English version of this page

Fem unge forskere ved UiO får prestisjemidler

Fem lovende forskere ved UiO har fått tildelt ERC Starting Grant fra Det europeiske forskningsrådet. Det ble offentlig i dag. Prosjektene viser bredden ved UiOs fagområder, fra bærekraft og utenforskap til plasmaakseleratorer og søvn.

Universitetsbygget i sentrum, og de fem forskerne Carl Andreas Lindstrøm, Charlotte Boccara, Felix Stein, Nicolai Topstad Borgen og Norbert Pirk.

Carl Andreas Lindstrøm, Charlotte Boccara, Felix Stein, Nicolai Topstad Borgen og Norbert Pirk. Foto: UiO

– Gratulerer til de fem svært dyktige forskerne. Dette er prosjekter som har svært høy vitenskapelig kvalitet og som vil være med på å bevege forskningsfronten fremover. Dette er viktige tildelinger for UiO, sier Svein Stølen, rektor på Universitetet i Oslo.

Det europeiske forskningsrådet (ERC) deler hvert år ut midler til talentfulle unge forskere som skal utføre et fremragende forskningsprosjekt. UiO hadde i alt 26 søknader til årets utlysning av ERC Starting Grants, og fem prosjekter ble innvilget. Dette er det både et høyt antall tildelinger og en svært god tilslagsprosent. Prosjektene fordeler seg mellom fire fakulteter og sentre. 

Disse fikk tildeling

  • Carl Andreas Lindstrøm, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet: Staging of Plasma Accelerators for Realizing Timely Applications 
  • Charlotte Boccara, Det medisinske fakultet: Map and manipulate sleep oscillations to reveal their role in healthy cognitive development 
  • Felix Stein, Senter for utvikling og miljø: Time to pay up? Reparations and global development challenges 
  • Nicolai Topstad Borgen, Det utdanningsvitenskapelige fakultet: Segregation of Opportunities:  Pathways to Marginalization through Neighborhoods and Peers
  • Norbert Pirk, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet: Actively learning experimental designs in terrestrial climate science 

– Dette er prestisjefulle tildelinger, hvor vitenskapelig kvalitet er eneste kriterium. UiO får en så høy tilslagsprosent fordi vi har høyt motiverte fagmiljøer, og ledere og enheter som legger til rette for deltagelse. Vi skal fremme uavhengig, banebrytende og langsiktig forskning, og ser at vi lykkes i det, sier Stølen.

Om prosjektene

Ny akseleratorteknologi

Carl A. Lindstrøm er forsker ved Fysisk institutt. Han forsker på plasmabølgeakselerasjon, en teknologi som har potensiale til å gjøre akseleratorene mange ganger mindre og mye billigere.

– Skal denne teknologien bli et reelt alternativ må vi vise at den fungerer. Det gjenstår noen store utfordringer, sier Lindstrøm.

Les mer: Carl A. Lindstrøm får ERC-stipend for å utvikle ny akseleratorteknologi

Søvn og helse

Charlotte Boccara er forsker ved Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM). Målet med prosjektet er å avdekke hvor viktig søvn er for sunn utvikling av hjernen.

– Vi vet at søvn er spesielt viktig for barn og unge. Dette er også en tid hvor hjernen er mest påvirkelig. Derfor kan dårlig søvn i denne perioden potensielt ha stor innvirkning på barnas utvikling på lengre sikt, både fysisk og mentalt. Med SleepCog-prosjektet skal vi derfor undersøke hvilke konsekvenser dårlig søvn har for hjernens utvikling. Blant annet skal vi se nærmere på om søvn kan virke forebyggende mot utviklingsforstyrrelser hos barn, forteller Boccara. 

Les mer: ERC Starting Grant til Charlotte Boccara

Oppreisning i utviklingsspørsmål

Felix Stein er postdoktor ved Senter for utvikling og miljø. Han skal forske på ulike oppfordringer om oppreisning i globale utviklingssammenhenger. Fokuset blir på hvordan krav om oppreisning etableres, utbetales og mottas. 

–  Jeg ble klar over hvor viktig dette temaet var da jeg fikk høre at ofre for kolera på Haiti krevde oppreisning fra FN på grunn av at kolera ble brakt inn i landet deres. Under koronapandemien oppdaget jeg at Donald Trump kom med krav om erstatning fra Kina på grunn av Covid-19-utbruddet, og jeg hørte globale helseforskere argumentere for erstatning til å finansiere den globale pandemiresponsen, forteller Stein.

Les mer: EU-midler til prosjekt om oppreisning og erstatning i globale utviklingsspørsmål

Årsaker til marginalisering

Nicolai Topstad Borgen er en sosiolog tilknyttet CREATE Senter for forskning på likhet i utdanning. Han skal forske på årsaker til marginalisering. 

– Ettersom ulikheten bare øker i samfunnet vårt, haster det med å avdekke hva som fører til marginalisering. Marginaliseringsprosesser er kompliserte, og dette prosjektet vil bidra til å forstå dem ved å studere samspillet mellom familiebakgrunn, individuelle karakteristikker, samt trekk ved skoler og nabolag. Jeg ser virkelig fram til å jobbe tett sammen med mine prosjektmedarbeidere fra Institutt for spesialpedagogikk, Psykologisk institutt og Frischsenteret, slik at vi kan bidra med ny innsikt i hvordan vi kan gi alle barn like sjanser til å lykkes, sier Topstad Borgen.

Enda sikrere klimaframskrivinger

Norbert Pirk ved forsker ved Institutt for geofag. Pirks forskning har som mål å forbedre de globale klimamodellene. Det gjør han ved å sammenligne modellerte utslipp fra myr og permafrost med faktiske utslipp.

– Jeg ønsker å utvikle intelligente målesystemer innenfor klimaforskningen. Vi skal for eksempel svare på hvor vi bør sette opp målestasjoner, når vi skal gjøre droneflyvninger, og hvordan denne informasjonen bør kombineres med satellittobservasjoner, sier Pirk.

Les mer: Geoforsker får støtte til å ta feltobservasjoner til nytt nivå

Om Horisont Europa og ERC Starting grants

ERC Starting Grants tildeles lovende forskere som leverte sin doktorgrad for to til syv år siden. Søkerne må ha vist potensiale for uavhengig forskning og vitenskapelig modenhet. Starting grants er en del av programmets hovedsølyen (Pilar I) ‘Fremragende forskning’, og består av stipender på opp til 1,5 millioner euro til forskningsprosjekter med opp til fem års varighet.

Til sammen har UiO sendt nesten 700 søknader til Horisont Europa, og har fått tilslag på totalt 134 prosjekter. De aller fleste, 90 av prosjektene, er innenfor fremragende vitenskap. Til sammen tilsvarer UiOs tildelinger i Horisont Europa nå rundt 940 millioner kroner. 

Publisert 5. sep. 2023 12:04 - Sist endret 5. sep. 2023 14:10