The Guild vil ha sterkere forskningsfokus i EUs «missions»

Er samfunnsoppdrag en del av fremtidens norske forskningssystem? Det er spørsmålet under Samarbeidskonferansen 2023 - i Forskningsparken 9. februar. For å svare er det klokt å se og lære av erfaringene fra EUs arbeid med «missions», og alt er slett ikke rosenrødt.

Det er flere grunner til å se på EUs nye Mariana Mazzucato-inspirerte «missions» med et kritisk blikk. Mer enn noe er vi bekymret for at det er få som søker og en av grunnene til at utlysningene ikke har klart å overbevise forskningsmiljøer om å delta, er - tror vi - manglende muligheter for forskningssamarbeid. I politikknotatet vi publiserte denne uken anbefaler vi EU-kommisjonen å re-orientere implementeringen av disse  samfunnsutfordringene på en måte som både bruker og utvikler forskning på forskningsfronten. Syv tiltak anbefales i Re-orient Horizon Europe missions to support cutting edge research (PDF).

Den norske debatten er også i gang. Klaus Mohn argumenterer godt (Morgenbladet) om at Mazzucatos ideer kan virke mot sin hensikt og faktisk bremse den påkrevde grønne omstillingen. Dette blir en viktig debatt i en tid hvor svært mange har kastet seg på «missions» som det viktige nye instrumentet i forskningspolitikken.

Publisert 26. jan. 2023 18:27 - Sist endret 30. jan. 2023 10:08
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO