2020 - Side 3

Publisert 15. juni 2020 22:01

I Aftenposten mandag påpeker Krumsvik og Søreide at norske bedrifter har et udekket kompetansebehov. Men kompetansebarometeret de refererer til, og støtter sitt resonnement på, viser at etterspørselen særlig gjelder kompetanse på videregående og fagskolenivå. Det løses ikke gjennom å endre finansieringssystemet for universitetene. Et noe kortere innlegg er først publisert i Aftenposten.

Publisert 15. juni 2020 11:04

A special summer awaits all of those taking part in the very first digital International Summer School, which UiO will be presenting this year. I am impressed by the zeal and enthusiasm of the ISS team and the near 500 students worldwide who will be a part of this experience, and look forward to seeing the launch of the digital ISS on June 22nd.

Publisert 14. juni 2020 10:18

Horisont 2020 handler om å være med å utvikle den globale kunnskapsallmenningen. Kombinasjonen av konkurranse og samarbeid utvikler dessuten UiO kvalitativt. Vi engasjerer oss i store samarbeidsprosjekter, og vi henter ERC midler som utvikler både forskningen og forskerne. Det er hyggelig å se at vi lykkes. Vi har nå passert 200 prosjekter og 150 millioner euro i inntekter.

Publisert 10. juni 2020 12:35

«Alene er UiO liten, men sammen med likesinnede, grunnforskningssterke universiteter fra hele Europa kan våre synspunkter nå fram.» Slik uttrykte tidligere UiO-rektor Ole Petter Ottersen seg i Khrono i forkant av lanseringen av universitetsnettverket The Guild of Research-Intensive Universities i Brussel 21. november 2016. Fire år senere kan vi slå fast at nettverket har blitt stor suksess. Det har vært en stor glede å ta del i utviklingen.

Publisert 9. juni 2020 22:27

Havet har alltid vært viktig for Norge. Havet har formet vår utenrikspolitikk, vår økonomi, vår kultur og vår identitet. I Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er hav et prioritert område. Men, det er vanskelig å forske på havet fra land. Vi har stort behov for nye skip som kan brukes til viktig forskning og utdanningen av fremtidens havforskere.

Publisert 9. juni 2020 06:59

Det skjer mye i kunnskapssektoren om dagen. En ny universitets- og høyskolelov skal vedtas. Styringen av sektoren skal vurderes. Forskningsrådets nye strategi er lansert. Kompetansereformen skal til debatt. En ny Langtidsplan for forskning og høyere utdanning er annonsert. Min bønn til statsråden og Stortinget er å se disse sakene i sammenheng slik at helheten blir god. Forskning og utdanning må ses på integrert, ikke fragmentert. En kort versjon av dette innlegget ble først publisert i Dagsavisen.

Publisert 4. juni 2020 07:39

Fornyelse av utdanningstilbudet handler om så mye mer enn det som nå foreslås av Ap, Sp og Frp. Vi står i fare for at fag som arbeidsgivere ikke umiddelbart ser «nytten» av, havner mellom barken og veden: mellom finansieringen av utdanningene og finansieringen av forskningen.  Kronikk i Klassekampen 3 juni.

Publisert 2. juni 2020 11:39

Opprettelsen av en norsk senterordning for Fremragende Forskning i 2002 var et modig skritt som brøt med våre mer egalitære tradisjoner. Avgjørelsen setter spor etter seg på en ganske fundamental og positiv måte, og SFFene utgjør nå et viktig fundament i vår forskningsfinansiering.

Publisert 1. juni 2020 23:12

A few months ago, it would have been hard to believe that research-based knowledge at the forefront of science would soon become an everyday topic of conversation. Reproduction rate and theories of viral origin and spread are discussed at kitchen tables around the globe – but perhaps not most urgently around the cabinet tables of national decision-makers.

Publisert 28. mai 2020 15:29

Denne våren ble ikke helt slik vi trodde. 12. mars måtte vi stenge universitetets bygninger, og i løpet av kort tid var undervisning og eksamener digitalisert. Nå ser det lysere ut, bokstavelig talt, og vi er veldig glade for at vi har kunnet gjenåpne noe. Vi tror og håper at vi til høsten kan ønske velkommen til en enda mer åpen campus, med en blanding av fysisk og digital undervisning.

Publisert 27. mai 2020 17:59

Universiteter og høyskoler skal utdanne attraktive kandidater som bidrar til å forme et godt og bærekraftig samfunn. Universitets- og høyskolesektoren og politikerne er enige om dette målet, og vi diskuterer gjerne hvordan vi kan gjøre dette enda bedre. Men å sentralstyre hvilke utdanninger som er relevante og derfor skal belønnes, er ikke veien å gå. Først publisert i Aftenposten.

Publisert 26. mai 2020 00:17

Universiteter og høyskoler kan bare tjene sitt formål og samfunnet når de gis autonomi og når akademisk frihet sikres. Disse verdiene må ligge fast, når en ny styringspolitikk nå skal utarbeides.

Publisert 20. mai 2020 21:07

FrP, Ap og Sp kortsluttet i dag et pågående arbeid med ny finansieringsmodell for Universitets- og høyskolesektoren. Midt i viktige høringer om ny UH-lov og styringsmelding, velger de en politisk manøvre som er direkte rystende. De er nå, uten å involvere sektoren, blitt enige om at «relevant arbeid etter endt studium» skal være en spesifikk faktor eller insentiv i en ny modell. Dette er svært lite veloverveid.

Publisert 8. mai 2020 07:16

75 år sidan frigjeringa 8. mai 1945

I samband med koronakrisa har ein fått kjenna litt på gleda av eit samfunn som opnar opp igjen. Det er likevel ikkje mogeleg å samanlikna denne gleda med den som braut ut i Norge 8. mai 1945.

Publisert 23. apr. 2020 19:02

Vi har vært gjennom noen svært vanskelige uker. Jeg vil takke alle på det varmeste for imponerende innsats, mye tålmodighet og sterk solidaritet. Vi er nå på vei inn i en ny «normalisert» hverdag, og da er det på sin plass å se fremover mot lysere tider og med håp i blikket.

— — —

We have been through some very difficult weeks. I want to extend my warmest thanks for all of your impressive efforts, patience and strong solidarity. We are now moving towards a “normalised” everyday life, and that makes it appropriate to look ahead to brighter times with hope in our eyes.

Publisert 22. apr. 2020 09:57

Kristian Bjørkdahl kritiserer universitetsledelsen for beslutningen om å planlegge for et digitalt høstsemester. Universitetet i Oslo skal i august ta imot 7000 nye studenter. Vi må sørge for at vi møter ungdommen som legger noen av sine beste år i våre hender på aller beste måte. Innlegget er først publisert i Uniforum.

Publisert 13. apr. 2020 20:21

Vi lever i en tid hvor samarbeid, deling og tilgjengeliggjøring må prege kunnskapssektorene; en tid for å la kniving, nasjonal og personlig prestisje ligge. Vi trenger et sterkt kvalitetsbevist og fagfellebasert akademia i tett samspill med allmenhet, politikk og næringsliv.

Publisert 8. apr. 2020 10:31

Something there is that doesn't love a wall,

That sends the frozen-ground-swell under it,

And spills the upper boulders in the sun;

And makes gaps even two can pass abreast.”….

                                                                                   Robert Frost, Mending Wall

Publisert 4. apr. 2020 09:10

Våre lærere underviser, digitalt. Våre studenter lærer, digitalt. Verktøy og veiledere er på plass. Et stort korps av medarbeidere bidrar teknisk, pedagogisk eller på andre måter til at digital undervisning fungerer over hele Universitetet i Oslo. I hele sin bredde og med stor kraft har tusenvis av ansatte og studenter, i løpet av tre små uker, skapt en blomstrende digital læringskultur.

Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO