Søk midler til å gjennomføre bærekraftprosjekter på UiO

Vil du bidra til å gjøre UiO grønnere? Grønt kontor utlyser midler til små og store, grønne samarbeidsprosjekter.  

Tre studenter sitter rundt et bord omringet av notatblokker og datamaskin. En mannlig ansatt står lent mot bordet og snakker med de.

Foto: Jarli & Jordan/UiO.

Som en del av UiOs klima- og miljøarbeid, har Grønt kontor lansert en ny støtteordning hvor de utlyser midler til grønne prosjekter eller aktiviteter. Grønne midler har som formål å bidra til å forsterke klimainitiativ hos studenter og ansatte, og er et av tiltakene som ble vedtatt i UiOs reviderte tiltaksplan for klima, miljø og bærekraft.

Portrett av Håkon Måge på Grønt kontor.
Håkon Måge, prosjektleder for Grønne midler prosjektet. Foto: Anders Lien/UiO

—Vi vil bidra til å få i gang mange små og store klimaprosjekter på campus. Dersom noen brenner inne med en god idé for å gjøre universitetet litt grønnere, men ikke har midlene til å gjøre det, håper vi at dette kan hjelpe flere med å starte, forteller Håkon Måge, studentansatt på Grønt kontor og prosjektleder for Grønne midler-prosjektet. 

Les mer om Grønne midler og hvordan man søker her.

Hva kan man få støtte til? 

Totalt kan man søke om opptil 30 000 NOK for å realisere initiativer eller aktiviteter koblet til klima og miljø på UiO. Alle som har tilknytning til UiO har mulighet til å søke, men prosjekter som tilrettelegger for samarbeid mellom studenter og ansatte vil prioriteres. Videre ser Grønt kontor spesielt etter prosjekter som vil knytte kunnskap om klima og miljø til handling. 

Eksempler på prosjekter man kan søke om er:

  • Ordning for å samle inn kaffegrut på UiOs kjøkken og tekjøkken.
  • Gå til innkjøp av utstyr for å reparere sykler på campus. 
  • Kjøpe panteringer til søppelstasjoner slik at man kan sortere ut pant fra annet søppel. 
  • Arrangere en panelsamtale om bærekraft for studenter og ansatte. 

— Det viktigste er at prosjektet er noe som kan bidra til at UiO kommer nærmere å nå målene i den helhetlige klima- og miljøstrategien. Mulighetene er nesten endeløse, sier Måge.  

Noen prosjekter vil kreve samarbeid fra andre avdelinger på universitetet for å bli realisert. Hvis dette er et behov vil Grønt kontor gi mer informasjon om dette når de svarer på søknaden. Prosjekter som bevilges midler vil i tillegg få hjelp av Grønt kontor med kommunikasjon og markedsføring. 

— Viktig å støtte opp om de gode ideene 

Måge forteller at ideen til støtteordningen kom etter arbeidet med Grønt kontors strategi. I tillegg fant de ut at Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen hadde lignende grønne stipendordninger. Nå håper de at flest mulig har lyst til å søke, og ser frem til å gå gjennom prosjektene som sendes inn.

Portrett av Mette Halskov Hansen, viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet.
Mette Halskov Hansen, viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet. Foto: Jarli & Jordan/UiO.

— Hvis vi skal klare en grønn omstilling så må vi alle være med. Da er det viktig at vi støtter opp om de gode ideene studentene og de ansatte har for klimaløsninger. Man må ikke bare se på arbeidet med å finne klimaløsningene som en ovenfra og ned prosess, men også en nedenfra og opp prosess, sier Måge. 

Viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet, Mette Halskov Hansen, er også glad for at støtteordningen nå er klar for å ta imot søkere. 

— Engasjement blant studenter og ansatte er svært viktig i møte med klima- og naturkrisen, og Grønt kontor har laget et godt tilbud for å støtte opp om nye initiativer ved UiO. Jeg er spent på prosjektene som vil foreslås og gleder meg til å følge med på dette utover året, sier Halskov Hansen. 

Søknaden kan sendes inn via Nettskjema, og behandles fortløpende av Grønt kontor. 

Publisert 31. mai 2024 13:55 - Sist endret 3. juni 2024 09:09