24-livsvitenskapsbilder-desember-2016

  • 01
    30. nov. 2016

    I januar møtte vi to unge forskningssjefer i bioteknologifirma som er etablert på grunnlag av deres egen forskning fra UiO.

    Geir Åge Løset jobber i Nextera som har en banebrytende teknologi. Den gjør det lettere å utvikle nye, målrettede legemidler med færre bivirkninger til behandling av kroniske betennelser og autoimmune sykdommer. Dette vil ha store samfunnsøkonomiske gevinster.

    Les intervju med ham.

    Agnete B. Fredriksen har tatt egen vaksineforskning fra UiO videre i firmaet Vaccibody. De tester produktene sine på mennesker og har bygget opp et nettverk av samarbeidspartnere på verdensbasis.

    Les intervju med henne.

    Begge har samarbeidet med professor Inger Sandlie som er en av UiOs mest innovative forskere. Professor Bjarne Bogen har vært sentral i arbeidet med teknologien bak Vaccibody.

  • 02
    30. nov. 2016

    I februar arrangerte vi livsvitenskap i lunsjen om innovasjon.

    Her presentert forskere og studenter som har vunnet innovasjonspriser, sitt arbeid. Direktøren i UiOs innovasjonsselskap Inven2 snakket om hvem som lager det nye næringslivet. 70 prosent av patentene som blir tatt ut gjennom Inven2, kommer fra fagmiljøer knyttet til livsvitenskap.

    Se opptak av arrangementet.

    Livsvitenskap i lunsjen er en seminarserie som er et samarbeid mellom fakulteter og institutter, Studentparlamentet, Realfagsbiblioteket og UiO:Livsvitenskap.

  • 03
    30. nov. 2016

    I februar ble professor Finn-Eirik Johansen ansatt som direktør for UiO:Livsvitenskap.

    Han så det å få forskere fra ulike fagdisipliner til å spille på lag som sin viktigste oppgave den første tiden.

    Les intervju med ham.

    Se hans innlegg på Oslo Life Science-konferansen 16. februar.

  • 04
    30. nov. 2016

    I februar arrangerte vi vår åpningskonferanse – Oslo Life Science-konferansen.

    Konferansen var beregnet på alle som er interessert i forskning, utdanning, innovasjon, næringsliv og politikk innen livsvitenskap. Her utforsket vi hvordan vi kan skape et nordisk kraftsenter for forskning, utdanning og innovasjon innen livsvitenskap i Oslo. Vi viste fram bredden i fagdisipliner ved UiO som trengs for å lykkes med dette. I tillegg belyste nasjonale og internasjonale foredragsholder hva som må til for å lykkes.

    Se videoer og last ned pdf-er av presentasjonene fra konferansen.

    Utdrag fra konferansen ble vist på NRK i mai. Se programmet.

    I forbindelse med konferanse lagde byggherre Statsbygg og Ratio arkitekter as og deres prosjekteringsgruppe ny film om det planlagte livsvitenskapsbygget ved UiO. Se filmen.

    Les også rektor Ole Petter Ottersens innlegg i Aftenposten i forbindelse med konferansen: Fra kunnskap om liv til næringsliv.

  • 05
    30. nov. 2016

    I april deltok vi på UiO-festivalen – ein kunnskaps- og kulturfestival som UiO arrangerer for Oslos befolkning.

    Med seminaret «Life Sciences – What is life and what is ageing and disease?» viste vi fram eksempel på livsvitskapsforsking ved ulike fakultet ved UiO.

  • 06
    30. nov. 2016

    I mai arrangerte vi livsvitskap i lunsjen om epigenetikk – korleis påverkar gen og miljøet deg og gjer deg til den du er? 

    Sjå opptak av foredrag om den epigenetiske klokka.

    På seminaret viste vi òg ein ny epigenetikkfilm frå Det medisinske fakultet – teiknefilmen «Epigenetics: nurture vs nature». Sjå filmen.

    Livsvitskap i lunsjen er ein seminarserie som er eit samarbeid mellom fakultet og institutt, Studentparlamentet, Realfagsbiblioteket og UiO:Livsvitenskap.

  • 07
    30. nov. 2016

    I mai og juni var vi på turné på UiO. Dette gjorde vi for å informere forskere ved alle fakulteter om høstens prosess der de kunne søke om finansiering til tverrfaglige forskningsgrupper – såkalte konvergensmiljøer. Vi ønsket også å få innspill til prosessen.

    Turnéen markerte starten på arbeidet med å sette UiOs strategi for livsvitenskap i ut i livet.

    Les mer om informasjonsmøtene.

     

  • 08
    30. nov. 2016

    I juni møttes den rådgivande leiargruppa for UiO:Livsvitenskap for første gang.

    Denne gruppa skal sørge for at direktøren for UiO:Livsvitenskap får innspel frå personar med ulike synspunkt og erfaringar i det vidare arbeidet med satsinga. Direktør Finn-Eirik Johansen har handplukka medlemmane til den rådgivande leiargruppa.

    Les meir om gruppa og sjå oversikt over medlemar.

  • 10
    30. nov. 2016

    I juni var det klart for virtuell 3D-omvisning i det planlagte livsvitenskapsbygget ved UiO.

    Siden den gang har flere vært på «besøk» i bygget, blant andre LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund da de deltok på et toppmøte ved UiO i august.

    Livsvitenskapsbygget blir Norges største bygg for forskning, utdanning og innovasjon. Det skal bidra til økt verdiskaping innen livsvitenskap og skal gi Norge økt konkurransekraft. Det vil bli en ressurs for hele Osloregionen.

    Bygget skal ligge i Gaustadbekkdalen og er planlagt å stå ferdig i 2023. Fram til da kan du være med på den virtuelle 3D-omvisningen i bygget.

    Byggherre Statsbygg overleverte forprosjektet for bygget til Kunnskapsdepartementet i sommer. Kvalitetssikring av styringsunderlag samt kostnadsoverslag før eventuell investeringsbeslutning i Stortinget (KS2) for bygget startet i august og skal være ferdig til jul.

    Se tidslinje for livsvitenskapsbygget.

  • 11
    30. nov. 2016

    I august var styret for UiO:Livsvitenskap og de ansatte i satsingen på en tettpakket inspirasjonstur til London.

    Vi besøkte University of Cambridge, Imperial College London og det splitter nye Francis Crick Institute. Studentinnovasjon og -entreprenørskap, næringslivssamarbeid, nybygg og nye organisasjonsformer var viktige stikkord fra turen.

    Les mer og se bilder fra turen.

    Styret er ikke det eneste som har vært på inspirasjonstur. I januar var temagruppa for læringsmiljø for det planlagte livsvitenskapsbygget ved UiO på tur til Danmark for å la seg inspirere av læringsmiljø der.

    Les om turen.

  • 12
    30. nov. 2016

    I august kom UiOs populærvitenskapelige forskningsmagasin Apollon med eget temanummeret om bakterieforskning ved UiO: Bakterier – dødelige og nødvendige.

    Les alle artiklene i Apollon.

    Les også omtale her på uio.no/livsvitenskap av antibiotikaresistens-forskning ved UiO.

    Se Reuters-video om antibiotikaforskningen til professor Pål Rongved ved Farmasøytisk institutt ved UiO.

  • 13
    30. nov. 2016

    I september begynte Morten Egeberg som administrativ leder for UiO:Livsvitenskap.

    Egeberg har lang erfaring fra bioteknologiindustri og utdanning innen livsvitenskap. Han skal ha et spesielt ansvar for innovasjonsarbeidet i satsingen og skal jobbe med å bygge en sterkere kultur for innovasjon innen livsvitenskap ved UiO.

    Les intervju med ham.

  • 14
    30. nov. 2016

    I september var vi medarrangør av norsk-svensk nettverkskveld i den norske ambassaden i Stockholm og deltok med stor stand på Nordic Life Science Days (NLSDays) sammen med norske livsvitenskapsklynger og -organisasjoner.

    Les mer om arrangementene.

    Både ambassaden og Norges forskningsråd støttet den norske deltakelsen på konferansen.

    Les kronikken «Stort potensial for verdiskaping» som Legemiddelindustrien (LMI), Oslo Cancer Cluster (OCC) og UiO:Livsvitenskap skreiv i forbindelse med arrangementene.

  • 15
    30. nov. 2016

    Under Forskningsdagene i september arrangerte vi debatt på Kulturhuset på Youngstorget med overordnet tema «Grønn revolusjon – akademias plass i det grønne skiftet» .

    I fire korte debatter prøvde vi å finne ut hvilken rolle akademia har i det grønne skiftet. Dette var et arrangement av studenter for studenter.

    Se programmet.

    Arrangementet var en del av UiO:Forskningsdagene og var et samarbeid mellom grønne studentorganisasjoner ved UiO, Studentparlamentet ved UiO og UiOs tre store tverrfaglige satsinger, UiO:Livsvitenskap, UiO:Energi og UiO:Norden.

  • 16
    30. nov. 2016

    I september arrangerte vi workshop med speed-dating for UiOs forskere i forbindelse med søknadsprosess for finansiering av konvergensmiljø.

    Konvergensmiljø er tverrfaglige forskningsgrupper som skal gå løs på store samfunnsutfordringer innen helse og miljø. Hensikten med workshopen var å få forskere til å møtes på tvers av fagdisipliner.

    For å være med i den videre prosessen måtte de levere prosjektskisser i slutten av oktober. Et internasjonalt ekspertpanel vurderer nå de 31 prosjektskissene som kom inn. Ekspertpanelet leverer sine svar i midten av desember. Etter det kommer det utlysning for full prosjektsøknad med søknadsfrist 1. mars 2017.

    Les mer om workshopen og speed-datingen

    Les mer om den videre prosessen.

  • 17
    30. nov. 2016

    I september bidrog vi til at studentane ved UiO som deltek i den internasjonale konkurransen i syntetisk biologi – iGEM – fekk trykt opp teikneserien «Eventyr om syntetisk biologi».

    Med teikneserien ville årets iGEM-lag gi fleire innblikk i kva syntetisk biologi dreier seg om og få med studentar frå ulike fagdisiplinar ved UiO.

    Les meir om teikneserien.

    Då studentane deltok i iGEM-konkurransen i slutten av oktober, fekk dei gull for arbeidet sitt. Dei har kombinert tradisjonell molekylærbiologi med app-design, 3D-printing og innovativ tenking for å påvise antibiotikaresistente bakteriar på ein enkel måte som kan hindre overforbruk av antibiotika og spreiing av antibiotikaresistens. 

    Les meir om arbeidet deira.

  • 18
    30. nov. 2016

    I oktober deltok vi på Cutting Edge-festivalen i Forskningsparken.

    Vi hadde stand med virtuell 3D-omvisning i det planlagte livsvitenskapsbygget, her demonstrert av direktør Finn-Eirik Johansen og styreleder Svein Stølen. I tillegg holdt flere av UiOs forskere innen livsvitenskap foredrag på festivalen.

    Festivalen arrangeres av Oslotech, Inven2 og UiO under Oslo Innovation Week. På festivalen får du eksempler på forskning, teknologi og entreprenørskap. 

  • 19
    30. nov. 2016

    Vi har fått flere nye aktører i vårt økosystem for innovasjon i løpet av året.

    I oktober åpnet Skandinavias første skole for helseinnovasjon. Statsminister Erna Solberg var på besøk i den anledning.

    Les mer om åpningen

    Helseinnovasjonsskolen er et initiativ fra de medisinske fakultetene ved Universitetet i Oslo, NTNU i Trondheim og Karolinska Institutet i Stockholm. Den er utviklet i samarbeid med Nansen Neuroscience Network, og Oslo Medtech og Oslo Cancer Cluster er blant samarbeidspartnerne.

    Les mer på helseinnovatørskolens nettsider.

    I oktober åpnet også helseinkubator Aleap i Forskningsparken. Inkubatoren har i første omgang plass til 60 gründere. Det er Oslo Medtech, Inven2 og Oslotech som står bak inkubatoren.

    Tidligere i år var UiO fødselshjelper for næringslivsklyngen Oslo Lifetech som senere har skiftet navn til The Life Science Cluster. Klyngen har ambisjon om at det innen 2020 skal komme 50 nye oppstartsbedrifter innen livsvitenskap.

  • 20
    30. nov. 2016

    I oktober arrangerte vi livsvitenskap i lunsjen om genredigering med CRISPR – teknologien, mulighetene, bruk og etiske betraktninger.

    Se opptak av innlegget til Sigrid Bratlie fra Bioteknologirådet

    Livsvitenskap i lunsjen er en seminarserie som er et samarbeid mellom fakulteter og institutter, Studentparlamentet, Realfagsbiblioteket og UiO:Livsvitenskap.

    Også i juni hadde vi CRISPR på programmet. Sammen med Bioteknologirådet var vi vertskap for en gjesteforelesning med svenske Fredrik Lanner. Han snakket om hvordan de har kartlagt i detalj hvordan gener styrer fosterutviklingen hos mennesker og hvilke planer de har for å forske på genredigerte embryoer ved bruk av CRISPR.

    Les mer og se opptak av foredraget.

  • 21
    30. nov. 2016

    I november stod helseinnovasjon på programmet under offisielt besøk i Canada. 

    UiO:Livsvitenskap vil lære av stadar der næringsliv og akademia jobbar tett for å få betre forsking og meir innovasjon. Administrativ leiar Morten Egeberg var derfor med Oslo Medtech i næringsdelegasjonen som følgde kronprinsparet til Canada i november. 3D-vising av det planlagde livsvitskapsbygget var noko av det dei fekk sjå.

    Les kva Egeberg meiner UiO og Oslo kan lære av Toronto.

  • 22
    30. nov. 2016

    I november arrangerte vi livsvitskap i lunsjen om kreft og stamceller – moglegheitenes celler?

    Kva er stamceller, kvar finst dei og kva oppgåver har dei? Korleis kan vi bruke kunnskapen om stamceller i forsking og til behandling av sjukdomar? Kvifor har desse cellene vore så omdiskuterte

    Sjå opptak av innlegga.

    Livsvitskap i lunsjen er ein seminarserie som er eit samarbeid mellom fakultet og institutt, Studentparlamentet, Realfagsbiblioteket og UiO:Livsvitenskap.

  • 23
    13. des. 2016

    I høst har vi besøkt mange i vårt økosystem for forskning og innovasjon, og flere står på programmet i desember.

    Hensikten med møtene har vært å kartlegge hva som finnes av aktiviteter i næringsklyngene, og hos andre, for å se hvordan UiO:Livsvitenskap kan samarbeide med alle aktørene best mulig, spesielt med tanke på innovasjonsarbeidet i satsingen.

  • 24
    30. nov. 2016

    Nå som desember er her, vil vi ønske alle vi har hatt kontakt med i løpet av året, en riktig god jul.

    Vi håper vi ser dere alle på Oslo Life Science-konferansen 15.–17. februar 2107. Konferansen er beregnet på alle som er interessert i forskning, utdanning, innovasjon, næringsliv og politikk innen livsvitenskap.

    Legemiddelindustrien (LMI), Oslo universitetssykehus (OUS) og Oslo kommune er samarbeidspartnere for neste års konferanse.

    Hold av datoene og følg med på www.uio.no/oslolifescience for mer informasjon. Vi åpner for påmelding så snart programmet er klart.