VÍKINGR: en smakebit på det nye Vikingtidsmuseet

Universitetet i Oslo forvalter en av verdens fremste samlinger av gjenstander fra vikingtiden. Det er en stor glede å vise frem noen av godbitene i den nye utstillingen VÍKINGR på Historisk museum.

Bildet kan inneholde: logo.

I VÍKINGR fortelles historien gjennom originale gjenstander fra vikingtiden. Utsøkte gullskatter, praktsverd og verdens eneste bevarte vikinghjelm er viktige brikker for å forstå hvordan verden og samfunnet så ut for mer enn 1000 år siden. For vikingene var krigeridealet viktig, men de var også bønder, dyktige håndverkere og handelsfolk.

Vikingtiden omfatter tiden fra omkring 750 til 1050 e.kr, og utstillingen gir et innblikk i et mangfoldig samfunn som endrer seg radikalt i løpet av perioden. Ved hjelp av seil og gode havgående skip gjorde vikingene seg gjeldende som en politisk faktor i Europa. I denne perioden utvikler også Norge seg til å bli et kongedømme, under påvirkning av møtene mellom skandinaviske folk og andre samfunn og kulturer.

Utstillingen er delt inn i tre tematiske deler; reiser, krigeren og et samfunn i endring. I kjølvannet av nye nasjonale strømninger på 1800-tallet ble vikingtiden et viktig redskap i oppbyggingen av den nye nasjonen Norge. Nye måter å tenke om historien kombinert med viktige arkeologiske oppdagelser bidro til dette.

Kulturhistorisk museum er et forskningsmuseum og en del av Universitetet i Oslo. Samlingene er utviklet i forskningens interesse. To hundre års forskning har slipt samlingene til å bli både en kunnskapsjuvel og attraksjon for de mange besøkende.

Vår samling fra vikingtiden er enestående med over 40 000 gjenstander, der vikingskipene naturlig nok er de mest spektakulære. Utstillingen VÍKINGR viser et knippe av disse praktgjenstandene og gir et frampek til noe vi virkelig ser frem til – nemlig det nye Vikingtidsmuseet. Når det åpner om noen år på Bygdøy, vil vikingskipene være sikret for fremtidige generasjoner. Samtidig skal dette bli et verdensledende forskningsmuseum for vikingtiden. I det nye museet kan vi vise frem mange flere gjenstander fra våre samlinger, og overraske og utfordre med ny kunnskap, nye perspektiver og nye funn. Møtet med vikingtidens storslåtte bidrag til verdensarven skal være en opplevelse for livet.

 

Av Svein Stølen, Håkon Glørstad
Publisert 5. apr. 2019 17:17 - Sist endret 11. mars 2021 06:46
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO