Circle U. – en løypemelding på veien til oppskalering

Alle de ni partneruniversitetene i Circle U. var samlet i Oslo i begynnelsen av mars for å diskutere hvordan utdanningstilbudene i alliansen skal se ut, hvordan det skal bli enklere å utvikle nye tilbud, og hvordan studentene på en enkel måte kan innpasse dem i sine egne grader.

Bildet kan inneholde: verden, blå, tekstil, interiørdesign, kunst.

Circle U.-samling i Universitetets aula 4. mars i år. Foto: Emil Vestre/UiO

Alliansen skal utvikle en egen portal – et digitalt studiested, kalt Circle U. Open Campus (circle-u.eu) – hvor studenter fra alle de ni universitetene enkelt kan finne utdanningstilbudene som alliansen skal tilby. På denne måten kan vi tilby de fleste studenter mulighet for internasjonal eksponering i sine studier. Vektleggingen av et variert tilbud med internasjonal eksponering er et bevisst valg alliansen nå gjør fordi ikke alle studenter har muligheter, ambisjoner eller ønsker om å dra på fysisk utveksling i det tradisjonelle formatet (fysisk semester/årsutveksling) i Erasmussamarbeidet.

Enklere og smidigere

De som kan og ønsker det skal imidlertid oppleve at denne type mobilitet med en blanding av digitale og fysiske tilbud skal bli enklere, og ikke minst, at godkjenning av emner og kurs skal skje mer smidig og på en forutsigbar måte. Circle U. sitt Open Campus skal for eksempel gjøre det enklere for UiO-studenten Hanne som er interessert i klima og miljøspørsmål å finne relevante tilbud i London, Paris eller Beograd som gir studiepoengsuttelling i Oslo – og som i tillegg gir henne et eget Circle U.-diplom som vitner om internasjonal erfaring.

Circle U. planlegger for at størstedelen av utdanningstilbudet som alliansen tilbyr vil være kortere og mer intense kurs som lettere lar seg innpasse i de mange forskjellige studieløpene som i dag eksisterer hos partneruniversitetene. Disse kursene kan være rene digitale kurs, men også hybride, der fysisk undervisning kombineres med digitale former. En mulighet er at underviserne i større grad kan være mobile slik at studentene kan oppleve internasjonalisering i eget klasserom.

Eivind Engebretsen og Bjørn Stensaker tegnet av Benoit Raucent, Academic Director for Circle U. sin Teaching Innovation Lab (CU.til).

Legge til rette for koplinger

For å få til et variert og godt tilbud og skalering, satser alliansen på at eksisterende kurs og emner ved de ni partneruniversitetene videreutvikles og gis en tydeligere internasjonal dimensjon ved at eksempelvis en emneansvarlig i Oslo samarbeider med en eller flere kolleger i Berlin, London, Louvain, Aarhus, Wien, Pisa, Beograd eller Paris. Vi vil legge til rette for små funksjonelle og tette faglige koplinger som utvikles lokalt. På denne måten kan alliansen bygge på hva som allerede eksisterer, skape muligheter for enkeltansatte til å bygge nye nettverk, faglig samarbeid og utveksling av studenter.

Circle U. Open Campus skal gjøre det enklere for vitenskapelig ansatte i Oslo å finne partnere ved andre Circle U.-universiteter som underviser i tilsvarende emner. En enkel Orcid-basert søketjeneste (circle-u.eu) er allerede etablert som skal videreutvikles i løpet av året. Vi tar sikte på å gjennomføre et eget arrangement ved UiO i løpet av våren for å informere om de konkrete fremgangsmåtene for å etablere felles utdanningstilbud innen Circle U. samarbeidet.

Utvikler studieporteføljen

For Universitetet i Oslo er Circle U. også en mulighet til å videreutvikle vår egen studieportefølje – en prosess som allerede er igangsatt som en følge av det nye nasjonale finansieringssystemet og de konsekvenser det kan få for UiOs økonomi i årene som kommer. Denne prosessen må også handle om kvalitet – ikke bare økonomi. UiO er et internasjonalt orientert universitet, og Circle U. kan gi oss en ny mulighet til å videreutvikle vår utdanningsportefølje på en måte som styrker vår internasjonale profil ytterligere.

Av Bjørn Stensaker, Eivind Engebretsen (dekan for Circle U. Open Campus)
Publisert 12. mars 2024 08:55 - Sist endret 13. mars 2024 14:04
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO