English version of this page

Helsenæringens verdikjede – et nytt verktøy for dialog og prioritering

En modell av verdikjeden for helsenæringen skal bidra til å belyse flaskehalser på veien fra forskning og idé til legemidler, medisinsk utstyr eller digitale terapier som eksporteres og selges globalt. Den vil hjelpe oss å prioritere når vi skal bygge en bærekraftig norsk helsenæring i tråd med ambisjonene i regjeringens nye veikart for helsenæringen. Universitetet er en viktig bidragsyter i mange deler av verdikjeden.

I vår inviterte helseinkubatoren Aleap i Forskningsparken Veksthuset for verdiskaping og hele innovasjonsøkosystemet med blant annet helseklynger og inkubatorer i Forskningsparken til samarbeid om å utarbeide en verdikjede for helsenæringen.

Illustrasjon verdikjede
Helsenæringens verdikjede. Verdikjeden gjelder både legemidler, medisinsk utstyr og digitale terapier. Verdikjeden kan bidra til at flere forstår hvordan man utvikler et produkt og hvordan ting henger sammen. Modellen synliggjør også hva som er unikt ved helseindustrien sammenlignet med andre industrisektorer med klinisk utprøving og godkjenning som sentrale deler. Se en større versjon av illustrasjonen. (Illustrasjon: Aleap)

Flere trenger å forstå det store bildet for å gjøre noe med flaskehalsene

Bakgrunnen for initiativet var behovet Aleap hadde sett for et felles språk om helsenæringen og økt forståelse av det store bildet. 

Erling Nordbø
Erling Nordbø

– Når politikere, virkemiddelapparat eller andre myndighetspersoner kommer til Aleap, er det vanskelig for dem å forstå det kompliserte bildet og budskapet om hvilke behov vi har, sier leder av Aleap Erling Nordbø.

Han tror alle vil ha stor nytte av å bruke verdikjeden i diskusjoner om behovet for endringer i rammevilkår.

Viktig for å realisere ambisjonene i det nye veikartet for helsenæringen

Verdikjeden har også en viktig rolle når alle aktørene i innovasjonsøkosystemet og myndighetene nå skal jobbe videre med å realisere ambisjonene i regjeringens veikart for helsenæringen som ble lagt fram 23. august med 12 innsatsområder og 41 tiltak.

Den økte forståelsen av verdikjeden for helsenæringen kan brukes til å gjøre de riktige prioriteringene for å få fart på utvikling av norsk helsenæring, derfor ble forslaget om å utarbeide en verdikjede også godt mottatt av dem Aleap inviterte inn i arbeidet.

Universitetet en viktig del av verdikjeden

Bildet kan inneholde: smil, kinn, leppe, øyenbryn, øye.
Hilde Nebb. Foto: UiO

– Fra universitetets side har det vært viktig å få forskningen og utviklingen som skjer i akademia inn i hele verdikjeden. Vi har en sentral rolle i verdikjeden, ikke bare i starten der ideer utvikles og modnes, men også for å teste og analysere produkter og teknologier i samarbeid med nærings- og samfunnsaktører. I tillegg bidrar vi med å utdanne kandidater som har den kompetanse vi trenger for å faktisk bygge en sterk norsk helsenæring slik vi ønsker samt utvikle nye teknologier som trengs i hele verdikjeden, sier direktør for Veksthuset for verdiskaping Hilde Nebb.

– Veksthuset er opprettet nettopp for å sikre at flere innovasjonsideer fra forskningen finner veien inn i verdikjeden og blir tatt i bruk til beste for pasienter og samfunn. Vi trenger mange ideer for at noen av dem skal ende opp i produkter og teknologier som kan eksporteres, derfor er det viktig å ha de riktige virkemidlene på plass også i denne tidlige fasen av verdikjeden. 

Nye tiltak allerede på gang

Behovet for å få flere ideer fra akademia inn i verdikjeden er også noe av det Aleap allerede er i gang med å gjøre noe med som et direkte resultat av arbeidet med verdikjeden. 

– Vi har blant annet etablert en bootcamp for tidligfase-entreprenører for å stimulere til at flere får innsikt i hva som kreves for å gå fra forskning til produkt, forteller Nordbø.

Bildet kan inneholde: person, smil, hake, erme, lykkelig.
Beate Rygg Johnsen. Foto: UiO

Veksthuset for verdiskaping og Inven2, som er Universitetet i Oslos og Oslo universitetssykehus’ teknologioverføringskontor, er partnere i bootcampen.

– Gjennom bootcampen får våre forskere økt forståelse av innovasjonsprosessen og får tatt prosjektene sine et steg videre mot marked, sier senior innovasjonsrådgiver Beate Rygg Johnsen som er Veksthusets representant inn i samarbeid om bootcampen samt i arbeidet med verdikjeden i samarbeid med Veksthusets kommunikasjonsrådgiver.

Lansert i Arendal

Bildet kan inneholde: person, klær, hår, ledd, yttertøy.
Øverst fra kommentarrunde i Arendal om ulike aktørers rolle gjennom verdikjeden: Erling Nordbø, CEO, Aleap (ordstyrer), Sindre Holme, kommunikasjonsansvarlig, Norway Health Tech, Solveig Kristensen, dekan Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo, Monica Larsen, seniorrådgiver, LMI og Øystein Soug, CEO, Arxx Therapeutics. Foto: LMI.
Nederst fra panelsamtale om behovet for virkemidler gjennom verdikjeden: Erling Nordbø, CEO, Aleap (ordstyrer), Sveinung Hole, CEO, Sarsia, Hanne Mette Kristensen, CEO, The Life Science Cluster, Håkon Haugli, administrerende direktør, Innovasjon Norge, Ingvild Aaløkken, fagdirektør, Statens legemiddelverk, Mari Sundli Tveit, administrerende direktør, Forskningsrådet og Nimrah Ramzan, Arbeiderpartiet. Foto: Veksthuset for verdiskaping.

Verdikjeden ble presentert for et større publikum første gang på arrangementet «Veikart og verdikjeder viktige verktøy for å realisere potensialet i ny norsk helsenæring» under Arendalsuka. Der fikk en rekke ulike aktører inkludert virkemiddelapparatet kommentere på verdikjeden.

Behovet for kapital til for eksempel klinisk utprøving; kompetanse gjennom hele verdikjeden, for eksempel innen produksjon av legemidler og oppskalering; og behov for innkjøpsordninger som gjør at selskaper kan vise til kunder i hjemmemarkedet, var noe av det som ble framhevet som viktig. 

Klar til bruk!

Verdikjeden kan nå brukes av alle aktørene i innovasjonsøkosystemet. Aleap vil jobbe videre med den basert på innspill og komme med oppdaterte versjoner jevnlig.

Last ned verdikjeden til bruk i presentasjoner

Av Norunn K. Torheim
Publisert 7. sep. 2023 11:16 - Sist endret 14. sep. 2023 11:16