Kvengården Tørfoss – Kuivakoski i Raisinvankka

Hva forteller en gård fra 1700-tallet om kvensk bosetning og kvenske tradisjoner? 

Bildet kan inneholde: sky, himmel, anlegg, bygning, vindu.

Rettigheter: Ørjan Bertelsen/Nord-Troms museum  

Hvilke nordiske objekter finnes på museer? Hva forteller disse oss om forestillinger om det nordlige? UiO:Norden-forskergruppen «Collecting Norden» inviterer til en reise inn i naturhistoriske og kulturhistoriske samlinger i og utenfor Norge.

Vi fortsetter reisen med Nord-Troms museum - og med en kvensk gård!

Museumsdirektør Kaisa Maliniemi vil fortelle om hvilken kunnskap gården gir oss om kvensk bosetning og kvenske tradisjoner i Nord.

Allerede på 1700-tallet kom finskspråklige folk fra Finland og Nord-Sverige til Reisadalen/Raisinvankka, i Nordreisa kommune/Raisin komuuni og bosatte seg der. Kvenene var kjent som gode håndverkere som bygget sine egne hus, båter og laget sine egne redskaper. Gården Tørfoss/Kuivakoski ble ryddet på 1750-tallet av kvenske bosettere. 

Gården består av våningshus, bårstue, røykbadstu (sauna), driftsbygning og buer. Tørfoss er et viktig kulturminne i Nord-Norge siden Finnmark og Nord-Troms ble utsatt for den brente jords taktikk i 1944. I september 2019 ble gården fredet av Riksantikvaren som et viktig kvensk kulturminne og var et av de første i Troms av denne typen som ble fredet. 

Publisert 21. okt. 2021 14:24 - Sist endret 23. feb. 2024 13:45