Norges første studentombud fyller 10 år

Studentombudet ved UiO har siden 2013 hjulpet over 2000 studenter med alt fra anklager om fusk til påstander om trakassering.

To kvinner og en mann sittende ved siden av hverandre, smilende.

(F.v.) Rådgiver Ingvild Refsum og studentombudene Marianne Høva Rustberggard og Pål Gustavsen. Foto: Yngve Vogt/UiO

Denne måneden er det 10 år siden opprettelsen av Norges første studentombud ved Universitetet i Oslo.

Juristen Marianne Høva Rustberggard har stått i rollen hele veien. Over 2000 studenter har tatt kontakt om ulike utfordringer siden 2013, og viser at behovet for en juridisk ressurs for studenter fortsatt er tilstede.

Et vidt spenn av saker

Henvendelsene som Studentombudet har fått, har vært et vidt spenn av saker om alt fra fusk, påstand om maktmisbruk, diskriminering og seksuell trakassering, til læringsmiljø og krav om tilrettelegging.

– Vi ser et stadig tilstedeværende behov for uavhengig juridisk veiledning for studenter, sier Rustberggard.

Seks år etter at UiO fikk studentombud, ble studentombud lovpålagt ved alle universiteter og høgskoler i Norge. I tillegg til å ta imot henvendelser fra de 26.000 studentene ved UiO, har Studentombudet ved UiO inngått samarbeidsavtaler med ni andre studiesteder.

Bidrar til utjevning av maktbalanse

Studentombudet hjelper til å finne frem i regelverket, slik at studenten slipper å stå alene, og går inn for å løse saker der hvor det lar seg gjøre. Dette er med på å utjevne maktbalansen mellom studenten og studieadministrasjonen.

– Selv om vi opplever at studiestedene er opptatt av å ivareta sine studenter på best mulig måte, ser vi at det i mange enkeltsaker kan oppstå gnisninger. Da kan vi bidra til å gjøre dialogen smidigere, og hjelpe til i samspillet mellom studenten og utdanningsinstitusjonen, forklarer Rustberggard.

Studentombudet skal gi studenter råd og hjelp i saker knyttet til deres studiesituasjon, påse at sakene får en forsvarlig og korrekt behandling, og at studentenes rettigheter blir ivaretatt.

Studentombudskontoret ved UiO består i dag av ytterligere ett studentombud, jurist Pål Gustavsen, og én rådgiver, kjønnsviter Ingvild Refsum.

Bakgrunn

  • Den 1. februar 2013 etablerte Universitetet i Oslo Norges første studentombudskontor. Det gikk to år til før Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet) fulgte etter, sammen med Norges Handelshøyskole og Universitetet i Stavanger.
  • Norsk studentorganisasjon vedtok å jobbe for at «alle studenter skal ha tilgang til et studentombud». Etter hvert ble dette oppgradert til å jobbe for at studentombud ble lovfestet. Parallelt jobbet lokale studentdemokrati for etablering av studentombudskontor ved sine utdanningsinstitusjoner, og konseptet vokste.
  • Et forslag om å lovfeste studentombud ble fremmet i Stortinget i 2017, men fikk ikke det nødvendige flertall. Selv om ingen var imot studentombud som sådan, var det motstand mot å gjøre det til et pålegg.
  • Etter at #metoo-bevegelsen satte fokus på asymmetriske maktforhold, ble det likevel enstemmig vedtatt at studentombud skulle inn i universitets- og høyskoleloven allerede 1. mars i 2018. På dette tidspunktet hadde de fleste studenter i Norge tilgang på et studentombud, som en konsekvens av lokale studentdemokrati sin iherdige innsats.
  • Den nye bestemmelsen om studentombud trådte i kraft i 2019. Som en følge av dette, dekker studentombudskontoret ved UiO nå til sammen ti utdanningsinstitusjoner i Oslo og omegn.
Publisert 6. feb. 2023 12:37 - Sist endret 6. feb. 2023 13:08