Møte i internasjonalt nettverk 12. mars 2009

Tilbake til hovedsiden

Meldt frafall: Sverre B., Anna, Arne, TF

 

Tilstede: Tron, Bjarne, Therese, Jens Peder, Elisabeth, Guri, Svein, Jeanette, Trine Merete, Christian, Øyvind, Mette, Gøril, Hanne-Gerd

 

Dagsorden

1. Godkjenning av referat fra forrige møte. Herunder forsettelse av forrige møtes sak 4 - skal studenter som blir ferdige med graden sin før de reiser få lov til å reise på utveksling gjennom UiOs avtaler?

Nettverket har fortsatt ulike oppfatninger. Det er en relativt liten gruppe dette gjelder - enn så lenge. For å få nærmere avklaringer når det gjelder Lånekassestøtte i disse tilfellene, skulle Guri ta en ny oppklaringsrunde (flere hadde opplevd at Lånekassereglene ikke gjelder i praksis og at gruppen studenter som reiser utenom "grad" ikke får støtte likevel). Denne saken er også meldt inn som sak til Studieledermøte (ref derfra: Konkluderte med det samme; det vil avhenge av Lånekassens svar). Tron nøster også saken i forhold til godkjenningsproblematikk.

2. HINT v/ Gøril
Handlingsplanen er nå mer eller mindre ferdig og skal presenteres i de ulike ledergruppene på UiO: 17/3  Universitetsdirektørens ledergruppe, 19/3 rektoratet, 25/3 fakultetsdirektørmøtet, 1/4 dekangruppen. Etterhvert som vi får tilbakemelding fra de tre første møtene vil endelig utkast bli sendt arbeidsgruppene i HINT og nettverket før planen skal presenteres for dekangruppen. Vedlagt planen vil dere finne et kostnads/inntektsestimat på internasjonalisering, samt en oversikt over gjennomsnitt studieprogresjon blant utvekslingsstudentene sammenlignet med de norske. Dette er gode tall å vise fram til dekanene da det viser seg at utvekslingsstudentene i gjennomsnitt produserer flere studiepoeng enn de norske. Det er viktig å få frem inntektssiden ved internasjonalisering av studier da man fort henger seg opp i at tilrettelegging for internasjonalisering koster. Til dekanmøtet 1/4 er det fint om dere kan lobbe i forhold til dekanene på dette slik at vi kanskje kan få bedre gjennomslag for tiltakene som fremmes i planen.

3. Infodagen v/ Tron

Christian og Tron la frem gruppens hovedkonsept som går på at vi vil forsøke å bygge opp en "messe" basert på regional inndeling, med en "byråkrat-øy" i midten. Inndelingen følger verdens regioner slik de fremstår på UiO`s web sider om utveksling. I første runde forsøkes det å lage et konsept for høsten 2009. Det vil senere tas stilling til regelmessigheten i dette, om det skal gjentas to ganger i året. Endel tenkning gjenstår, særlig når det gjelder hvordan vårt personale på messen skal fordeles på regioner og byråkrat-øya.
 

4. SVs løsning på adgangskortproblemene v/Tron

Det er tidligere avdekket at de innreisende utvekslings studentene ikke har tilgang til byggene slik som vanlige lavere grads studenter. Måsettingen bør være at de bør ha vanlig "lavere-grads" tilgang som andre studenter. SV har løst dette slik:

Vaktsentralen (vaktalarm@admin.uio.no) er informert om at SVUTV skal gi vanlig lavere-grads tilgang til SV for all fremtid. Disse studentene kan nå ta med seg sitt semesterkort til  SiOsenteret for å lage det fysiske kortet.

Detter bør gjøres for andres UTV studenter også dersom det ikke er gjort. Fakultetene må selv kontakte Vaktsentralen for å ordne tilgang til sine bygninger for UTV-studentene dersom dette ikke allerede er gjort (som for SV og JUS). Gi beskjed til Trine Merete, slik at informasjonen til studentene om adgangskort kan oppdateres.

5. Kandidatundersøkelsen v/ Øyvind + div

Vi har grunn til å være fornøyd med tallene. Over 30% på både Bachelor og Master og over 40% på PhD sier de har tatt deler av utdanningen i utlandet. Av disse sier 65% av oppholdet har vært en fordel ved jobbsøking, og 70% at det har vært en fordel i jobbhverdagen. Kandidater med deler av utdanningen i utlandet fikk også jobb litt raskere enn andre. Se utvekslingsreleaterte tall og hele rapporten.

6. Innmeldt fra Infosenteret på MN: forslag om at alle innreisende blir bedt om å forandre semesteradresse når de reiser hjem. Grunnen til det er at infosenteret på MN (og i følge dem gjelder det de andre infosentrene også) kun sender karakterutskrifter til semesteradressa i FS. Resultatet er ofte at de ikke får karakterutskriften sin, men må kontakte saksbehandler direkte (ok for Øyvind, men unødvendig for studenten). Ved Øyvind

SIS skal prøve å gi informasjon om dette til de innreisende studentene, men da SIS har mest kontakt med studentene før og rett etter ankomst kan det bli vanskelig å nå alle. Det bør uansett stå på bestillingsskjemaene at man må forandre semesteradressen i Studentweb til den riktige adressen. Det beste hadde likevel vært om infosentrene godtok å sende karakterutskriften til det stedet studenten ba om på bestillingsskjemaet. Trine Merete skal ta dette opp med infosentrene gjennom Info-Ko-nettverket.

7. Kort om HFs planlagte tur til USA v/Bjarne
Reisen er fra 19.-31. mars og omfatter New York og Washington. Delegasjonen består av Team 5 i HFs Infernoprosjekt og ledes av fakultetsdirektør Anne Ma Eide. Vi skal ha møter med Fulbright Foundation og American-Scandinavian Foundation om finansiering av forskning/utveksling og med Det norske generalkonsulat i New York om utveksling, vi skal møte Rutgers University på vegne av CSMN med sikte på en formalisert avtale om et Graduate School-samarbeid, vi skal møte University of Maryland's institutter for filosofi og lingvistikk med sikte på forskningssamarbeid og utvekslingsavtale, og møte American University of Washington (Washington Semester) for å diskutere avtalen vi har sammen med SV. Sist men ikke minst skal vi møte Den norske ambassaden i Washington med sin forskningsråd Berit Johne.

8. NUFU-konferansen i Malawi v/ Jeanette - samt NOMA-oppdateringer                                                                                                                                                                         Jeanette ga kort referat fra NUFU-konferansen i Lilongwe, Malawi i februar. Fokus for konferansen var "Increasing the impact of higher education institutions in development processes". Mye fokus på å utvikling av Sør-Sør-Nord samarbeid og regionale forskningsmiljøer i Sør. Mange av de samme folkene som jobber med NOMA, og selv om NUFU er hovedsakelig på forskningssiden er det en god del fellestrekk og -utfordringer.

NOMA oppdatering:

UiO sendte i januar inn 4 søknader om Start Up midler til utvikling av nye NOMA prosjekter. Av disse var det kun ett som ble innvilget: Genetikk m/ Univ. of Colombo, Sri Lanka. Frist for å sende inn søknad om midler til nye NOMA prosjekter er 30 juni. Det er mulig å sende inn NOMA søknad selv om man ikke har fått Start up midler.

 9. Fakultetene ble bedt om å melde inn bruk av mobilitetspenger.

HF
Studentmobilitetsmidler viderefordeles til instituttene, og HF beholder sin del for "trafikk" på avtalene på fakultetsnivå. Dette finansierer en internasjonaliseringsstilling i sekretariatet (Gjessing).
HF utlyser studentmobilitetsmidler (450.000) én gang i året innenfor visse prioriterte områder. Instituttene prioriterer og fremmer søknadene (med egenandel på 20%) og vedtak om bevilgning fattes av studiedekan.
Det finnes dessuten internasjonaliseringsmidler, forskning (250.000), og det er videreført 1,0 mill. til Internasjonaliseringsåret i 2009. Den faglige forankringen sikres ved at alle vedtak om bevilgning fattes i dekanatet (i ulike konstellasjoner). 

MED                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Budsjettet er i år på 500.000 kr, noe som betyr at vi ifht 2007 nesten har fått halvert budsjettet, noe vi selvsagt er veldig misfornøyde med.

ODONT

Ingen sammenheng mellom genererte midler og bruken av dem. Ingen øremerking og ingen synliggjøring.

MN

Midlene blir fordelt til instituttene - som får midler pr utvekslet student. Instituttene trenger ikke øremerke de midlene de får inn. Har en pott på ca 250000 sentralt (reiser, oversetting o.l.)

SV: Midlene går rett inn i basis. Ingen øremerking og ingen strategi for bruk av midlene. Tron ønsker å løfte dette med at det stadig genereres mer penger (nå 1,7 mill), mens stadig mindre blir brukt til internasjonalisering

JUS

Potten fordeles til internasjonaliseringsformål - deriblandt nye stillinger (?)

UV

Rett inn i basis, fordeles ikke etter innsats. Mettes 50% stilling som internasjonaliseringskoordinator er imidlertid et resultat.

9. Eventuelt

  • Om innmelding av saker v/ Hanne-Gerd: Nettverket bes melde inn saker direkte på nettsidene - med beskjed til Hanne-Gerd om at sak er meldt inn. Anna vil legge ut en kort innleggingsinstruks for de som har behov for det.
  • Henvendelser om besøk – generelle kjøreregler nødvendig? v/HG Utsatt
  • NAFSA 2009 v/ HG: Hanne-Gerd og Svein deltar på NAFSA i mai 2009. Fakultetene bes melde inn om de har behov for at vi skal møte noen av partnerne, samt ta opp spørsmål.
  • Presisering av internasjonaliseringsukeni mai jfr forrige referat v/ Gøril: Invitasjon vil bli sendt ut til spesielt inviterte og vil ikke gå ut til alle våre europeiske partnerinstitusjoner
Publisert 12. feb. 2009 16:11 - Sist endret 7. juni 2023 22:54