Møte i internasjonalt nettverk 11. juni 2009

Tilbake til hovedsiden

Meldt frafall: Gøril, Sverre B, Jens Peder (kommer kanskje etter hvert), Tron, Naomi, Sverre G (OD har for tiden ingenrepresentant i nettverket), Trine Merete, Arne, Bjarne

 

Tilstede: Guri, Anna, Svein, Jens Peder, Elisabeth, Helene, Jeanette, Therese, Julie, Hanne-Gerd

 

Dagsorden

1. Tilordning av innreisende studenter til fakultet (lagt inn av Bjarne og Therese)
    Det er en del uklarheter omkring hvordan denne tilordningen foregår og hvilke rutiner SIS følger i denne prosessen. Rutinen bør nok heller ikke være lik for alle typer avtaler. På grunn av uklarhetene kan også fakultetsplasseringen av en innreisende student lett bli nokså tilfeldig avgjort - en avgjørelse som har konsekvenser både statistisk og økonomisk for enhetene.
Kan det være et prinsipp at for alle Erasmus- og fakultære bilaterale avtaler er det avtaleeier som får registrert studenten på seg? Dermed vil avtaleeier ha "betaling" for jobben med å administrere avtalen, mens mottakende enheter tjener studiepoengene som før.
Når det gjelder UiO@ mener vi at det allerede finnes vedtatte rutiner og prinsipper for tilordningen men nettverket trenger nok en repetisjon av dem, slik at det blir åpenhet omkring denne typen fordeling.

Anna tar dette videre i den nasjonale gruppen som arbeider med tilrettelegging for opptak av innreisende (bl.a.). Man kan også legge til en standardsetning i opptaksbrevene om at studieretten ikke har med emneopptak å gjøre. Det er veldig viktig at alle som arbeider med internasjonalisering ved UiO er klar over dette.

2. Ny etterlysning: Gjenopptakelse av arbeidet med UTV-kodingen (lagt inn av Bjarne og Therese)
For en stund siden ble saken drøftet i nettverksmøtet og det var stor enighet om å blåse nytt liv i gruppen som jobbet med systemet for UTV-studieretter.
Det har gått en stund og saken har kokt litt bort, men det trengs fremdeles en gjennomgang av UTV-studierettene som finnes, en vurdering av om måten de tilordnes emner i FS er optimal (kan man finne en måte der man slipper å registrere alle fakultetenes UTV-koder på ethvert emne?), om skillet UTV-bachelor og UTV-master fungerer godt, og sist, men ikke minst: vi trenger en studierett for alle studenter som kommer på utveksling og som i tillegg til å ta engelskspråklige emner har rett til å ta emner på norsk (SV-UTV-NOR?). Dette gjelder alle nordiske utvekslingsstudenter, men også f.eks. en del skandinavistikkstudenter fra resten av verden. Vi bør derfor få denne gruppen i gang og ber om at SIS tar initiativ til et møte.

Det er ikke sikkert at det er mest hensiktsmessig med én felles gruppe - derimot er det et stort behov for avklarte retningslinjer og informasjon. Anna vil utvikle nye UTV-programmer for SV-master og OD før hun slutter, samt lage egne nettsider i håndboken hvor hovedprinsippene blir forklart. Siden alle fakultetene har egne ansatte med større eller mindre kompetanse på opprettelse av nye prorgammer, kan fakultetene i utstrakt grad ta videre utvikling selv - evt. i samarbeid med Lena Finseth i SSO og Helge Bjørnhaug i SST, som kjenner til UTV-prorgammene. Når det gjelder skandinavistikk-studenter, ligger ballen hos ILN, som har blitt bedt om å lage et problemnotat. Det vil være nødvendig å lage et tilsvarende notat for problematikken rundt studenter som har rett til å ta emner på norsk. Det kan også være nødvendig å lage noen retningslinjer for å sikre at emnevedlikeholdet i programmene blir fulgt opp, særlig om det blir opprettet betydelig mange flere programmer med tverrfakultært emnetilbud.

Det er viktig å være klar over at emneansvarlige selv velger hvilke emner som skal gjøres tilgjengelige!

3. Samarbeid med Makedonia (Anna+Guri)
UD inviterer til utvikling av et stipendprogram knyttet til samarbeid med institusjoner i Makedonia. Det vil sannsynligvis komme en utlysning rett etter sommerferien. Vi ønsker innspill på hva som ev. finnes av samarbeid med makedonske institusjoner rundt i fagmiljøene slik at vi kan sørge for at de blir med i en søknadsrunde.

Se mail fra Guri til bl.a. nettverket sendt 22. juni (kopi under)

Hvis alt går i orden, vil programmet ha følgende hovedelementer:

1. Studentutveksling (etter modell av Erasmus), hovedsaklig på masternivå. Studentstipendier i utgangspunktet til makedonske studenter, norske studenter er dekket gjennom Statens lånekasse. Opphold ved UiO kan være av 3-12 måneders varighet. 12 måneder forutsetter deltakelse på UiOs Internasjonale sommerskole.
2. Avtalene om studentutveksling bør baseres på forskersamarbeid. Dette kan være alt fra enkeltforskere i de respektive landene (Norge og Makedonia), til større grupper og fagmiljøer.
3. Formalisering av avtalene bør skje i henhold til vanlige prosedyrer, hvor rektor undertegner samarbeidsavtaler på institusjonsnivå, samt at de enkelte søkere har støtte fra sine respektive fagmiljøer.
4. Forskere som deltar bør gis støtte til kontaktbesøk i henhold til behov for etablering, kvalitetssikring og evaluering av samarbeidet.
5. Programmet lyses ut til alle fagmiljøer. UD ønsker at samarbeid innen IKT vil bli prioritert, men de ønsker at flere fagmiljøer deltar med egene prosjekter, eller har IKT-relaterte prosjekter.
6. Utlysninger hvert år tidlig i høstsemesteret, for oppstart påfølgende studieår.

Dette er et utkast, vi kommer tilbake med mer når ting er ferdig forhandlet med UD. Til deres orientering kan vi si at vi har bedt om at det legges mest mulig vekt på forskersamarbeid  som utgangspunkt for studentutveksling, men fra UDs side er studentutveksling på masternivå hovedhensikten med programmet. Vi har derfor ikke anledning til å søke støtte til samarbeid som ikke har hovedfokus på dette.

Utlsyningen kommer mest sannsynlig i august, med søknadsfrist medio september for å delta. Søknadsfrister for studentene som skal med, kommer vi tilbake til, men det vil bli i vårsemesteret for studiestart Høst 2010, ev inklusive sommerskoleopphold med studiestart juni 2010.
 

4. Kort info om årets opptak og forberedelsene til semesterstart.(Trine Merete)

5. India-satsingen (Svein)

På bakgrunn av notat fra Studieavdelingen om en felles satsing på studentmobilitet med India, har flere fakulteter meldt sin interesse for deltakelse. På bakgrunn av innspill fra Nordic Center i Delhi, og i samarbeid med professor Arild Engelsen Ruud (IKOS, HF), vil man forsøke å utkrystallisere relevante institusjoner i India som man vil kontakte. Kontaktbesøk i annen halvdel av November vurderes.

6. Eventuelt

EEA-møte med SIU/KD v/Anna: SIU har avholdt et erfaringsseminar om EEA/EØS-programmene, der Anna var tilstede og holdt en innledning. UiOs syn er at vi ikke kan forholde oss til en ordning som i praksis er forskjellig for alle deltagende land, og at vi vil vurdere innskjerpinger hvis ikke UD får gjennomslag for mer enhetlig praksis i neste programperiode (2009-2014). Anna har også i etterkant vært i direktekontakt med EEA-kontoret i Brüssel, og vi har forhåpninger om at det vil være mulig å få bedre ordninger på plass.

Presentasjon av Julie Ness, ny internasjonalt ansvarlig i Studentparlamentet fra 1. juli.

God sommer!

Publisert 12. feb. 2009 16:22 - Sist endret 7. juni 2023 23:26