English version of this page

Nyhetsbrev juni 2024

Veksthuset for verdiskaping – UiOs innovasjonsenhet for livsvitenskap, helse og teknologi.

Leder: God sommer!

Hilde Nebb
Professor Hilde Nebb, direktør, Veksthuset for verdiskaping. Foto: Øystein Horgmo, UiO.

Det har vært et spennende innovasjonsår ved Universitetet i Oslo (UiO). Vi gleder oss spesielt over at UiO har fått en ny handlingsplan for innovasjon, som tydeliggjør ytterligere UiOs ambisjon om å utvikle sitt innovasjonssystem for å ta mer kunnskap i bruk fra forskningen. Som operativ innovasjonsenhet ser vi i Veksthuset for verdiskaping fram til å realisere målene i handlingsplanen sammen med våre eierfakulteter Det medisinske og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Les hele lederartikkelen

Vi ser at Veksthus-modellen vi har utviklet med lavterskel-innovasjonstjenester for ledere, forskere og studenter, er et solid grunnlag for videre arbeid. Gjennom en todagers strategisamling i midten av juni har vi startet arbeidet med å legge planer for hvordan vi kan videreutvikle modellen vår i tråd med UiOs mål for innovasjon.

Det siste året har vi brukt mye tid sammen med vårt teknologioverføringskontor Inven2 for å tydeliggjøre roller og ansvar for støtten vi begge gir til forskere som skal kommersialisere sine innovasjonsideer. Målet er at våre forskere skal få best mulig støtte i sin kommersialiseringsprosess med godt samspill mellom Veksthuset og Inven2. Her er det viktig å påpeke at mens Inven2 har et smalt ansvarsområde og skal ha inntjening på å kommersialisere ideer fra UiOs forskere, har Veksthuset et mye bredere mandat og bistår mange flere for å ta kunnskap i bruk bredt til det beste for samfunnet. Vi hjelper både forskere og studenter der de er, med å ta ideen videre for at kunnskap fra forskning skal bli tatt i bruk. Her er samspill med hele innovasjonsøkosystemet i Forskningsparken svært viktig for oss.

Studenter i Startuplab sommer 2024
16 student-team jobber med egne prosjekter i Startuplab i sommer. Fem av teamene har støtte fra studentinnovasjonsprogrammet Co-Create som ledes av Veksthuset for verdiskaping. Foto: Startuplab.

Noe av det Veksthuset allerede er godt i gang med, er å styrke UiOs innovasjonskultur gjennom å engasjere studenter. I sommer skal flere studenter ut i sommerjobber gjennom ulike tiltak i Veksthuset. 22 studenter har fått sommerjobb gjennom vårt internship-program som vi driver i samarbeid med studentinnovasjonsforeninger ved våre to eierfakulteter. I tillegg får 13 studenter sommerjobb i inkubatoren Startuplab i Forskningsparken gjennom Co-Create – vårt innovasjons- og entreprenørskapsprogram for studenter. Dette programmet har fått støtte fra Innovasjon Norge og drives i samarbeid med andre universitet og høgskoler i Oslo-regionen.

Veksthuset har nylig overtatt driften av UiOs studenthub i Forskningsparken. Vi ser fram til å inviteres UiOs studenter til aktiviteter der gjennom høsten. Vi håper også å se flest mulig av dere på vår innovasjonskonferanse Science Impact 25. september og andre møteplasser for akademia og næringsliv som vi arrangerer sammen med innovasjonsøkosystemet.

Utlysning: UiOs innovasjonsmidler for forskere

Forsker som søker midler

Er du en forsker med en innovativ idé til et nytt produkt eller en ny tjeneste, løsning eller teknologi basert på forskningen din, men trenger finansiering for å utvikle ideen videre? Sjekk UiOs utlysning av innovasjonsmidler. Utlysningen gjelder alle fagområder ved UiO. UiO har satt av 5 millioner kroner til utlysningen og lyser ut midler i to kategorier:

  • Midler til idé- og konseptfasen på inntil 50 000 kr per prosjekt
  • Midler til test- og videreutviklingsfasen på inntil 400 000 kroner per prosjekt

Søknadsfrist: 2. september 2024

Veksthuset for verdiskaping administrerer søknadsprosessen på vegne av UiO. Send epost til innovation@growthhouse.uio.no dersom du har spørsmål.

Meld deg på innovasjonskonferansen Science Impact 25. september

Banner Science Impact 2024

Innovasjonskonferansen Science Impact 2024 – tomorrow's solutions start today 25. september er en møteplass for akademia, sykehus, instituttsektoren, offentlig sektor, oppstartsselskaper og næringsliv. Tema i år er kunstig intelligens innen livsvitenskap og energi. Konferansen er en del av Oslo Innovation Week 2024.

På denne konferansen fokuserer vi på initiativ i akademia og næringsliv og behovet for samarbeid og rammebetingelser som trengs for at forskning skal bli tatt i bruk til nytte for pasienter og samfunn. 

Sesjoner:

  • Impact Breakfast: The world of AI across life sciences and energy with opening speech on AI between hype and hope
  • Life sciences – AI for better solutions for mental health
  • Life sciences – AI in diagnostics and treatment – from molecules to images
  • Energy systems and digitalisation – value chain from research to commercialization
  • Energy and resource requirements for digitalisation
  • Impact Afternoon: Sustainability aspects of the use of AI across life sciences and energy

Se oversikt over sesjoner og gode innledere og meld deg på

Hovedarrangør: Veksthuset for verdiskaping​
Interne partnere: UiO: Energi og miljø, dScience , Det medisinske fakultet, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Eksterne partnere: Inven2, SINTEF, Oslo universitetssykehus, Oslo kommune, LMI, Oslo Cancer Cluster and Oslo Cancer Cluster Incubator, The Life Science Cluster ​og Forskningsparken​

Arrangement

14. august: Helsenæring på Arendalsuka

Vi arrangerer møtet Helsenæringen fra A til Å – slik lykkes vi med å realisere veikartet der vi viser hvordan vi i innovasjonsøkosystemet kan bidra til å realisere veikartet.

Medarrangører: Aleap, Health2B, Melanor, HelseOmsorg21-rådet, Oslo Science City, Norway Health Tech, Oslo Cancer Cluster, The Life Science Cluster, Inven2 og Forskningsparken.

10. oktober og 5. desember: Innovation hangout for akademia og næringsliv

Sted: Forskningsparken i Oslo
Tid: kl. 17–20

Med denne møteplassen ønsker vi å inspirere, gi selvtillit og kunnskap om innovasjonsprosesser og legge til rette for samarbeid som gjør at forskning blir tatt i bruk og kommer pasienter og samfunnet til gode.

Det blir inspirasjonsinnlegg, rollemodell og matchmaking med bedrifter.

Samarbeiderpartnere 10. oktober: Den åpne innovasjonsarenaen Health2B i Forskningsparken i Oslo og Intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus

Programmet kommer på arrangementsnettsiden i august. Hold av datoen!

Samarbeidspartner 5. desember: The Life Science Cluster.

Programmet kommer på arrangementsnettsiden i oktober. Hold av datoen!

Påminnelse Helseinnovatørskolen

Søk om opptak til kurs 2 Entreprenørskap i helsetjenesten for høsten 2024 – frist 28. juni

UiOs handlingsplan for innovasjon

UiO har fått ny handlingsplan for innovasjon. Veksthuset for verdiskaping har en viktig rolle i oppfølgingen av handlingsplanen og er i gang med å lage tiltaksplaner som skal støtte opp under UiOs og våre eierfakulteters innovasjonsarbeid.

Image may contain: Plant, Sky, Green, Building, Cloud.

Ny seksjonssjef i Veksthuset

Beate Rygg Johnsen er ansatt i den nyopprettede seksjonssjef-stillingen i Veksthuset. Hun har jobbet i Veksthuset siden oktober 2022 som senior innovasjonsrådgiver. Beate har utdanning innen biokjemi fra UiO og hadde 30 års erfaring fra global industri da hun kom til UiO i 2020. Nå skal hun lede det operative arbeidet med å videreutvikle Veksthuset innovasjonstjenester og blir leder for Veksthusets innovasjonsrådgivere. Sammen med direktør og kommunikasjonsansvarlig inngår hun i Veksthusets ledergruppe.

God sommer fra Veksthuset!

Veksthusteamet
To personer som diskuterer

Kontakt oss om du har en innovasjonsidé i tidlig fase!

Vi byr på skreddersydd veiledning og støtte, inkludert såkornmidler på inntil 200 000 kroner. Ta kontakt med oss dersom du vil diskutere hvordan du kan gå videre med din innovasjonsidé i tidlig fase.

Følg oss på LinkedIn

Publisert 28. juni 2024