For forbrukere, NGO-er, forskere, bedrifter
Bilder og videoer fra arrangementet
Trykk på pilene i utkanten av bildene i bildekarusellen under. Lenker til videoer i bildeteksten på hvert bilde.
Du kan også se hele del 1 og del 2 og 3 samlet.
Skal vi løse noen av de største utfordringene vi står overfor i dag innen helse og miljø, må vi se på samspillet mellom mennesker, dyr, planter, økologi, mat og mikroorganismer og jobbe ut fra det vi kaller one health/én helse-prinsippet.
- Hvordan kan samspillet endre seg som følge av befolkningsvekst og et varmere, våtere og mer ekstremt klima?
- Hvordan kan vi forebygge problemene, og hvilke løsninger må vi utvikle for at verden ikke skal gå til helvete?
One-health/én helse handler om å se helsen til mennesker, dyr og miljø i sammenheng og å jobbe på tvers av fag og sektorer for å løse utfordringer knyttet til helse og miljø.
Både Universitet i Oslo (UiO) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) jobber tverrfaglig for å finne nye løsninger på globale helse- og miljøutfordringer. Vi samler et knippe av våre beste forskere og inviterte gjester som gir deg innblikk i hva de selv gjør, og hva vi som forbrukere kan gjøre for å ta ondet ved rota.
Program |
|
Ordstyrer Per Olav Alvestad, kjent fra NRK-programmene Newton, Schrödingers katt og Ikke gjør dette hjemme. |
|
Hva vi har i vente, og hva vi fortsatt kan unngå? Bjørn Samset, forskningsdirektør Cicero |
|
1) Klimaendringer gir økt smitte mellom dyr og mennesker: Hvordan kan vi bekjempe det? | |
Nye og mer effektive DNA-vaksiner mot influensa og pandemi Gunnveig Grødeland, forsker Det medisinske fakultet, UiO og Oslo universitetssykehus |
|
Klimaendringer gjør at flåtten kryper nordover og omfanget av flåttbårne sykdommer øker – hva kan vi gjøre? Snorre Stuen, professor Veterinærhøgskolen, NMBU |
|
Ny ebolavaksine utviklet i rekordfart med norsk hjelp Gunnstein Norheim, direktør for vaksineforskningsteamet, CEPI (the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), og seniorforsker, Folkehelseinstituttet |
|
Kaffepause 2) Når antibiotika svikter, hva gjør vi da? |
|
Menneskers helse trues av dårlig dyrehelse – hva gjør vi? Yngvild Wasteson, professor Veterinærhøgskolen, NMBU |
|
3) Matsikkerhet: Hvordan mette en økende befolkning gitt mer varme og ekstremvær? | |
Hvordan utvikle mer robuste, klimatilpassede kornsorter? Morten Lillemo, forsker Fakultet for biovitenskap, NMBU |
|
Kortreist dyrefôr: Hva om vi kan fôre laks og gris med norsk skog Margareth Øverland, professor Fakultet for biovitenskap og leder av Foods of Norway, NMBU |
|
Kan alger fra havet redusere vårt framtidige matbehov? Stein Fredriksen, professor Institutt for biovitenskap, UiO |
|
Hvordan kan vi utnytte restråstoff og utvikle nye matprodukter som er både sunne og bærekraftige – og gir verdiskaping? Stine Marie Ulven, professor Avdeling for ernæring, UiO |
|
Hvorfor gjør vi ikke mer? Christoffer Klyve, nestleder Framtiden i våre hender |
Arrangementet er også en del av programmet til Oslo europeisk miljøhovedstad 2019.