Fornøyde med utdanningen og kommer raskt i jobb

De som tar utdanning fra Universitetet i Oslo (UiO) kommer raskt i jobb, har høy kompetanse, analytiske ferdigheter og evne til selvstendig arbeid, og mener at deres utdanning er relevant for jobben de får. Det viser Kandidatundersøkelsen 2023.

Smilende student bak en PC. I bakgrunnen ser vi en tavle med skrift på.

Har du studert på UiO? Da er sjansen stor for at du er fornøyd med utdanningen, og at du kom deg raskt i jobb. Foto: Jarli & Jordan/UiO

– Resultatene viser at våre kandidater er attraktive på arbeidsmarkedet. De tar med seg teoretisk, metodisk og analytisk kunnskap til et arbeidsliv i endring. Dette lover godt for de omstillingene og utfordringene vi vet samfunnet står ovenfor, sier rektor Svein Stølen. 

Attraktive kandidater

Undersøkelsen viser at de aller fleste kommer raskt i jobb etter utdanningen, 8 av 10 er i jobb før eller rett etter de har fullført graden sin, og hele 9 av 10 er i jobb etter et halvt år. 8 av 10 kandidater mener at utdanningen de har gjennomført ved UiO er relevant eller svært relevant i deres nåværende jobb. Like mange er fornøyde med utdanningen fra UiO og ville anbefale UiO til andre.

– Siden 1811 har våre studenter tatt med seg kompetansen de har fått hos oss inn i arbeidslivet og bidratt til samfunnsutviklingen. Jeg er glad for at det går så godt med våre studenter, og at så mange sier at utdanningen fra UiO gir dem relevant jobb og en god faglig ballast, forsetter Stølen.

Karakterer og kontakt med arbeidslivet 

Portrett av rektor Svein Stølen.
Resultatene lover godt for de omstillingene og utfordringene vi vet samfunnet står ovenfor, sier rektor Svein Stølen. Foto: Jarli & Jordan/UiO

8 av 10 sier at utdanningen på UiO har gitt dem teoretisk og metodisk kunnskap, analytiske evner og evne til å arbeide selvstendig. Kontakt med arbeidslivet i løpet av studietiden, for eksempel gjennom praksis, gjesteforelesere eller samarbeid om oppgaveskriving, oppleves som nyttig.

De som tar valgfri praksis som en del av utdanningen er svært fornøyde med valget. UiO ønsker å etablere nye former for praksiskoblinger i utdanningstilbudet, for å styrke studentenes arbeidslivsferdigheter og kunnskap om egen kompetanse. 

Undersøkelsen viser også at karakterer ikke betyr alt i jobbsøkingen, men at de som går ut med gode karakterer har får raskere jobb etter endt utdanning og er mer tilfreds med studiene ved UiO.

LES MER: Ny undersøkelse: SV-studentene er attraktive på arbeidsmarkedet

LES MER: HF-studentene er fornøyde med utdanningen sin

Om undersøkelsen

Se hele rapporten for Kandidatundersøkelsen 2023.

Universitetet i Oslo har for tredje gang gjennomført en egen kandidatundersøkelse. Alle som fullførte bachelor-, master- eller profesjonsutdanning, praktisk-pedagogisk utdanning eller ph.d.-utdanning ved UiO i perioden fra og med høsten 2018 til og med våren 2023 fikk invitasjon til å delta i undersøkelsen. Totalt mottok 22 164 kandidater invitasjon til undersøkelsen, og 48,6 prosent har svart. 

Formålet har vært å få et godt kunnskapsgrunnlag om overgangen fra studier til jobb, hvordan våre kandidater vurderer arbeidslivsrelevansen av sine studier og øvrige aktiviteter de har deltatt igjennom studietiden. 

Undersøkelsen har blitt gjennomført av analyse- og utredningsselskapet ideas2evidence, på oppdrag fra UiO.

Publisert 19. mars 2024 13:55 - Sist endret 19. mars 2024 15:37