Leder: Et godt grunnlag for året som kommer

UV er et fakultet som enda ikke har rukket å bli 20 år, men som har fått et stadig tydeligere feste ved UiO. Takket være alles gode innsats.

Fakultetet kan vise til gode resultater både når det gjelder søkertall og gjennomstrømning. Vi publiserer på et godt nivå og har en relativt god ekstern inntjening.  Fakultetet framstår også som en kompetent organisasjon på økonomi og personalsiden.  

I 2013 fullførte drøyt 170 studenter en bachelorgrad hos oss. Omtrent samme antall har tatt en mastergrad. Neste 270 studenter har fullført pedagogisk-praktisk utdanning og vi har uteksaminert 40 kandidater fra det 5-årige lektor- og adjunkt programmet. Dette er gode tall, som lover godt for det nye året!

Et viktig mål for UiO er å øke internasjonal mobilitet blant studentene. Fakultet har studenter som reiser ut (ikke minst til Berkeley) og noen som kommer inn. Her er det likevel utfordringer vi må jobbe med for å øke antallet.

Til gjengjeld er vi et fakultet med tre internasjonale  masterprogram.  Bare i år er det tatt opp 60 studenter til disse. Dette er en veldig viktig del av vår internasjonalisering, som synliggjør UV-fakultet som utdanningssted andre steder i verden. Dette er viktig for vårt omdømme.

I 2013 disputerte 27 kandidater ved vårt fakultet. Dette representer et betydelig forskningsbidrag.  Avhandlingene deler seg omtrent på midten når det gjelder genre: 14 arikkelsamlinger  og 13 monografier. 

Antallet understreker en omfattende innsats fra kandidatene i doktorgradsprogrammet og i den nasjonale forskerskolen.  Det reflekterer også et stort engasjement fra ansatte innen veiledning og kurstilbud.

 

Vi fikk dessverre ikke uttelling i NFR utlysningen til fri prosjektstøtte i 2013. En liten nedtur kanskje, men ser man på antall penger og hvor omfattende feltet er så er det vel bare å ta det til etterretning og prøve igjen neste år.  Men desto gledeligere er det at IPED fikk tilslag på to NORHEAD søknader og at ILS ved Kirsti Klette deltar i et Nordic centre of Excellence. Vi  må også huske at fikk vi en rekke store prosjekter fra utdanning 2020 og PRAKUT i 2012 som nå pågår for fullt. Mye spennende datainnsamling som foregår.  

2013 har vært et spennende år for instituttene og fakultetet. La meg nevne noe av det som har preget året.

Fusjonen mellom PFI og Intermedia er blitt gjennomført og vi fikk et nytt instituttnavn, institutt for pedagogikk.  En strategiplan er utarbeidet for det nye instituttet som skal følges opp i årene som kommer. Det er et spennende, men også et krevende prosjekt.

Fusjonen innebar også en fisjon. Seksjonen for forsknings- og formidlingsstøtte ble etablert som en egen enhet ved fakultetsadministrasjonen. Seksjonen som ledes av Lars Lomell har solid kompetanse og erfaring innen utvikling av løsninger for støtte til forskning, undervisning og formidling.  Ved siden av Engagelab består den av Unimedia som blant annet koordinerer Kunnskapskanalen hvor det i 2013 er sendt ca 70 programmer!

Universitetets lektorutdanning ble i løpet av året plassert ved ILS og stor innsats er lagt ned for å bygge tillit til fagfakultetene og rektoratet. Dette arbeidet har gått meget bra. ILS har vist både stor arbeidsinnsats, kløkt og ikke minst oppfinnsomhet for å sikre framdrift i arbeidet mot implementering av et nytt lektorutdanningsprogram fra høsten 2014.

I 2013 ble det tydelig at ISP nå er over kneika. Dette har de klart gjennom en iherdig innsats fra alle ansatte og ledelsen. Instituttets økonomi er solid og danner et godt grunnlag for nyansettelser i årene som kommer.   

Apropos økonomi : 2013 var også det året der vi fikk en egen seksjon for økonomi. En slik omorganisering tar tid, men jeg er svært imponert over den måten seksjonen har jobbet på  - ikke minst i og ikke låse seg i en bestemt arbeidsdeling for tidlig.

2013 er året da vi arrangerte CEMOs åpningskonferanse og vi holder nå på med ansettelser i stillinger.  Det er en person som har vært og er helt avgjørende i dette arbeidet og det er professor Jan-Eric Gustafsson som har ledet senteret så langt. Takket være Jan-Eric kom komitearbeidet raskt i gang og vi fikk mange gode internasjonale søknader.  

De tverrfaglige satsningene er blitt evaluert og det ble bestemt at de skulle forlenges ut 2015. Dette er svært gledelig for KIS (Kunnskap i skolen) som jo ledes fra UV.  Jeg regner med av vi har mye spennende i vente både når det gjelder forskningsresultater og forskningsformidling.

Apropos formidling: Svein Sjøberg ble tildelt UiOs formidligspris i år . Det er første gangen at denne prisen går til en UV-ansatt. Det er stort og igjen gratulerer!

I fakultetets nylig vedtatte årsplan for 2014-2016 understreker vi fakultetets rolle i å støtte oppunder tverrfaglige satsninger. En slik satsning er initiativet som nå har kommet kalt «Unpacking the nordic model».  Dette er en viktig satsning for UV som vi vil komme tilbake til.

2013 har vært UiOs innovasjonsår. Litt tøft møte det for en hedmarking, men takket være forskningsdekan Monica Melby-Lervaag  har vi gjort noen viktige grep med tanke på å klargjøre hva innovasjon betyr ved vårt fakultet. Vi valgte å la innovasjon være tema for årets fakultetsseminar der også instituttstyrene var invitert.  Dette var svært nyttig for ledelsen. Vi har også utarbeidet en innovasjonsplan som vi følges opp i 2014.

I 2014 er det grunnverdier som er UiO planens hovedinnretning. Markeringen av grunnlovsjubileet står sentralt og her vil UV bidra. En arbeidsgruppe der alle instituttene er representert har vært i sving og vi ser fram til det endelige programmet. I denne forbindelsen passer det også å nevne minnemarkering som ble avhold i slutten av november i anledning at det i år er 70 år siden Einar Høygård som eneste universitetslærer – ga livet sitt i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten. En høytidelig markering der IPED ved instituttleder Ola Stafseng tok ansvar for alvoret i dette og overrakte relieffet til fakultetet.  Rektor foretok selve avdukingen av minneplaten.

I 2013 har vi innført et oppdatert og forenklet kvalitetssystem. En stor takk til prodekan Eli Ottesen, studieutvalget og studieadministrasjonen som har arbeidet iherdig for at dette systemet blir et nyttig redskap i vårt studiekvalitetsarbeid.  Det er også arbeidet godt med alumniordningen i år og den ser ut til å finne sin form. Stor interesse fra tidligere studenter på en samling som ble arrangert i høst.

Forskergruppeordningen har blitt vurdert. Takk til forskingsgruppeledere, forskningskonsulenter og ikke minst rådet for forskningsaker for innsatsen i denne sammenhengen. Rapporten fra arbeidet tydeliggjør at noen grep bør tas for å få ordningen til å fungere så godt som mulig både faglig og administrativt.

Et siste arbeid ved fakultetet som jeg vil trekke fram er fakultetets gjennomgang av faglige prioriteringer – 2013. Gjennomgangen viser at selv om instituttene ser gjennomføringen av faglige prioriteringer ved fakultet som en vellykket prosess, er det behov for en videreutvikling og fornying av de åtte prioriterte forskningsområdene.  En justering må sikre at områdene kommuniserer godt både utad og innad.  Arbeidet med en justeringen vil være en sentral oppgave for oss i 2014 og er nedfelt i årsplanen.

 

UV er uten tvil et viktig miljø i norsk utdanningsforskning. NIFUs rapport fra i år om spesialpedagogisk forskning viser at ISP er et fagmiljø med særskilt god publiseringstakt sammenliknet med andre institusjoner i Norge og Europa. Likeledes, rapporten om utdanningsforskning i Norge 2011, en rapport som også kom i 2013 fra NIFU viser at UV er landets største utdanningsforskningsmiljø målt i antall publikasjonspoeng.

 

Det er dermed kanskje ikke så rart at utdanningsvitenskap i en av de internasjonale rankingene  -  QS World Rankings by Subject 2013 var et av de fagområdene ved UiO som ble rangert blant de 50 beste.  Det var kun utdanningsvitenskap ved Universitet i Helsinki som var foran oss av de nordiske institusjonene.  Slike rangeringer har mange svakheter, likevel det speiler en stadig sterkere internasjonalisering av vårt miljø.  Det er kanskje også en robusthet ved vårt fakultet som bidrar til en slik plassering. Dette fører meg til en helt sentral diskusjon ved UiO. Balansen mellom bredde og spiss. Jeg tror det er viktig at vi evner å spisse, samtidig som en viss bredde er viktig for å svare på samfunnsmessige behov.  Arbeide med denne balansen blir veldig viktig framover.

 

Dekanatet, Monica, Eli og jeg er fornøyd med året – det er selvsagt ting vi kunne ha gjort annerledes. Det er ting vi ser nå som vi ikke så da vi startet, men vi er tilfreds med framdriften og gleder oss til å ta fatt på et nytt år.  Samarbeidet med ledelsen ved instituttene har vært meget bra og stemningen er god. Fakultetsadministrasjonen har gjort en kjempeinnsats i å bidra til vårt arbeid. Ikke minst har fakultetsdirektør og assisterende fakultetsdirektør gjennom hele året arbeidet iherdig for at ting går på skinner og i å finne gode løsninger der vi kanskje har tråkket litt feil. 

 

Helt til slutt – tusen, tusen takk til hver og en av dere for innsatsen i 2013 - med ønske om et godt nytt år!

Publisert 19. des. 2013 10:29 - Sist endret 3. jan. 2014 11:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere