2020

Publisert 23. des. 2020 10:08

Kjære alle sammen! Tusen takk for den utholdenheten og engasjementet dere alle har vist i et krevende år. Et år hvor den nyeste forskningen har vært diskutert i de 1000 hjem, og hvor tilliten til kunnskap er styrket.

Publisert 19. des. 2020 14:32

Denne uken markerer vi fred, demokrati og menneskerettigheter med utdeling av Nobels fredspris og Oslo Peace Days som høydepunkt. Vi oppfordrer den iranske ambassadøren til Norge og den norske regjeringen til å bruke anledningen til å gjøre alt i sin makt til å sikre human behandling og frigivelse av den dødsdømte svensk/iranske katastrofemedisineren Ahmadreza Djalali. Innlegget er først publisert i Dagbladet 10 desember.

Publisert 19. des. 2020 14:24

Redusert midlertidighet og styrket karriereutvikling må ses i direkte sammenheng, skriver Ingrid Lossius Falkum med flere i et innlegg i Uniforum nylig. Med det går de rett inn i kjernen av en av UiOs viktigste personalpolitiske utfordringer. Ikke bare er det midlertidighet og karriereutvikling som må ses i sammenheng, men vi vil gå enda lengre; hele personalpolitikken må sees i direkte sammenheng. Først publisert i Uniforum 17 desember.

Publisert 17. des. 2020 13:01

How do we transform at the scope, scale, speed and depth that is called for by climate science? How do we do so in an equitable, ethical and sustainable manner? And how does individual change relate to collective change and systems change?

Publisert 11. des. 2020 18:41

The gigantic global scientific efforts to develop a vaccine to mitigate the devastating impact of COVID-19 on societies have reached a point where the mass production and use of effective vaccines are a reality. But, in the subsequent race that is unfolding to produce and purchase vaccines, the gross global inequalities in the access to vaccinations, as well as in the science that makes that possible, have been exposed. First published in University World News 10 desember.

Publisert 6. des. 2020 16:28

Å knuse statuer og viske ut kulturhistorie er kraftfulle våpen i kampen om makt. Under Oslo Peace Days får du innsikt i et politisk verktøy som har vært brukt i tusenvis av år, og som også i dag er høyaktuelt.

Publisert 5. des. 2020 10:00

Yesterday's seminars on Norwegian and International Support to Human Rights Defenders - under and after COVID-19 and the Oslo launch of The 2020 Report of the Lancet Countdown on Health & Climate Change, were important pre-Oslo Peace Days events. Monday, we will announce this year's University of Oslo Human Rights Award winner, and with that open the third and this time digital, Oslo Peace Days. Important days for us all.

Publisert 27. nov. 2020 11:22

Dag Hessen ble overrumplet av NRK med nyheten om at han er tildelt hele to Bragepriser i går. Jeg tror hele nasjonen gledet seg. En vel fortjent hederspris. Aftenpostens intervju av Sofie Høgestøl, som har veiledet hele nasjonen gjennom en lang valgkamp i USA, gledet også denne uken og viser nasjonen at akademia er til for «hvermansen». Dette må være formidlingsåret over noe, og denne formidlingen bidrar helt sikkert betydelig til den store tilliten vårt samfunn har til forskning.

Publisert 10. nov. 2020 14:16

Vi jobber for tiden med en mobilitetsplan for UiO der vi skal legge til rette for mer bruk av sykkel og mindre bruk av bil. Planen skal føre UiO i en enda grønnere retning – i samvirke med ny klima- og miljøstrategi og konkrete tiltak for klimakutt.

Publisert 31. okt. 2020 20:11

Eventyr som Algeta, No Isolation, HISP og Vaccibody viser at Universitetet i Oslo har en betydelig innovasjonskraft. Historiene rundt eventyrene viser likevel at vi nok har vært langt mindre støttende enn det vi kunne og burde ha vært. Derfor er det svært fint å se at nye initiativ blomstrer.

Publisert 24. okt. 2020 00:01

I dag, 24. oktober, lyssettes bygninger over hele Europa i blått. Det gjelder også Domus Media, vår vakre bygning ved Karl Johan. Vi gjør det for å markere 75-årsjubileet for Forente Nasjoner (FN) og det på FN-dagen.

Publisert 23. okt. 2020 07:28

Koronakrisen var et hovedtema da Indikatorrapporten 2020 ble lansert i går. Har forskningssystemet en god nok «kriseberedskap», og bør kriser og brå samfunnsendringer styre prioriteringene for forskning og innovasjon spurte arrangørene? Hva er en krise var mitt motspørsmål. Hvordan setter vi koronakrisen opp mot andre globale kriser som sult, ulikhet, stupende biomangfold og klima.

Publisert 19. okt. 2020 10:48

Havet har alltid vært viktig for Norge. Havet har formet vår utenrikspolitikk, vår økonomi, vår kultur og vår identitet. Det har vært et hav av muligheter! Det må vi sikre at det blir også i fremtiden. Derfor er årets TV-aksjon så viktig. Gi så det monner!

Publisert 11. okt. 2020 14:10

«Behovet for internasjonal solidaritet og multilaterale institusjoner er mer åpenbart en noen gang». Berit Reiss-Andersen første ord da Verdens matvareprogram (WFP) ble annonsert som årets vinnere av Nobels fredspris 2020 var valgt med klokskap og omhu.

Publisert 5. okt. 2020 09:12

Hvor går karriereveiene for yngre forskere og hvor relevant er forskerutdanningen de får for det arbeidsmarkedet de møter? Dette spørsmålet ble tirsdag diskutert basert på Doktorgradsundersøkelsen 2019 (NIFU Rapport 2020:19). Svarene gir hjelp til å sette en tydelig kompasskurs for UiOs videre arbeid med karrierestøtte.

Publisert 3. okt. 2020 20:08

I Aftenpostens Uviten-spalte tirsdag gir redaktør i forskning.no Nina Kristiansen politikerne skryt for håndteringen av koronapandemien. Det er sikkert helt på sin plass: politikere har fattet skjebnetunge beslutninger under faglig usikkerhet og hardt tidspress. Men når hun så løfter fram politikerne som helter i kontrast til forskningen, tar innlegget en for meg overraskende vending. Her slår hun fast at verdens forskere har oppnådd svært lite på et halvt år og på denne måten ikke har bidratt nok til å redde liv. Det kan ikke stå uimotsagt.

Publisert 18. sep. 2020 06:55

I Aftenposten 7. september spør Torkel Brekke og Janicke Heldal hvordan vi best kan verne om akademisk frihet ved norske universiteter. De viser til at fri meningsutveksling for forskere og studenter er under press. Det er bra at dette blir diskutert i en bredere offentlighet. Aktiv meningsbrytning er fundamentet for universitetet som institusjon, og for demokratiet. Mye står på spill om ytringsrommet blir mindre levende. En noe kortere versjon av dette innlegget er publisert i Aftenposten i dag.

Publisert 12. sep. 2020 09:30

Studentene våre bruker sine beste år til å bygge egen og samfunnets kompetanse. Semesteret har såvidt startet. Nå står de i fare for å rammes av ensomhet, psykisk uhelse og frafall fra studiene. Det kan bli utfallet, dersom regjeringen beslutter å gjøre all undervisning digital.

Publisert 5. sep. 2020 08:53

2020 har vært et krevende år, men UiO har mye å feire. Jeg valgte å legge vekt på alt som går bra under årsfestmiddagen 2. september til ære for UiOs prisvinnere. Mens talen i aulaen denne dagen er formell, er tonen mer ledig når middagen serveres. Dette bloggen er basert på den manusløse talen.

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO