Møte i Forum for forskerutdanning 6.12.2018

Tid: 14.00-15.30

Sted: MED, Sogn Arena, Fortunsdalen, 1. etasje

Til stede:

Natalia (OD), Natalia (MN), Gørill (JUS), Anne (UV), Kjartan (HF), Hege (TF), Merethe, Mari og Stian (MED), Anna, Karen, Ida, Jonny og Thomas (AF).

Forfall:

Stian, Jean-Raphaël (MN), Ingebjørg (SV), Solveig (UV)

Referat fra forrige møte

Referat fra møte 1.11.2018

Saker fra fakultetene

1. Maksimaltid for opptaksperiode på ph.d.-program (MED)

Vi tar opp tråden etter diskusjon på e-post: Kan og bør fakultetene begrense kandidatenes opptaksperiode på ph.d-programmene, slik som det ble gjort i tidligere versjon av forskriften?

Praksis og diskusjon.

Fakultetene kan ikke nekte kandidatene forlengelse etter lovhjemlede permisjoner. Hvordan kan vi enklest håndtere forlengelser og avslutninger? Semesterregistrering i StudentWeb kan være et verktøy, men det betinger at veilederne kobles på. Det jobbes med funksjonalitet for å få inn veileder.

2. Orientering om periodisk programevaluering (MED)

MED har gjennomført en periodisk programevaluering. Rapporten fra den eksterne komiteen blir publisert så snart den er klar. Evalueringen har vært lærerik. 

3. Sensurprotokoll for doktorgradsprøven i FS (MED)

Kan flere av fakultetene tenke seg at det ble utviklet en sensurprotokoll for doktorgradsprøven i FS? Eventuelt én protokoll for prøveforelesningen og én for disputasen. Bakgrunnsopplysningene kan hentes fra innleveringsbilde og innlevering samlebilde. Slik vil man kunne få ensartet praksis som erstattet diverse attestasjonsskjemaer, eventuelle veiledninger til komiteen kan følge som vedlegg til protokollen. Se FS-rapport 740.003 for eksempel.

AF utarbeider en veiledning for hvordan dette kan løses her og nå. På sikt bør ressursene heller legges i i utvikle en god digital prosess for innlevering og bedømmelse.

4. Årsplan, rapportering og indikatorer (MN)

Under tiltak 1 i UiOs årsplan står det som resultatmål at "Enheten har økt andelen bachelor-, master- og ph.d.-studenter som gjennomfører på normert tid". Samtidig er den interne UiO-indikatoren "netto gjennomføringstid" avviklet i UiOs styringskart. Nå er det DBHs ph.d.-indikator som er mest relevant: "Delen ph.d.-kandidatar som gjennomfører innan seks år". I hvilken form skal man rapportere om andelen disputerte på normert tid?

Formålet med årsplanen er bedre programmer. Tiltaket enheten skal gjennomføre er å "styrke studentenes integrering i fagmiljøet og gi god oppfølging underveis i studiene". AF tar med seg at det forventede resultatet kanskje ikke passer for ph.d., men det endrer ikke på ambisjonen som er formulert i tiltaket.

Karen viste fram en Tableau-rapport som kan gi innsikt i gjennomføringstid.

Saker fra Avdeling for fagstøtte

1. Møteplan for våren:

  • Torsdag 31. januar kl. 14-15.30, møteleder OD
  • Torsdag 14. mars kl. 14-15.30, møteleder UV
  • Torsdag 25. april kl. 14-15.30, møteleder HF
  • Torsdag 23. mai kl. 14-15.30, møteleder MN

Eventuelt

1. Bruk av begrepet "Disputation" om disputaser på de engelske nettsidene - hadde det ikke vært mer korrekt, både språklig og med tanke på begrepsbruk i forskriften, å bruke "Public Defence"? (MED)

AF tar kontakt med webredaksjonen og ber om at malen blir endret.

2. MN har nylig hatt Gry Anita Hemsing på besøk. Hun presenterte "Prosjekt UiO: Saksbehandling og arkiv". Kunne vi ikke invitere henne på FFF-møte 31. januar? og snakke om hvordan dette prosjektet vil ivareta forskerutdanningsbehov.

AF inviterer Gry Anita til neste FFF.

3. Fagområde på vitnemålet

Malen for ph.d.-vitnemål utarbeidet av UHR viser ikke fagområde for doktorgraden. Mange etterspør dokumentasjon på fagområde. En mulighet er å legge inn fagområde i merknadsfeltet.

 

Publisert 2. aug. 2018 10:09 - Sist endret 28. mai 2023 00:17