.

Tradisjoner er det som skaper forankring og rutiner, og for mange oss en viss ro – i en ellers travel førjulstid. 

Politisering og verdier

Det siste året har blitt et urolig år, og mange vil si at vi lever i en urolig tid. Universiteter i mange land settes under sterkt press, også i Europa. Dette innebærer  at vi må være klare på vårt verdigrunnlag og vår samfunnsmessige funksjon. Vårt mandat må kontinuerlig fornyes samtidig som vi bevarer og kultiverer universitetsideen, og grunnleggende verdier i et demokrati.

At vi har et forskningsråd som er blitt mer politisert det siste året er del av den nasjonale uroen. Det er grunn til å tenke gjennom hva det innebærer å være et universitet og et utdanningsvitenskapelig fakultet i vår tid. Dette skal vi gjøre. Universitet skal i løpet av 2019 utvikle en strategi frem mot 2030 og vi ved UV skal parallelt med dette utvikle vår strategi frem til 2025. Viktige diskusjoner vil finne sted det neste året.

Arbeidet ved vårt fakultet er viktig for å bevare og videreutvikle  vårt demokrati – det liberale demokratiet. Verdier som autonomi, frihet, ytringsfrihet står helt sentralt i vårt arbeid. Også nasjonalt har vi sett at disse verdiene settes i spill.  

Ved UV kan forskere og forskergrupper definere hvilke områder og problemstillinger de ønsker å bruke sin tid på og bidra til en kollektiv kunnskapsutviklingen i samfunnet.  

Mye har skjedd det siste året:

  • Vi fikk NFR evalueringen som viste at forskningen på UV holder et høyt internasjonalt nivå – noe vi må videreutvikle i årene som kommer. At NFR så langt ikke har gitt signaler om hva de vil gjøre i oppfølgingen er en del av hva som kan betegnes som urolige tider.
  • Evalueringen viste også at vi bidrar på en rekke samfunnsmessige områder innen utdanningssektoren og i arbeidslivet mer generelt.
  • CEMO-leder Sigrid Blömeke har fornyet sin kontrakt med UV og CEMO, og blir ved UiO – hvilket er veldig gode nyheter for oss alle. Sigrid skal også lede et viktig nasjonalt utvalg om eksamenssystemet i skolen.  
  • Instiutt for spesialpedagogikk har fått sin første ERC ved Henrik Zachrisson
  • Institutt for lærerutdanning og skoleforskning har fått et Nordisk senter of excellence, QUINT- Quality in Nordic Teaching, ledet av Kirsti Klette. 
  • UV har fått en ny enhet – FIKS – Forskning, innovasjon og kompetanseutvikling i skolen, ledet av Øystein Gilje. Her følges regjeringens satsning på fagfornyelsen og utvikling av skolen opp. UV forvalter UiOs inngang til dette.
  • UiO:Norden: UV har vært med i et viktig prosjekt om barn i Norden, nå Skal Inge Bostad ved Institutt for pedagogikk lede et nytt prosjekt om nordiske modeller i utdanning. 

Ved flere av instituttene er det kommet nye NFR prosjekter innen forskning og innovasjon. Eksterne prosjekter er viktig for UVs utvikling nasjonalt og internasjonalt. 

Utvikling og endring på flere områder

Strukturendring og omstilling  av forskerutdanningen vår er snart fullført – en viktig første fase. Antall deltakere i vår forskerutdanning er halvert på grunn av nye phd-programmer i institusjoner rundt oss.

Ved flere av instituttene pågår et stort arbeid med å realisere nye studieprogrammer. Utdanningene våre kommer til å bli viktigere og viktigere for oss i årene som kommer – ved UV, UiO og i samfunnet øker forventningene til økt kvalitet og relevans i studieprogrammene.

Vi er godt i gang med implementeringen av CANVAS og Inspera, så nå kommer neste steg som er rettet mot å skape mer avansert bruk av de digitale omgivelser vi har.       

Vi er utfordret av samfunnet og universitetet om våre bidrag til sosial innovasjon. En rekke ansatte har bidratt med eksempler på viktige sosiale innovasjoner i klasserom, i spesialpedagogiske tiltak og i utvikling av policy innen høyere utdanning. Flere av disse er del av UiOs innovasjonsportefølje.  

Utfordringene

UiO starter i 2019 opp sitt arbeid med digitalisering og effektivisering – dette vil kreve mer intensivt arbeid på tvers av våre tradisjonelle grenser mellom vitenskapelige og administrative ansatte, våre lab-miljøer og mer generelt på tvers av våre enheter. Dette blir et spennende og krevende arbeid. 

Utfordringer som er viktige å følge opp  

I fjor ble det varslet om seksuell trakassering og andre problematiske sider ved lærings- og arbeidsmiljø ved Universitet. Mee-too varslingene satte en ny dagsorden for samfunnet i stort og for oss ved UiO og UV. Ledelsen ved fakultetet og instituttene/senteret vil fortsette vårt samarbeid med ansatte og studenter om dette i 2019. Her blir arbeidet med å være tydelige på hvilke sosiale normer som gjelder og koble dette til faglige standarder helt avgjørende for å skape gode arbeids- og læringsfellesskap. 

Tusen takk!

Fakultetsledelsen vil takke instituttledelsen ved IPED; ISP; ILS- og senterledelsen ved CEMO for et svært godt samarbeid i året som har gått, og alle i administrasjonen ved alle enhetene og fakultetssekretariatet for deres arbeid. Det man lærer om igjen og om igjen som leder er hvor mye arbeid som knapt synes, som må til for alt skal virke i hverdagen.

Kjære alle! Fortsett det hektiske og søkende arbeidet i 2019 og støtt hverandre i dette. Det er gjennom felles løft vi kan bli enda bedre i året som kommer.

Ønsker alle en riktig fredelig jul og et godt nyttår!

 

Publisert 20. des. 2018 15:31 - Sist endret 20. des. 2018 15:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere