English version of this page

Såkornmidler til forskning og forskningssamarbeid

UiO:Energi og miljø lyser ut såkornmidler til forskning og forskningssamarbeid innen bærekraftig energi, klima og miljø.

UiO:Energi og miljø ønsker med denne utlysningen å stimulere til aktivitet som kan styrke og støtte forskning og forskningssamarbeid innen bærekraftig energi, klima og miljø i tilknytning til de store internasjonale og nasjonale utlysninger - som relevante SFF/KI/SFI-sentre og Horisont Europa. For å styrke oppbyggingen av relevante fagmiljøer ved UiO, støtter UiO:Energi og miljø også tiltak som er rettet mot økt samarbeid internt og eksternt. Tiltak som støtter internasjonalt samarbeid og deltagelse i større forskningssamarbeid vil bli prioritert. 

Det er satt av1 MNOK til denne såkornmiddelutlysningen.

Søknadsfrist: 21. juni 2024

Søk her

Hva kan man søke om midler til

Det kan søkes om inntil 400 000 NOK. 

Såkornmidlene kan dekke følgende aktiviteter:

  1. Workshops og/eller reiser for faglig planlegging og posisjonering
  2. Åpne seminarserier, der en enhet ved UiO er hovedarrangør
  3. Løpende utgifter/drift til aktiviteter som kan bidra til å styrke forskningsgruppen og/eller søknader om ekstern finansiering, for eksemel innledende eksperimenter
  4. Kortere tids frikjøp (hovedsakelig til yngre forskere), alternativt innleid forskertid for søknadsskriving eller konsulentbistand
  5. Engasjement av forskere, fortrinnsvis i II’er stillinger, fra andre nasjonale/internasjonale institusjoner for å styrke egen kompetanse og sikre langsiktig samarbeid
  6. Ph.d./Post.Doc/Forskerstillinger er aktuelle tiltak for mer modne prosjekter/forskningssamarbeid. UiO:Energi og miljø har ikke tilstrekkelige midler til å fullfinansiere denne type stillinger, men det kan søkes om ‘brofinansiering’ ved oppstart/avslutning av stillingsperioder. Det kan også søkes om delfinansiering av midlertidige stillinger for hele tilsettingsperioden. 

Krav til søknaden

Prosjektsøknadene eller tiltakene må tematisk falle inn under et av UiO:Energi og miljøs fire definerte innsatsområder eller kombinere flere av disse. Det settes krav til høy faglig kvalitet på de tiltak som igangsettes. Tildeling skal gis innenfor rammene av UiO:Energi og miljøs mandat.

UiO:Energi og miljøs midler skal brukes til koordinering, oppstart og styrking av aktiviteter. Midlene som bevilges via UiO:Energi og miljø krever forankring på enhetene. Et vertssenter/institutt/fakultet må støtte søknaden. (For at aktivitetene skal finansieres over tid, vil det normalt også være nødvendig med egenfinansiering fra enhetene og/eller finansiering via eksterne kilder). Midlene er basismidler, og kan kun brukes til å dekke direkte kostnader til lønn og drift (ikke OH).

Det anmodes om at søkerne spesifiserer hvilke fremtidige utlysninger (fra NFR, EU eller andre) som er relevante for de tiltak det søkes støtte til. Det kan også søkes støtte til å bygge opp forskningsmiljøer som bidrar til å styrke innsatsområdene, uten at det spesifikt er planer om å søke eksternfinansierte prosjekter i perioden. Det må beskrives hvordan tiltak/ene skal bidra i utvikling/videreutvikling av det/de aktuelle fagområdene som er involvert. 

Aktivitetene må starte senest våren 2025.

Hvem kan søke?

Faste vitenskapelige ansatte ved UiO. Søknaden kan gjerne involvere eksterne partnere, men for å komme i betraktning må ansvarlig søker være fra UiO.

Søknadsbehandling og videre prosess

Det tas sikte på en rask og effektiv søknadsbehandling. Alle søknadene avgjøres av direktør for UiO:Energi og miljø i samarbeid med leder for søkerens ansvarlige enhet (institutt/fakultet). Avgjørelsen vil være basert på faglig kvalitet og relevans for ansvarlig enhet så vel som for den overordnete profil for UiO:Energi og miljø. Søknader som omfatter flere akademiske disipliner vil bli prioritert. Det vil også legges vekt på tiltak for økt samarbeid med eksterne aktører, internasjonalisering og likestilling.

Når det foreligger søknader fra forskjellige enheter innen ett og samme område, evt stilling(er), vil UiO:Energi og miljø vurdere å samkjøre behandling og tildeling. Avgjørelse om bevilgning/ikke bevilgning tas da i samråd med ledere fra samtlige involverte enheter. Søknader med tiltak i kategori 5) og 6) vil bli sendt ut til kort uavhengig faglig vurdering. Vi anmoder derfor søkerne om å foreslå minimum to uhildede fagpersoner som kan vurdere søknaden. UiO:Energi og miljø står fritt til å hente inn vurdering også fra fagpersoner som ikke er foreslått av søkerne. Direktør for UiO:Energi og miljø, samt medlemmer av styret til UiO:Energi og miljø vil ikke bli benyttet som uavhengige sakkyndige.

Kontakt

Lurer du på noe, ta kontakt med direktør Vebjørn Bakken
(vebjornb@energi.uio.no, tlf 45458107)

 

Publisert 25. apr. 2023 17:58 - Sist endret 5. juni 2024 11:38