Møte i FFF 18. mars 2021

Tid: 18. mars 2021, 13.30-15.00

Sted: OD / Digitalt

Til stede:

...

Forfall:

Stian (MN), Sumera (UV)

Referat fra forrige møte

[legg inn lenke]

Saker fra fakultetene

1. ...

2. ...

3. ...

Saker fra Avdeling for fagstøtte

1. Digitale vitnemål - oppdatert status og mulige piloter. 

Det er straks mulig for fakultetene å produsere pdf-er av vitnemål og Diploma supplement (DS) med digital signatur. Studenten kan se og hente ut det digitalt signerte vitnemålet i Studentweb og kan (ventelig i løpet av våren) dele det via Vitnemålsportalen. PDF-løsningen er en første versjon, som på sikt vil få en mer heldigital form.

SADM ser for oss at det blir en for brå overgang å erstatte alle papirvitnemål på UiO med digitalt signerte vitnemål med én gang fra og med våren 2021. Vi lurer på om noen fakulteter vil være pilot for de digitale vitnemålene våren 2021? Det kan eksempelvis være på ett eller noen få studieprogram eller f.eks. på ett studienivå.

I første fase kan mange føle det tryggest å produsere både digitale vitnemål og papirvitnemål, altså ikke tidsbesparende i første omgang. Piloten vil da være en periode for vitnemålsskriverne til å gjøre seg kjent med metoden i FS, for studentene å gjøre seg kjent med den digitale utgaven, og for arbeidsgivere og andre i allmennheten å bli trygg på og kjent med den heldigitale løsningen.

  • Løsningen er tenkt å erstatte papirvitnemål ved nye gradsoppnåelser, men det er ikke noe i veien for å supplere også tidligere utskrevede vitnemål og/eller DS som ligger i FS, med digitalt signerte utgaver.
  • Løsningen inkluderer digitalt signerte Diploma supplement (DS). Det betyr at fakultetet kan velge å starte med DS, og vente litt med vitnemålene. Hva med å gå over til kun digitalt signerte DS fra og med våren 2021? 
  • Løsningen er ment å inkludere ph.d.-nivået. 
  • Forslag i tillegg til piloter: Kun digitalt signerte vitnemål for alle årsenhetene fra og med våren 2021.
  • Løsningen inkluderer ikke noen endret tilgang til Studentweb eller Vitnemålsportalen for studenter som ikke lenger har Feide-tilgang og som er uten tilgang til ID-porten (dvs. personer uten norsk fødselsnummer eller D-nummer fra Folkeregisteret). Disse må fortsatt få vitnemål på papir eller så kan eventuelt det digitalt signerte vitnemålet hentes ut fra FS av saksbehandler, krypteres og sendes på e-post til den tidligere studenten. 
  • FS-veiledningen Produsere vitnemål og Diploma Supplement er oppdatert, og slik ser det ut, se under lamellen Vitnemål.
  • Den digitale signaturen er inntil videre fra Unit, da UiO ikke selv har en signeringsløsning i FS. SADM har godkjent Units signatur for å komme i gang med digitale vitnemål. 

  • I denne første versjonen av digitalt signerte PDF-er av vitnemål, er det ingen dobbelt kontroll i prosessen av andre saksbehandlere enn den ene som oppdaterer gradsprotokollen. Håndskrevne signaturer har en slik funksjon på pairvitnemål. Fakultetene må kontrollere at antall grader harmonerer med det som er forventet.

  • Saken ble også tatt opp i eksamensnettverket 3. mars og i studieledernettverket 5. mars. Da håper vi til sammen på gode spørsmål og innspill fra ulike synsvinkler, og at alle blir godt informert, og at vi har noen piloter i gang snart.

Referat fra FS-møtet:

  • Gi beskjed til fshjelp om hvilke programmer dere faller ned på. 
  • HF, UV, JF, MF er innstilt på å begynne med vitnemål fra nye oppnådde fritt sammensatte grader. Studieavdelingen ser på hvordan nettsiden Vitnemål for fritt sammensatt bachelorgrad og/eller nettskjemaet for bestilling kan tilrettelegges.
  • MF vil vente med alle andre grader. 
  • HF vil prøve et utvalg, og gir beskjed til fshjelp om hvilke. Alle årsenheter.
  • OD vurderer tannpleie. 
  • UV vurderer ev. alle inkl. PPU, men har ikke bestemt seg ennå.
  • SV tenker på årsenheter + ev. profesjonsstudiet i psykologi.

OG en tilbakemelding i etterkant: har vi vært for forsiktige? Ja, kanskje, men vi har lagt stor vekt på ikke å presse for hardt nå i starten. Vi har tenkt piloter våren 2021, og så mer omfattende utrulling fra høsten 2021 (for eksempel). 

2. Tre spørsmål i en fellesgradsforhandling med University of St. Andrews, der det hadde vært nyttig å høre fra fakultetene (ved Anna/FIA):

  • We have a defined maximum in our policy (for narrative theses) of 80,000 words and equivalences for scientific theses - I'm not sure what your requirements are and we would be comfortable with them being applied, but I wonder if we can aim to avoid any issues by stating in 12. that the thesis will have to meet standard requirements of the Lead institution?
  • We haven't dealt with the sharing of reports of any progress review or discussion. Can we add something here to require that this information is shared? For us, it would be best if this was done to our Director of Postgraduate Research which each School has - do you have anything equivalent we can reference here?
  • Vi vurderer et finansieringsløp der kandidater som hovedregel starter på St. Andrews og avslutter på UiO. Noen tanker om dette?

Eventuelt

1. Tid fra innlevering til disputas på ulike fakulteter - hvor lang tid går det? Noen som har gode løsninger for å få fortgang i spesifikke deler av prosessen, f.eks. komitéoppnevning? (HF)

2. ...

3. ...

 

Publisert 6. jan. 2021 13:25 - Sist endret 18. mars 2021 13:42