Inn i 2023

Mange UH-saker er i luften når vi går inn i et nytt år. Vi skal bidra aktivt til at beslutningene som tas er så kunnskapsbaserte som mulig og til at risiki og konsekvenser ved nye forslag er godt belyst. Vi skal så gjøre vårt for at Universitetet i Oslo styrker og videreutvikler seg som et ledende europeisk universitet basert på langsiktig grunnleggende, banebrytende forskning. Dette er det første av tre mål i vår nye utviklingsavtale med Kunnskapsdepartementet; en avtale som gjelder ut 2026.

Bilde av universitetesbygningen i sentrum

Mål 1: UiO skal styrkes og videreutvikles som et ledende europeisk universitet basert på langsiktig grunnleggende, banebrytende forskning

Det investeres stort i forskning i store deler av verden. Konkurransen om talenter, ideer og prosjektmidler blir stadig mer intens. I denne situasjonen er det viktig at UiO evner å styrke og videreutvikle vår europeiske og internasjonale posisjon. Grunnleggende langsiktig forskning på høyt internasjonalt nivå er vår grunnmur. Vi henter midler fra Forskningsrådet, og lykkes ikke minst godt innen programmer og satsinger for fremragende forskning. Vi lykkes også i europeisk konkurranse om tildelinger og virkemidler hvor kvalitet er det viktigste tildelingskriteriet. UiO skal styrke arbeidet innen grunnleggende forskning, samtidig som vi skal øke vår suksess i bredden av virkemiddelapparatet.

Dette krever mye og også en aktiv og god personalpolitikk. Den enkeltes evner, innsats, kreativitet og integritet er forutsetningen for fremragende og attraktive fagmiljøer med sterke faglige nettverk i det globale forskningssystemet. UiO skal derfor jobbe målrettet med rekruttering og karriereutvikling, som del av vårt arbeid med å videreutvikle en helhetlig personalpolitikk som bygger på mangfold og inkludering.

I de kommende fire år skal vi rapportere til Kunnskapsdepartementet basert på fire styringsparametere:

1. Verdensledende forskermiljøer innen alle større fakultet og enheter.

2. Blant Nordens tre beste universiteter på ERC-tildelinger.

3. Økt suksess i Forskningsrådets tematiske utlysninger og i Horisont Europas pilar II Samfunnsutfordringer.

4. Implementert helhetlig kompetanseprofil for rekruttering og opprykk til vitenskapelige stillinger, herunder fulgt opp nye standarder for karriereutvikling og støtte; koblet til tilsvarende prosesser i Europa.

Mål 2: UiO skal utvikle fremragende utdanningstilbud og utdanningsmiljøer ved alle fakulteter

Gjennom de siste årenes satsing på utdanning har UiO lagt et solid grunnlag for videreutvikling av porteføljen av utdanningstilbud. Vårt andre mål i vår nye utviklingsavtale bygger på dette arbeidet.

Vi har flere spissmiljøer på utdanningsfeltet og vi skal satse systematisk på innovasjon og nyskapning ved alle fakulteter – der både utdanningstilbudene og metodene for undervisning og studenters læring fornyes. Slik vil vi bidra til at læringsmiljøet styrkes og at studentene våre lykkes.

Studentenes mangfold av faglige ønsker og ambisjoner handler også om at studietilbudene må bli mer fleksible, og at arbeidet for å styrke tverrfaglig og problemløsningskompetanse gjennom nærhet til forskning og praksis må videreføres. Vi skal svare på samfunnets behov for etter- og videreutdanning innen fagområder der UiO har særskilte fortrinn.

Vår tids utfordringer krever globale løsninger – ikke minst gjennom at studentene setter sine fag inn i et større samfunnsperspektiv. Sammen med andre forskningsintensive universiteter i den europeiske universitetsalliansen Circle U. skal vi utforske måter å fornye internasjonaliseringsarbeidet gjennom felles utdanningstilbud og integrerte studieløp på tvers av språk, landegrenser og fag.

Vi skal rapportere til Kunnskapsdepartementet på fire styringsparametere:

5. Etablere nye former for forskningsnærhet og praksiskoplinger i utdanningstilbudet, som styrker studentenes arbeidslivsferdigheter og kunnskap om egen kompetanse.

6. Gjennomføre et kontinuerlig innovasjonsarbeid innen nye undervisnings-, lærings- og vurderingsformer.

7. Øke antallet fleksible (herunder livslang læring) og tverrfaglige studietilbud, inkludert spissede regionale utdanningstilbud.

8. Fornye arbeidet med internasjonalt utdanningssamarbeid og studentmobilitet.

Mål 3: UiO skal styrke innsatsen i utviklingen av et bærekraftig samfunn, nasjonalt og globalt

UiO har alltid alltid vært i dialog med samfunnet rundt. Vi skal fremover gjøre mer for å tydeliggjøre kunnskapens betydning for demokrati og samfunn. Vi skal styrke forskning på demokratiets forutsetninger og virkemåte og vi har også en viktig rolle som forvalter av kunnskap og kulturarv, særlig gjennom universitetsmuseene. UiO vil at kunnskapen vi utvikler skal stimulere til nye ideer, metoder, teknologier og tjenester, for å løse samfunnsbehov og bidra til verdiskapning og grønn omstilling, men kunnskapen skal også utfordre etablerte tankemønstre og gjennom dette samfunnets utvikling.

Gjennom en målrettet campusutvikling skal vi bygge ned tersklene for samarbeid mellom akademia, arbeidsliv og samfunn. Ved å knytte kompetansemiljøene tettere sammen vil potensialet for innovasjon i større grad utløses. Derfor har UiO vært pådriver for å utvikle Oslo Science City.

UiO skal videre bruke sin klima- og miljøstrategi til å styrke vårt bærekraftarbeids kvalitativt på en måte som sikrer vårt grunnleggende mål om å fremme uavhengig og langsiktig forskning, samt utdanne faglig sterke, selvstendige, kritisk tenkende studenter som er bevisst sitt samfunnsansvar.

Vi skal rapportere til Kunnskapsdepartementet på fem styringsparametere:

9. Tydeliggjort en rolle i å styrke akademisk frihet og kunnskapens betydning for demokrati og samfunn.

10. Campuser er utviklet på en måte som styrker faglige samarbeid, og legger til rette for bedre samspill med andre sektorer nasjonalt og internasjonalt.

11. Ambisjonene i Helhetlig klima- og miljøstrategi er realisert.

12. Styrket kulturen for innovasjon og entreprenørskap blant studenter og ansatte.

13. Styrket og videreutviklet de europeiske nettverkene the Guild og Circle U., samt styrket samarbeidet globalt.

Disse tre målene og 13 styringsparametrene er godt forankret i Strategi2030. De representerer ikke på noen måte alt vi skal arbeide med, men tydeliggjør både hva og hvor vi er som institusjon og hvor vi skal; samspillet med andre samfunnssektorer skal styrkes ytterligere, klima og miljøutfordringene skal møtes aktivt, vi skal gjøre vårt for å styrke den langsiktige grunnleggende forskningen og vi skal fornye oss for å ivareta det viktige utdanningsoppdraget enda bedre.

Ved inngangen til et nytt år hvor ukrainske universiteter er bombet, hvor det Afganske regimet nekter kvinner utdanning, hvor studenter, ikke minst kvinnelige studenter, angripes i Iran, og hvor det liberale demokratiet er under press er vi glade for at arbeid for å styrke akademisk frihet og kunnskapens betydning for demokrati og samfunn er en del av vår utviklingsavtale med Kunnskapsdepartementet. Arbeidet i regi vår nye tverrfaglige satsning UiO:demokrati vil være en del av vårt «svar» i årene som kommer.

Utviklingsavtalen er videre tydelig på at UiO er og skal være et internasjonalt orientert universitet. Vi er som kunnskapssamfunn tett vevd sammen med resten av verden. Mange av vårt samfunns største utfordringer er globale og kan kun løses globalt. Universitetet i Oslo skal selvsagt bidra godt.

Vi håper og tror dette er en god utviklingsavtale for Universitetet i Oslo; en avtale som bygger på hva vi er i dag, men som også utvikler oss videre.

Godt nytt år!

Publisert 29. des. 2022 10:13 - Sist endret 12. jan. 2023 12:45
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO