Dekanens julehilsen og avslutningstale

Dekan Berit Karseth holdt tale under fakultetets juleavslutning. Her kan du lese deler av det hun ville si til alle ansatte ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet. 

2016 har på mange måter vært et svært godt år for fakultetet. Det har også vært et jubileumsår. 20 år har vi markert fra januar til desember med ulike faglige arrangementer. En stor takk til forskergruppene og alle som har deltatt i arrangering av seminarer – dette har bidratt til å synliggjøre hvem vi er og den forskningen vi holder på med både for andre og for oss selv.

To større internasjonale konferanser er også gjennomført med stor suksess. Vi har også markert et annet jubileum nemlig at det er 50 år siden en faglige enhet for universitetspedagogikk ble etablert ved Pedagogisk forskningsinstitutt.

Vi har hatt god rekruttering til alle programmer også i 2016 og antall utskrevne vitnemål for ferdige kandidater er omtrent på samme nivå som i fjor som var et rekordår. i 2016 ble digital eksamen rullet ut ved alle de tre instituttene, og vi har hatt en økning fra semester til semester i antall emner med digital eksamen. I høst var det ca 1450 kandidater som avla digital skoleeksamen. I tillegg er UV, og da ikke minst ILS, helt i front når det gjelder bruken av digital eksamen der studentene ikke er på campus.

Høsten 2017 starter nye bachelorprogram både på IPED og ISP. Bedre faglig integrering, tydeligere progresjon og sammenheng er viktige begrunnelser for endringene. Å sikre en god internasjonal orientering og forskningstilknytning er også viktige kvalitetskriterier som ligger bak. Dette er et arbeid som har vært krevende, samtidig som engasjement har vært stort. Vi håper dette engasjementet holder seg og at det om kort tid går gjetord om kvaliteten ved våre bachelorprogrammer.  Likeledes når det gjelder lektorutdanningen, Gjennom PROMO, et profesjonsrettet mentorprogram, blir studentene introdusert til ulike sider av læreres hverdag fra starten. Dette håper vi bidrar til en sterkere tilhørighet til lektorprogrammet.

I alle våre fire år har samarbeidet med studentutvalget vært viktig og både små og store temaer er behandlet på våre månedlige lunsjmøter. Dette takker vi for.

I år har vi gjennomført 23 disputaser. Det er et høyt tall i norsk og nordisk sammenheng. Jeg vet at det nye dekanatet er særlig opptatt av å sikre at UV fortsatt framstår som en ledende institusjon når det gjelder forskerutdanning. Selv om NATED er avsluttet i år og vi mister den ekstra finansieringen vi har hatt, så er jeg sikker på at UV vil videreutvikle sitt engasjement rundt forskerutdanning på en god måte.

I 2016 har vi hatt 19 publiserte nettsaker på forskning.no om ny forskning ved fakultetet og 14 av disse sakene har vært publisert på UiO sin forside. Sakene har gode lesertall og er viktig synliggjøring av oss utad til både foreldre, lærere, beslutningstakere og andre fagfolk.

UV har også en av de mest leste forskningssakene på UiO sin nettside for 2016. Dette er en sak som berører og interesserer mange. Den handler om hvordan man kan gripe inn tidlig og intensivt når barnet strever med lesing. Dette er forskning som Ellen Brinchmann, Hanne Næss Hjetland og Sol Lyster står bak, og som har blitt gjort om i en populærvitenskapelig form og tilgjengeliggjort for flere målgrupper.

Arbeidet med forskningsformidling er styrket ved fakultetet det siste året og det er etablert et meget konstruktivt samarbeid mellom våre kommunikasjonsarbeidere, forskningsadministrativt personale og forskere.

Konkurransen og forventingene om eksterne forskningsmidler er blitt intensivert. Dette er delvis forbundet med prestisje – det å få toppforskningsmidler, ERC eller midler til sentre for fremragende forskning gir status. Men det er også forbundet med en erkjennelse om at våre budsjetter blir mer avhengig av eksterne midler. Ser vi inn i glasskula så er det ikke sikkert at forskningsbetingelsene vi har i dag ved UiO vil vedvare.

Og vi skriver søknader og prøver igjen og igjen. Noen av dere har lyktes dette året og gratulerer så mye med det. Vi er stolte og glade. Andre av oss må ta noen flere runder og forhåpentligvis så får vi også napp en gang. Det er behov for en refleksjon om vi bruker tida vår riktig med mye søknadsarbeid, jeg tror ikke det er et entydig svar, men vi må tenke klokt.

Det er ingen grunn til at UV ikke skal lykkes. Vi har nå en SFF-søknad med Kirsti Klette i spissen som er kommet til andre runde. Det er stort for vårt fakultet og det er også en enorm innsats som legges ned.

På selveste kvinnedagen 8. mars så sendte vi et brev til KD der vi ba om en avklaring av prosess for evaluering av CEMO med tanke på videre finansiering etter 2017. Svaret kom raskt fra KD som besluttet å videreføre CEMO for en ny femårsperiode 2018-2022. Det var med andre ikke stor evalueringen som trengtes. CEMO har vært og er en stor suksess. CEMO har også en velfortjent høy stjerne ved UiO gjennom sin innsats generelt, men også knyttet til noen svært interessante samarbeidsprosjekter. CEMO har også lyktes godt med å nå opp i NFR – det er flott! Fakultetsstyret ga på sitt siste møte full tilslutning til forslaget som har kommet opp fra CEMO om å opprette et masterprogram innen Assement and Evaluation. Styrerepresentantene pekte på behovet for denne type kompetanse og ikke minst at den tilbys av et høykompetent og tverrfaglig fagmiljø. Jeg håper virkelig vi lykkes med dette og at vi får de studieplassene vi er avhengig av.

Da vi startet dekanperioden hadde UV-fakultetet opprettet en administrativ støtteenhet som fikk forkortelsen FFS. Seksjon for forsknings- og formidlingsstøtte. Dette var den teknisk administrative virksomheten ved Intermedia som ikke ble fusjonert inn i IPED.

I løpet av de fire årene har vi arbeidet med å finne en god modell for denne tjenesten der kompetansen var tilgjengelig for både UV og UiO. Etter en del prøving og feiling fattet fakultetsstyret på sitt siste møte et vedtak som vi håper gir en god ramme for arbeidet videre. Jeg vil takke seksjonen for hvordan dere har håndtert den usikkerhet som skapes i slike prosesser.

I våres gikk startskuddet for arbeidet med evalueringen av utdanningsforskning. Et fint tidspunkt for oss tenker jeg, men kanskje mer problematisk for våre kollegaer som er midt i fusjonsprosesser. Vi har i alt sendt inn 10 selvevalueringsrapporter fra forskergruppene, fire fra enhetene som også inkluderer fakultetet, 8 såkalte impact cases og et stort antall vitenskapelige publikasjoner. Tusen takk for all innsats. Jeg håper evalueringene bidrar til å hjelpe oss i våre prioriteringer og veivalg. Dette gjelder ikke minst vår forskningsorganisering.

Fakultetsledelsens samarbeid med instituttlederne og senterdirektør har vært meget godt også dette året uten alt for mange dumper og vanskeligheter. Det betyr ikke at det ikke er noen utfordringer. Forventede budsjettmessige kutt i tiden som kommer vil være utfordrende for våre enheter og kreve at man tenker godt sammen som fakultetet.

Men vi er sikre på at det nye dekanatet vil håndtere dette på en klok måte. Ved Sten Ludvigsen får UV-fakultetet en markert dekan som gjennom arbeidet blant annet som senterleder, leder av programstyret for evalueringen av kunnskapsløftet og ikke minst som utvalgsleder for fremtidens skole har høstet stor annerkjennelse. Vi er sikre på at han kommer til å bruke denne posisjonen til det beste for fakultetet og Universitetet i Oslo.

Så da gjenstår det bare å si tusen, tusen takk til hver og en av dere for innsatsen i år.

Nå er tiden inne til å ta en velfortjent pause fra arbeid og bruke tiden på andre ting.  Vi ønsker dere en fin og fredfull jul og et godt nyttår.

Publisert 22. des. 2016 11:31 - Sist endret 22. des. 2016 12:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere