English version of this page

UiO feirer sin 213-årsdag

Mandag 2. september kan du oppleve noe av det beste UiO har å by på, fra morgen til kveld. Bli med og marker at det er 213 år siden Norge fikk sitt første universitet! 

Bildet kan inneholde: himmel, bygning, tre, sky, by.

Fra åpningsseremonien på Universitetsplassen i august 2024. Foto: Jarli & Jordan/UiO

Legger du turen til et av UiOs mange arrangementer denne dagen, får du både åndelig og fysisk føde – fra forelesninger med internasjonale storheter til kake for ansatte og studenter på Fredrikkeplassen.

Programmet for hele dagen finner du her: UiOs årsfest.

Fremragende forskning, formidling og undervisning til frokost  

UiO deler hvert år ut priser til vitenskapelig ansatte for fremragende innsats og resultater. Du kan starte dagen med frokost og smakebiter fra UiOs aller beste forskere, formidlere og undervisere. Her får du korte foredrag om alt fra siste nytt om kosmisk bakgrunnsstråling til hvordan det er å forske på Midtøsten.  

Bli kjent med en æresdoktor 

Du kan høre UiOs 17 nye æresdoktorer forelese 2. september og dagene etter. Dette er verdensledende forskere, fra hele bredden av UiOs fagområder.  

Har du problemer med å velge mellom forelesningene? Her er to tips: 

Portrett av Sjur Bergan
Foto: Europarådet

Sjur Bergan, som i over 30 år har vært en pådriver for at vi bedre kan forstå samspillet mellom akademisk frihet og betingelsene for levedyktige demokratiske samfunn. Flere steder er nå den akademiske friheten under press, og i seminaret i Domus Bibliotheca spør vi: Hvorfor er akademisk frihet så viktig for demokratiet og hvordan kan vi styrke den akademiske friheten i Europa? 

Portrett av Trond Petersen
Foto: Genevieve Shiffrar

Berkeley-professoren Trond Petersen, kjent for sin fremragende forskning i sosiologi, foreleser om hvordan de nordiske landene er overlegne på familiepolitikk, men likevel opplever stagnert likestilling.  Verst er

kjønnsubalansen på toppen. Så hvorfor – på tross av meget god familiepolitikk og familievennlige arbeidsplasser – havner vi langt bak når det gjelder kvinner i lederposisjoner? 

Bursdagskake 

Ingen bursdag uten bursdagskake! Vi byr studenter og ansatte på kake, korpsmusikk og god stemning på Fredrikkeplassen kl. 12. 

Bildet kan inneholde: bukse, anlegg, bygning, tre, fritid.

 

Bli klokere på KI  

Blir du med på årets Kristine Bonnevie-forelesninger, vil du lære om hvordan kunstig intelligens hjelper oss med å forstå oss selv og naturen rundt oss. Hva kan kunstig intelligens fortelle oss om hvordan hjernen vår fungerer, og om sammenhengen mellom menneskelig evolusjon og smittsomme sykdommer? 

Les mer om Kristine Bonnevie-forelesningene 2024

Årsfestseremoni 

På årsfestseremonien i Aulaen ferier vi UiO, 17 æresdoktorer, 9 prisvinnere og 4 mottakere av H.M. Kongens gullmedalje. I tillegg får du høre taler og musikkinnslag fra Thormod Rønning Kvam, Kvindelige Studenters Sangforening og Universitetets symfoniorkester. Seremonien er åpen for alle, men krever påmelding, og er en høytidelig avslutning på en innholdsrik dag. 

Gå til program og påmelding 

Publisert 21. aug. 2024 14:58 - Sist endret 22. aug. 2024 10:51