English version of this page

Forelesninger med Kavliprisvinnerne 2024

Vinnerne av årets Kavlipris holder forelesninger innen fagområdene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

Kavliprisen er en internasjonal pris som utdeles til fremragende forskere innen nanovitenskap, astrofysikk og nevrovitenskap. Den deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Årets Kavliprisvinnere holder sine prisvinnerforelesninger den 2. september. Forelesningene er gratis, men krever registrering i forkant. 

Kavliprisen i astrofysikk

Sara Seager (Canada/USA) og David Charbonneau (Canada/USA) fikk prisen for oppdagelsen av eksoplaneter og skildringen av atmosfæren til disse. Forskerne har utviklet metoder for å oppdage ulike atomslag i atmosfærene til planeter og for å måle infrarød varmestråling.

  • Tid:  Kl. 10–12
  • Sted: Realfagsbiblioteket, Vilhelm Bjerknes hus, Blindern campus

Les mer og registrer deg

Kavliprisen i nanovitenskap 

Robert S. Langer (USA), Armand Paul Alivisatos (USA) og Chad A. Mirkin (USA) har revolusjonert feltet nanomedisin ved å vise hvordan nanoteknologi kan bringe biomedisinsk forsking og praksis framover. Oppdagelsene deres har lagt grunnlaget for utvikling av behandlingsformer, vaksiner og diagnostikk. 

  • Tid: kl. 10–12
  • Sted: Forskningsparken, Gaustadalléen 21

Les mer og registrer deg

Kavliprisen i nevrovitskap 

Nancy Kanwisher (USA), Doris Tsao (USA) og Winrich Freiwald (Tyskland) har oppdaget et spesialisert system i hjernen for gjenkjenning av ansiktet. Oppdagelsene deres har dannet utgangspunkt for videre forskning på hvordan behandlingen av visuell informasjon er knytt sammen med andre kognitive funksjoner.

  • Tid: Kl. 10–12
  • Sted: Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20

Les mer og registrer deg
 

Om Fred Kavli og Kavliprisen

Den norskfødte gründeren og filantropen Fred Kavli tok med seg sin nysgjerrighet for vitenskapens små, store og komplekse mysterier fra Eresfjord i Romsdal til USA. 

Der etablerte han stiftelsen The Kavli Foundation, som arbeider for vitenskapens fremme. Stiftelsen, med Fred Kavli i spissen, tok initiativet til at Kavliprisen ble opprettet i 2005. 

Vinnerne innen hver kategori tildeles en medalje, et diplom og et beløp på 1 million amerikanske dollar som deles. Det er The Kavli Foundation som bidrar med prispengene.

Kavliprisen er et samarbeid mellom The Kavli Foundation, Kunnskapsdepartementet og Det Norske Videnskaps-Akademi.

Les mer på Kavliprisens nettside

Publisert 8. juli 2024 10:56 - Sist endret 8. juli 2024 11:17