En fiskebåt, en fjøl, en vadbein og en Čiktingeahpa: Alta museums bevaring av nordnorsk, kvensk og samisk kystkultur

En fiskebåt, en fjøl, en vadbein og en Čiktingeahpa: Hva kan disse fire spesielle objektene fortelle oss om den nordnorske, kvenske og den sjøsamiske kystkulturen? Meld deg på dette seminaret hvor Eva Dagny Johansen, Maria Øien og Kristin Nicolaysen fra Verdensarvsenter for bergkunst - 
Alta Museum vil lære oss mer om disse gjenstandene og deres betydning.

Bildet kan inneholde: vann, tre, himmel, anlegg, rektangel.

Foto 1: Ragnhildur Asvaldsdottir. Alta Museum.

 Foto 2: Ann Silje Ingebrigtsen. AM 00753 Garnnål, Alta Museum.

Foto 3: Christophersen, Thea P. Bjelke. Alta Museum.

 

Registrering 

 

I 1905 ble en Čiktingeahpa laget i Altafjorden. Den håndlagde bøtenålen ble brukt som et redskap til å lage fiskegarn og var derfor viktig for å overleve langs den nordnorske kysten. Nålen er et viktig bidrag i museumssamlingen ettersom den bidrar til å fremme tidligere glemte historier om kystsamene.

Senere, i 1917, ble M/K Vally bygget på Hemnesberget. Den har en rik historie som fiskebåt og evakueringsfartøy under andre verdenskrig, og har blitt et sentralt symbol på den nordnorske kystkulturen. Båten er fortsatt sjødyktig, og Alta Museum ønsker å bevare den flytende kulturarvens sjødyktighet så fartøyet kan fortsette å brukes aktivt i formidling av kyst- og båtkultur.

En fjøl med bokstavene «MK Vally» var gitt til Alta museum etter at båten ble med i museumssamlingen. Fjølen må forstås i sammenheng med fartøyet, og bidrar slik til en utvidet forståelse av kystfiske og nordnorsk historie.

I 2022 besøkte Arvid Langgård den kvenske vandreutstillinga Tuulessa – I vinden. Han tok med seg et sauehorn montert på et tynt treskaft, eller en vadbein, til utstillingen. Vadbein er brukt i over 1000 år, med bruksområder både innen- og utenfor Norges grenser, men for Langgård var vadbeinet utvilsomt kvensk. Hans fortelling åpner opp om kvensk hverdag og identitet.

Dette seminaret vil illustrere gjenstandenes viktige rolle i nordnorsk, kvensk og kystsamisk historie og kultur, men også deres rolle som museumsgjenstander og hvordan de kan brukes for å forstå og formidle historien rundt dem.

Arrangør

Collecting Norden
Publisert 14. aug. 2023 21:41 - Sist endret 2. mars 2024 12:25