Møte i internasjonalt nettverk 12. februar 2009

Tilbake til hovedsiden

 

Tilstede: Hanne-Gerd, Svein, Trine Merete, Naomi, Tron, Mette, Øyvind, Bjarne, Arne, Guri, Christian, Anna.

Dagsorden

1. Ansattmobilitet og internasjonaliseringsuken ved UiO våren 2009 v/ Gøril

På et nettverksmøte høsten 08 presenterte jeg EUs nye tiltak som omhandler stipend for ansattmobilitet. På dette møtet ble vi enige om at vi for inneværende år skulle gi dette tilbudet til de som jobber med internasjonalisering ved UiO. Et faktaark ble utdelt med beskjed om å ”spre det glade budskap”. Siden den gang har jeg mottatt kun én søknad (for øvrig fra en representant som jeg selv har rekruttert). Lurte derfor på nettverket har videreformidlet informasjon om dette til sine respektive fagmiljø? Etter håndsopprekning så det ut for at det kun var ett fakultet som hadde videreformidlet informasjon om dette tiltaket..

I uke 20 (11.-15. Mai) vil SIS arrangere en internasjonal uke. Invitasjoner vil bli sendt til våre europeiske partnerinstitusjoner for å komme til UiO. Målgruppen er ansatte som jobber med internasjonalisering. Vi legger opp til noen fellesøkter med hele gruppen, men vil også åpne for separate møter i fall de har ønsker om møter med dere i fagmiljøet. Dere vil få nærmere beskjed etter hvert som programmet tar form.

2. HINT v/ Gøril

Stortingsmeldingen presenteres på MedFak i morgen, fredag 13. Februar. Nettverket oppfordres til å delta på dette. Siste fellesmøte for arbeidsgruppene  i HINT, hvor også nettverket er invitert til å delta, vil finne sted torsdag 5. Mars kl 13.00- 15.45 på sem.rom 232 på Helga Engs hus.

3. Internasjonale studenter og opptak til norskkurs v/ Naomi

Naomi tok opp ukens oppslag i Universitas og ønsket mer informasjon om de ulike gruppene som tilbys norskkurs. Mail fra Svein etter møtet: Viser til nettverksmøtet i går og saken om prioritering av grupper til UiOs norskkurs. Vedheftet er som lovet kopi brev fra rektor vedr prioritering av grupper. Denne prioriteringen kom til som et resultat av ressurssituasjonen og fordi det i 2006 var kaos rundt hvordan man skulle fordele plassene. Det var nødvendig med klare retningslinjer, både for at instituttet skulle kunne håndtere opptaket rent praktisk og fordi studentene måtte få signaler på forhånd om hva de kunne forvente. Brevet finner du her.

4. Prinsippdiskusjon: Hvordan behandle søknader om utveksling fra studenter som i realiteten er ferdige med graden sin når de skal reise? Dette punktet ble ikke diskutert ferdig - det var en del uenighet om praksis. Kan vi komme frem til en felles praksis?

Her er utdrag av studentveiledningen fra UiO: http://www.uio.no/studier/admin/eksamen/. HF: Ut fra dette blir det ikke lett å komme fram til noen enhetlig og streng praksis på bakgrunn av det som står her, så vidt jeg kan skjønne.

Guri kontaktet Lånekassa for nærmere avklaring av støtteberettigelse. Regelverket tolkes altså slik nå at man kan dra på delstudier uten å ha tilknytning til program eller norsk lærested i det hele tatt. Da holder det med opptak fra utenlandsk lærested + ev konferering med NOKUT. Så fra UiOs side ternger man ikke foreta seg noe, ikke skrive forhåndsgodkjenning. Da kan de reise som Study Abroad studenter på egen hånd.
Ordningen kan jo være kjekk å kjenne til hvis studentene spør. Og spørsmål om innpassing i etterkant vil jo også ofte dukke opp sikkert. Se mer utfyllende korrespondanse med Lånekassa i mail sendt til nettverket fra Guri 13. Februar.

5. Kort rapport fra tur til USA v/ Sverre B - utgikk, siden Sverre ikke var tilstede.

6. India-satsning v/Svein

SIS vil begynne å jobbe med en satsing på studentmobilitet med India. Landet inngår blant nasjonale satsingsområder, samtidig som bruken av engelsk og etterspørsel etter delstudier utenom vesten er økende ved UiO. India er derfor egnet som en fellessatsing i UiO@-sammenheng. Planleggingen vil skje i nær samarbeid med professor Arild Engelsen Ruud (IKOS), som også er UiOs representant i Nordic Center i India. Man vil da kunne trekke på spesialkompetanse. Det er viktig, da det kan være krevende å få innpass i India. Det vil bli sendt en forespørsel til fakultetene i løpet av våren for å sondere interesse og evt institusjoner man kunne tenke seg. En delegasjon i november vil i så fall være aktuelt. Foreløpig tilbakemelding på møtet var positiv. 

7. Erasmus Mundus v/ Svein

Erasmus Mundus II er nå i gang gjennom nylig frigjøring av retningslinjer og søkermanual. Første søknadsfrist er allerede i april. SIU arranger et Mundus søkerseminar på Gardermoen 19/3.

Skal miljøer ved UiO søke ved denne første fristen bør de være godt i gang, da det er en omfattende prosess. Det vil komme årlige utlysninger for oppstart av nye programmer. Fakultetene  oppfordres til å sondere miljøene om mulige og planlagte prosjekter. Det er viktig at slike planer forankres i fakultetenes faglige prioriteringer, og at det tas høyde for tilstrekkelige ressurser osv. Den enkelte fakultetsledelse bør forta en vurdering av satsing på feltet. 

8. Eventuelt

  • FS-rapportering 15. februar v/ Anna: Fristen for å registrere inn- og utreisende studenter som ble ferdig med utenlandsoppholdet sitt høsten 2008 er ved lunchtider 13. februar. Pass spesielt godt på at det er registrert TRUKKET på studenter som allikevel ikke reiste ut.
  • Henvendelser om besøk – generelle kjøreregler nødvendig? v/HG Utsettes til neste møte

 

Publisert 12. feb. 2009 13:32 - Sist endret 7. juni 2023 22:54