Velkommen til fredsuken - Oslo Peace Days

5.–12. desember er det klart for Oslo Peace Days for andre gang. Det blir dager fylt av debatter og foredrag, og ikke minst hedringer av dem som står fremst på barrikadene i kamp for fred, ytringsfrihet, religionsfrihet og menneskerettigheter.

Bildet kan inneholde: hvitkrage-arbeider, business, dress, formelt antrekk.

Seyran Ates er tildelt UiOs menneskerettighetspris for 2019 (Foto: Julius Mauschik)

Sammen med våre samarbeidspartnere i Oslo kommune, Det Norske Nobelinstitutt, Nobels Fredssenter og Institutt for fredsforskning (PRIO) er det satt sammen et variert program. Jeg setter stor pris på at PRIO er kommet med på arrangørsiden i år. Vi ønsker med Oslo Peace Days å vise frem og utvikle Oslos sterke posisjon som en internasjonal fredsby, gjennom arrangementer som belyser aktuelle temaer knyttet til fred, demokrati og menneskerettigheter.

Lyssetting på Universitetsplassen

Arrangementene foregår både i våre egne lokaler, i Rådhuset, på Nobels Fredssenter og i PRIOS lokaler. Oslo er en pulserende by med mye som skjer til enhver tid, spesielt rett før jul, og jeg er veldig glad for at Oslo Peace Days' samarbeidspartnere har prioritert å lyssette Domus Media på kveldstid i disse dagene. Her har UiO stolte tradisjoner, for husk at Nobels fredspris ble delt ut i Aulaen fra 1947-1989.

Lyssettingen blir en flott, visuell påminnelse av alle de ulike arrangementene som pågår, kombinert med noen historiske bilder fra tidligere arrangementer. Den påminnelsen er vi mange som kan ha godt av, vi som lever på en fredelig plett og (stort sett) gleder oss til hygge, avslapning og god mat i julen. Jeg tror det er sunt å bli minnet om at en slik tilværelse er det ikke alle som er forunt, og heller ikke noe vi bør ta for gitt. Kampen for fred, menneskerettigheter og ytringsfrihet er konstant, og vi som universitet har en sentral rolle.

Uredd imam

Jeg ser spesielt frem til å ta imot Seyran Ates, årets vinner av UiOs menneskerettighetspris. Ates er imam i Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin. Hun er utdannet jurist, med tyrkisk mor og kurdisk far, og hun kom til Tyskland da hun var seks år. Hun er en uredd forkjemper for ytringsfrihet og menneskerettigheter, og mot religiøse fordommer. Hun har blant annet arbeidet for å få på plass lovgivning som beskytter mot tvangsgifte. Det er ikke alle som setter pris på hennes engasjement, men hun fortsetter sitt virke, til tross for stadige trusler mot sitt liv.

Hun får prisen i Universitetets Gamle Festsal kl 1800 den 5. desember, i  en seremoni som også inkluderer en samtale med Aud Tønnesen, dekan ved teologisk fakultet, samt et musikalsk innslag. Dette arrangementet markerer åpningen av Oslo Peace Days. Dagen etter blir det seminar med prisvinneren. Her skal altså Ates innlede med foredraget «Let’s talk about freedom», som jeg er sikker på at vil gi oss noen nye perspektiver og refleksjoner. På programmet står også flere andre innlegg om kvinnelig lederskap og kvinnelig frihetskamp innen islam, før det avsluttes med en paneldebatt.

Èn bukt, to virkeligheter

Oslo Peace Days byr også på mye annet i løpet av en innholdsrik uke. Det mest høytidelige er selvsagt utdelingen av årets fredspris til Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali i Rådhuset den 10. desember, fulgt av det tradisjonelle fakkeltoget på ettermiddagen. Abiy mottar prisen for sin innsats for fred mellom Etiopia og Eritrea. De to statene på Afrikas horn har etter 20 års konflikt undertegnet en fredsavtale. Tvers over Aden-bukten, i Jemen, er situasjonen en ganske annen.

Det får vi vite mer om på Nobel Peace Prize Forum i aulaen den 11. desember. Da er nemlig hovedtaleren Tawakkol Karman, den jemenittiske journalisten og aktivisten som mottok Nobels fredspris i 2011. Årets forum har tittelen «Yemen’s Fight for Survival».

Det var et kjærkomment pusterom for en krigstrøtt sivilbefolkning da Riyad-avtalen mellom Hadi-regjeringen og anti-houthi-styrkene som ønsker mer selvstyre i sør, ble inngått i november. FNs spesialutsending sa at avtalen var et viktig steg i riktig retning, men at det fortsatt er en lang vei å gå for å skape en varig fredsløsning i Jemen. Det er avgjørende at vi opprettholder fokus på denne humanitære katastrofen.

Norsk metode setter internasjonal standard

Jeg har også lyst til å trekke frem seminaret om politiavhør som ivaretar menneskerettighetene. Dette er et resultat av godt samarbeid mellom Politihøgskolen og Norsk senter for menneskerettigheter, der en ny, norskutviklet metode legger grunnlag for en internasjonal standard for politiavhør. Et meget godt eksempel på at kunnskap og forskning spiller en sentral rolle i å ivareta grunnleggende menneskerettigheter.

I tillegg blir det seminarer om situasjonen i Hong Kong og om forholdet mellom India og Pakistan, boklanseringer, utstilling, analyser av fredsaspektet i populære tv-serier og en rekke annet – før det hele avsluttes den 12. desember med åpningen av årets fredsprisutstilling på Nobels fredssenter.

Velkommen til en uke til ettertanke, og for økt kunnskap og forståelse!

Av Svein Stølen
Publisert 28. nov. 2019 13:27 - Sist endret 2. des. 2019 09:15
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO