Demokratikonferansen - viktig og riktig

Demokratiet må røktes i det daglige, og kunnskapsinstitusjoner som Universitetet i Oslo har og må ta en sentral rolle. Derfor argumenterte UiO i 2021 for at tematikken «demokrati og ulikhet» burde være et av fem prioriterte områder i Langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Derfor er UiO:Demokrati UiOs nye tverrfaglige satsning. Og derfor er Demokratikonferansen etablert. Takk til alle som har stått på for å etablere og utvikle en viktig satsning og en viktig konferanse.

Stortingspresident Masud Gharahkhani hilste til konferansen.

"Demokratiet dør i mørke", lyder slagordet til Washington Post. Et antall fremtredende forskere, eksperter, politikere og intellektuelle har advart om at vi i dag synes å bevege oss inn i en "mørketid" der demokratiet kan svekkes, undergraves eller til og med dø.

Slike endringer skjer sjelden med et smell, men starter med strømninger som ikke alltid fanger offentlighetens blikk eller interesse. Mange land preges av økende nasjonalisme, populisme og polarisering. Samtidig utfordres forskningsbasert kunnskap og selve ytringsfriheten.

Universitetene er ofte blant de første som føler presset. Begrensninger på akademisk frihet og institusjonell autonomi, samt angrep på enkelte forskere, skaper sjelden de store overskriftene, men er alvorlige advarsler om at demokratiets helse kanskje ikke er helt som den bør være.

Vi kan ikke være naive. Demokratiet kan ikke tas for gitt. Selv vårt eget rimelig velfungerende demokrati, med høy tillit og solide institusjoner, kan ikke tas for gitt.

Demokratiet trenger alltid ettersyn og vedlikehold. Kunnskap er en nøkkel. Utdanning likeså. Og vi trenger en opplyst allmenhet og en åpen og opplyst offentlig samtale som favner hele samfunnet.

Vi trenger også kunnskap om samfunnet i seg selv; om hvordan samfunnsendringer som økt utdanningsnivå, økt sosial ulikhet og økt polarisering påvirker folkestyrets virkemåte. Vi trenger kunnskap om hvordan samfunnets nøkkelinstitusjoner lærer, fornyer seg og hvordan de forvitrer. Og vi trenger bevissthet om at det mange av oss, kanskje litt naivt tar for gitt, må forsvares og utvikles.

Derfor er dagen i dag så viktig.

«UiO:Demokrati» er en av UiOs tre tverrfaglige satsinger. Dette er en langsiktig og omfattende satsing, med en bred faglig tilnærming, som gjenspeiles i konferansens program. UiO:Demokrati legger til rette for fremragende og samfunnsviktig forskning og involverer mange av landets fremste - og internasjonalt ledende - fagmiljøer. Satsingen er viktig for utvikling av nye utdanningstilbud, og bidrar til fokus på demokratiet gjennom en mengde arrangementer og på ulike formidlingskanaler, blant annet i vår storstue av en formidlingsarena - Domus Bibliotheca.

Vi samarbeider med andre institusjoner - det er helt essensielt for UiO. Både i vårt nærområde, gjennom for eksempel Kunnskapsbyen i Oslo, der «demokrati og inkludering» er et av de faglige gravitasjonsfeltene. Og internasjonalt, som i universitetsalliansen Circle U. hvor vi har som ambisjon å lage en felles utdanningscampus på tvers av Europa. Circle U. har et eget demokratispor, som ledes fra UiO. Kort sagt, vi arbeider med demokrati lokalt, nasjonalt og internasjonalt, på tvers av fag og sektorer.

Det har vi tenkt å fortsette med. Det dreier seg tross alt om hva slags samfunn vi vil være en del av. Hvem vi har vært, hvem vi er og hvem vi vil være.

 

Av Svein Stølen
Publisert 18. apr. 2024 12:26 - Sist endret 18. apr. 2024 12:26
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO