English version of this page

Gutter og livsvitenskap

Er du gutt i videregående skole? Er du nysgjerrig på studier og karriere innen livsvitenskap, helse og medisin? Bli med på inspirasjonswebinaret «Gutter og livsvitenskap»!

Bildet kan inneholde: skrift, sirkel, teknologi, logo, grafikk.


Bilder fra arrangementet

Bildet kan inneholde: person, panne, ansikt, hode, yttertøy.
Alle som bidro på arrangementet, øverst fra venstre ordstyrer Gustav Mathingsdal Pedersen, lege og standup-komiker Jonas Kinge Bergland og forsker Markus Herberg Hovd. Midten fra venstre, direktør UiO:Livsvitenskap Carl Henrik Gørbitz, samt forskerne Rune Flaaten Bjørk og Håvard Hynne. Fra venstre nede forskerne Rune Enger og Thomas Olsen. 
Bildet kan inneholde: person, ansikt, hode, briller, ansiktsuttrykk.
Arrangementets foredragsholdere og ordstyrer.


Program 18. februar 2021

Kl. 18:00: Velkommen!

Kl. 18:05-18:20: Hva skal man bli? Komiker og lege Jonas Kinge Bergland.

Om Jonas Kinge Bergland

Bildet viser Jonas Kine Bergland

Jonas Kinge Bergland er lege og komiker

Utdanning, jobb og hvordan alt har blitt som det har blitt

Mange kjenner Jonas som løytnant Støland fra TV-serien Førstegangstjenesten. I kveld forteller Dr. Bergland om sine erfaringer om hvordan du han fant ut hva han skulle bli – og etterpå kan du stille ham spørsmål.  Som ung var han innom flere aktiviteter og fag. Etter hvert valgte han å studere medisin på dagtid og gjorde standup på kveldstid. Nå kombinerer han å jobbe som lege og standup-komiker. Jonas har studert medisin på Universitetet i Oslo.

 

Kl. 18:20-19:00: Dette lurer jeg på. Hør forskere forteller

Om forskerne

 

Bildet viser en ung mann med navn Gustav Mathingsdal Pedersen

Gustav Mathingsdal Pedersen leder kveldens webinar

På dagtid er han student på lektorutdanning og mentor i ENT3R. Nå er han klar for å guide deg gjennom kvelden med spennende mini-forelesninger - og du kan stille spørsmål underveis. Som mentor og fremtidig lærer, håper Gustav på å inspirere deg til å velge og studere livsvitenskap.

Hvis du er lurer på hva ENT3R er, er dette et gratis tilbud med realfagstrening for elever på elever på ungdomskole og videregående

 

Bildet viser Thomas OlsenMer planter i kosten gir bedre helse
Thomas Olsen er kostholdsekspert

Et plantebasert kosthold er miljøvennlig og har flere gode helseeffekter. Men hva er det som gjør denne typen kosthold så gunstig? Studier fra dyr tyder på at et lavt inntak av bare noen få stoffer som man finner mye av i mat fra dyreriket kan være årsaken, og dette skal vi undersøke i mennesker.

Les mer om studieprogrammet: Klinisk ernæring

 

 

 

Bildet viser Markus Herberg HovdHvorfor trenger noen mer medisin enn andre? 
Markus Herberg Hovd har bakgrunn fra farmasi

Selv om vi gir samme dose legemiddel til ulike personer kan de reagere veldig forskjellig. Noen kan få god effekt, mens andre kan få alvorlige bivirkninger. Med hjelp av teknologi har vi muligheten til å avdekke hvorfor vi er så forskjellige, og hvordan vi kan tilpasse mengden legemiddel til hver enkelt pasient.

Les mer om studieprogrammet: Farmasi

 

Bildet viser Håvard HynneJakten på en biomarkør!

Håvard Hynne er tannlege 

For å kunne tilby riktig behandling, er det viktig å stille riktig diagnose. Da må du vite hva man skal se etter. Spytt og tårer kan inneholde informasjon, såkalte biomarkører, om sykdommer som rammer mange mennesker. Håvard går på jakt etter biomarkørene i spytt og tårevæske.

Les mer om studieprogrammet: Odontologi (tannlege)

 
Bildet viser Rune Enger.

Hjernens vaktmestere jobber mens du sover
Rune Enger underviser i medisin 

Alle skapninger sover - også enkle dyr som mark og maneter. Hvorfor sover vi egentlig? Dette er et av de største ubesvarte spørsmålene i biologien. Vi tror at svaret er å studere hjernens støtteceller, såkalte gliacellene. Takket være teknologiske fremskritt kan vi nå endelig studere disse cellene.

Les mer om studieprogrammet: Medisin (lege)

 
Bildet viser Rune Flaaten Bjørk.

Å forske på følelser

Rune Flaaten Bjørk er psykologspesialist 

Rune forsker på hvordan barn lærer om følelser i familien. Hvordan kan foreldre hjelpe barna sine til bedre å forstå følelser? Hvordan forsker man på barns følelser? Dette er to av hans store forskningsområder. 

Les mer om studieprogrammet: Psykologi

 

Kl. 19:00-19:15: Spørsmål og svar. Spør forskerne spørsmål via chat.

Livsvitenskap – UiOs største satsning og ditt største valg?

Livsvitenskap er Universitetet i Oslo sin største satsning. Kanskje det blir ditt viktigste valg? 

Livsvitenskap er studiene om alt som lever, deres struktur og funksjon. For sånne studier trenger vi kunnskap fra fagområder som medisin, kjemi, fysikk, farmasi, biologi, matematikk og informatikk. Samfunnsvitenskap og humanistiske fag er også med og sammen setter fagene kunnskapen i et helhetlig perspektiv – vi snakker om livsvitenskap. 

Seminar for gutter som skal velge utdanning

Du møter fem forskere fra ulike fag innen livsvitenskap. Forskerne er menn som forteller hva de jobber med. Har du spørsmål til forskerne, så skriver du dem ned i chatten. 

I dag er det flest jenter som studerer livsvitenskap. Bransjen ønsker at flere gutter deltar i disse samfunnsviktige fagområdene. Seminaret er derfor for deg som er gutt. 


Jenter og teknologi 2021

Grunnen til at vi inviterer bare gutter, er at arrangementet går av stabelen omtrent samtidig som arrangementet Jenter og teknologi 2021.


Arrangementet er en del av den årlige Oslo Life Science-konferansen.

Arrangør

UiO:Livsvitenskap og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Farmasøytisk institutt, Det medisinske fakultet, Det odontologiske fakultet, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Psykologisk institutt
Publisert 5. jan. 2021 21:27 - Sist endret 2. aug. 2023 09:34