English version of this page

Mandat og organisering

Mandat, formål, organisering, myndighetsområde, virkemidler og oppnevning av styret for UiO:Energi og miljø.

Funksjon

UiO:Energi og miljø skal bidra til å styrke UiOs forsknings-, utdannings-, innovasjons- og formidlingsvirksomhet innenfor tematiske innsatsområder og tverrgående tema ved å:

  • fungere som pådriver for nye initiativ som har tverrfaglighet, kvalitet og fornyelse som mål
  • ha en koordinerende funksjon, spesielt overfor tverrfaglige aktiviteter og strategisk samhandling
  • tilrettelegge for yngre forskere, ved å bidra til nettverk, mobilitet og andre karrierefremmende tiltak
  • tilrettelegge for kunnskap i bruk gjennom å
  • bidra til synliggjøring, tilgjengeliggjøring og relevans av utdanning og forskning
  • styrke formidlingsarenaer og utadrettet virksomhet
  • støtte utvikling av innovasjon og entreprenørskap
  • være et strategisk organ for universitetsledelsen, fakultetene og institutter

Oppgaver

  • UiO:Energi og miljø skal stimulere til styrking og fornyelse, ved strategisk innsats og gjennom å tilby ulike virkemidler. UiO:Energi og miljø skal motivere, tilrettelegge og bevilge ressurser til initiativ innenfor fagområdet. Eksempelvis gjennom fagmøter, såkornmidler og større tverrfaglige prosjekter. I utlysninger, prioriteringer og tildelinger skal UiO:Energi og miljøs strategi legges til grunn.
  • UiO:Energi og miljø skal følge med på den forskningspolitiske utviklingen innen energi, klima og miljø, og legge til rette for at UiO-miljøer kan posisjonere seg med tanke på viktige fremvoksende fagområder slik at UiOs rolle, deltagelse og konkurransekraft styrkes.
  • UiO:Energi  og miljø skal tilby strategisk støtte i form av representasjonsoppgaver,  finansielle støtteordninger og konsulentstøtte. Spesifikt skal UiO:Energi og miljø bidra til å mobilisere og koordinere mot utlysninger i Horisont Europa og større utlysninger fra Forskningsrådet.
  • UiO:Energi og miljø skal holde en høy profil når det gjelder synliggjøring og legge til rette for gode møteplasser innen hele spekteret av UiO:Energi og miljøs nedslagsfelt.
  • UiO:Energi og miljø skal støtte videreutvikling av utdanningsmulighetene ved UiO, både gjennom stimuleringsmidler og utvalgte egne utdanningstilbud.
  • UiO:Energi og miljø skal i samarbeid med de andre satsingene bygge ned barrierene for tverrfaglighet i både forskning og utdanning.
  • UiO:Energi og miljø skal bidra til å realisere ambisjonene i UiOs helhetlige klima- og miljøstrategi, og være med å utvikle UiO som rollemodell innen energi, klima og miljø.

Organisering og deltagelse

UiO:Energi og miljø er forankret som en satsing under Universitetsstyret ved rektor. Satsingen er åpen for deltagelse fra alle enheter på UiO som har aktiviteter som faller innenfor områdene gitt av strategien. UiO:Energi og miljø er en tverrfaglig satsing, og dette må gjenspeiles i organiseringen. MN og SV er fakultetene med størst aktivitet per i dag. Styret ledes av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet er vertsenhet for satsingen.

Satsingen er organisert som følger:

  1. Rektorat (eier av satsingen)
  2. Vertsfakultet (SV)
  3. Styre bestående av oppnevnte representanter fra fakultet/museum/senternivå, styreleder fra Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet
  4. Rådgivende gruppe (SAB), kan oppnevnes av styret om ønskelig
  5. Direktør og stab

Styrets oppnevning, funksjon og sammensetning

UiO:Energi og miljøs styre er oppnevnt av og rapporterer ved styreleder til universitetsledelsen. Styret har 7 medlemmer som representerer sine enheter. Medlemmene av styret representerer de mest aktive fakultetene, sentrene og museene. Dette for å sikre større strategisk forankring og deltagelse i det utvidede nedslagsområdet til satsingen. Vararepresentantene representerer enheter med noe lavere aktivitet. Videre har styret en ansatt- og en studentrepresentant. Vara studentrepresentant har møte- og talerett. Medlemmene er oppnevnt for en periode på tre år, med mulighet til forlengelse.

Styret er beslutningsdyktig når mer enn halvparten av medlemmene er til stede. Styret skal i viktige saker ha enighet som mål for sitt arbeid, men vedtak kan fattes ved simpelt flertall. Ved stemmelikhet er styreleders stemme avgjørende.

Funksjonen til UiO:Energi og miljøs styre er i stor grad av strategisk karakter. Styret skal behandle saker som har betydning for etablering og realisering av satsingen. Innenfor rammen av UiO:Energi og miljøs mandat, budsjett og andre overordnede føringer gitt av Universitetsstyret eller rektor. Styret fatter selv vedtak i følgende saker:

  • Godkjenning av budsjettet for UiO:Energi og miljøs virksomhet
  • Godkjenning av overordnede faglige rammer og strategier samt overordnet organisering av virksomheten
  • Tiltak for UiO:Energi og miljøs arbeid med å fremme forskning, utdanning, innovasjon og utadrettet virksomhet
  • Retningslinjer og prinsipper for tildeling av såkorn- og andre strategiske midler
  • Tildeling av større tematiske faggrupper og konvergensmiljøer
  • Godkjenning av årsregnskap og årsrapport for UiO:Energi og miljøs virksomhet

Styret skal behandle og gi tilråding i spørsmål om større organisatoriske endringer som berører UiO:Energi og miljø (herunder eventuelle forslag til sammenslåing eller utvidelse av UiO:Energi og miljø med andre tiltak/enheter), og gi innspill til UiO om overordnede strategier og disposisjoner som vil omfatte eller ha stor betydning for UiO:Energi og miljøs arbeidsfelt.

Styrets sammensetning 2023-2024

Leder:

  1. Bjørn Jamtveit, visedekan, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Medlemmer:

  1. Tore Nilssen, prodekan for forskning, Det samfunnsvitenskapelige fakultet
  2. Mathilde Skoie, prodekan, Det humanistiske fakultet
  3. Finn Arnesen, instituttleder, Det juridiske fakultet
  4. Sidsel Roaldkvam, senterleder, Senter for utvikling og miljø
  5. Mathias Meyer (oppnevnt av studentparlamentet for perioden 01.07.2022-30.06.2023)
  6. Ansattrepresentant (skal oppnevnes av UiOs ledelse)

Varamedlemmer:

  1. Steinar Holden, instituttleder, Økonomisk institutt, 
  2. Erik Knain, prodekan, Det utdanningsvitenskapelige fakultet
  3. Lene Frost Andersen, instituttleder, Det medisinske fakultet
  4. Brit Lisa Skjelkvåle, museumsdirektør, Naturhistorisk museum
  5. Hans-Marin Jensvold Kverneng, studentrepresentant med tale- og forslagsrett (oppnevnt av studentparlamentet for perioden 01.07.2022-30.06.2023)
Publisert 13. des. 2016 11:12 - Sist endret 2. jan. 2023 14:45