Møte i internasjonaliseringsnettverket

Tid: 13. desember kl 13:00 - 15:00

Sted: Stort møterom, Lucy Smiths hus

  • Forfall: Elisabeth, Jens Peder, Trine Merete, Bjarne, Therese, Einar V.

Saker til dagsorden

1. Veikart for prioriterte land v/ Guri
I henhold til Handlingsplanen skal det utarbeides arbeidsplaner for de prioriterte landene, hvor veien videre skal stakes ut. I den forbindelse er det nedsatt arbeidsgrupper (FA og STA/SIS) som skal foreta en kartlegging av UiOs samarbeid med de utvalgte landene. Sett i forhold til IHR vil nærhetsmodell-prinsippet vil være sentral i dette arbeidet. Planen er videre at det skal utvikles en engelsk webside for UiOs samarbeid med de prioriterte landene. Europa må også kartlegges etterhvert. Hvordan UiO jobber i forhold til Europa skiller seg fra hvordan vi jobber mot de prioriterte landene pga EU og Erasmusprogrammet, men det vil være viktig å problematisere hvilke deler av de nye rammeprogrammene  - Horizon 2020 og Erasmus for All - vi ønsker å saste videre på.  I dette arbeidet vil det være naturlig å benytte malen som etterhvert utvikles for de prioriterte landene for videre problematisering. Essensielt for dette arbeidet vil bli godt samspill mellom FA, STA, lokalt og sentralt nivå.

2. SwB-programmet (studier) og CAPES-SIU fellesprogram (samarbeidsprosjekter) v/Jeanette
Viser her til tidligere informasjon på nettverksmøte og epost om den nye stipendordningen for rekruttering av brasilianske studenter til Norge - Science without Borders (SwB). I tillegg til SwB-programmet er det nylig lansert et nytt felles program: CAPES-SIU Programme for Brazil-Norway Cooperation for å utvide prosjektsamarbeidet mellom Brasil og Norge. Fagmiljøer kan nå søke CAPES og SIU om støtte opp til 700 000,- Programmet omfatter MA og Ph.d, studier og ansattmobilitet eller annen type samarbeid som kan lede til tettere forskningssamarbeid. Merk at det er kort søknadsfrist (26. januar) for oppstart høsten 2013. Fagmiljøene kan etter sigende søke om støtte begge steder. CAPES fo sterkere forkus på ph.d og forskningssamarbeid enn det SIU gjør, som har fokus på studier. I SIS er det Jeanette som holder i dette, mens det er Karen Crawshaw Johansen som er kontaktperson for dette i FA. Ta kontakt hvis dere har spørsmål.

Til orientering kan det se ut som om Argentinsk UD tenker i samme baner som Brasil og har valgt ut noen land de ønsker tettere samarbeid med hvor man blant annet ønsker å sende studenter på utveksling. I disse planene er Norge med. Det vil trolig komme brev fra SIU om dette om ikke så alt for lenge. Sverre kan bistå med mer informasjon om dette.

3. Utvekslingsmessen v/Einar
Forberedelsene til vårens utvekslingsmesse er i full gang.  Messen finner sted tirsdag 29. januar. Ellers ruller også IHR-prosessen videre, hvor nærhetsmodell-prinsippet er vedtatt vektlagt. I den anledning er det betimelig å ta opp igjen spørsmålet om det er behov for en sentral utvekslingsmesse koordinert av SIS. Vi har de siste årene gjort mye uten at vi kan vise til de helt store resultatene og vi er usikre på hvor viktig denne messen er i forhold til rekruttering a studenter til delstudier i utlandet. Det synes som at det er et visst behov for nytenking på feltet.  Er dette noe vi skal fortsette med eller rekrutterer fakultetene best studentene sine selv?

Nøkkelord fra en  lang og god diskusjonsrunde er som følger:

  • Ja takk begge deler!
  • Messen bør arrangeres i samarbeid med studentene/fagutvalgene
  • Lage mal for en felles internasjonal uke hvor messen inngår, hvor fagmiljøene selv må fylle den med innhold
  • Bedre synliggjøring av internasjonaliseringsuka og messen - felles overordnet logo, webside, reklamemateriell. Viktig med gjenkjennelseseffekt
  • Sterkere ansvarliggjøring av ledelsene på fakultetene. Dekanene må ta ansvar for at dette bringes høyere opp på agandaen. For sterkere forankring av messen i ledelsen på fakultetene må nettverksmedlemmene komme sterkere på banen. Her har nettverksmedlemmene en jobb å gjøre
  • Utvekslingsmessen bør inn på agendaen til programrådene som må gi sterkere anbefalinger om delstudier i utlandet
  • Få internasjonaliseringsuka og messen inn i den akademiske kalenderen
  • Fagpersoner essensielle sammen med programrådslederne synliggjøring av messen/int. uke. Disse personene kan sørge for at det settes av tid til int.uke/messe i den akademiske kalenderen, skape forventninger om delstudier i utlandet, skape sterkere integrering av internasjonaliseringen ved UiO
  • Utforme et notat til programrådslederne hvor dette tas opp. Skape engasjement.
  • På de vitenskapelige ansatte sterkere på banen
  • Bruke lederlinjen, det er slik UiO styres gjennom handlingsplan og årsplaner. Fagmiljøene må levere på disse og må ha en plan for hele fakultetet. Studentutveksling ligger inne ifht årsplanoppfølgingen. Gå sterkere på fagmiljøene og be dem levere.
  • Tallfesting mobilitet - highlights (lenke)
  • Rapportering av mobilitet - tertialrapporteringen viktig. Hva som signaliseres her skal implementeres i programmene.

 

4. Møtedatoer for nettverket vår 2013 og videre organisering av nettverksmøtene ihht nærhetsmodellen v/ Gøril og Guri

I tråd med IHR og det vedtatte prinsipp om nærhetsmodellen foreslår vi at vi legger opp til en ambulerende ordning hvor fakultetene får ansvaret for å arrangere nettverksmøtene fremover - ett semester hver. SIS tar ansvar for første møte.

Datoene for vårens møter er som følger:

  •  7. februar
  • 14. mars (flyttes en uke pga. Internasjonaliseringskonferansen til SIU 7. - 8. mars i Bergen)
  • 11. april
  • 23. mai (flyttes to uker pga. Kristi himmelfartsdag og 17. mai)
  • 13. juni - Nettverksseminar?

Eventuelt
Ut -med-Mette-dag en 7. februar? Bowling på Solli plass 

Publisert 12. des. 2012 09:44 - Sist endret 7. jan. 2013 11:26