Relevante studier som svarer på samfunnets og kandidatenes behov

UiOs rykende ferske kandidatundersøkelse er oppløftende. Våre studenter får seg relevant arbeid veldig raskt og de opplever at de tilegner seg både kunnskapen og ferdighetene de trenger. Da er det ikke rart at en stor majoritet vil anbefale andre å studere ved UiO.  

Rektor Svein Stølen og viserektor Bjørn Stensaker møter studenter ved studiestart 2022. Foto: Jarli & Jordan/UiO

Nyttig kandidatundersøkelse

Ambisjonen med kandidatundersøkelsen er å få mer kunnskap om hvordan våre studenter gjør det på arbeidsmarkedet. Kunnskap som vi ønsker å bruke til ytterligere å forbedre vårt studietilbud. Resultatene er oppløftende. Undersøkelsen bekrefter at vi har et studietilbud som arbeidsmarkedet etterspør, og at vi har et innhold i studiene som kandidatene selv finner er verdifullt når de har startet sin yrkeskarriere. 

Sett i lys av ulike medieoppslag om manglende arbeidsrelevans i høyere utdanning og bekymringer om «teoritunge» utdanninger som ikke er koplet til praksis, gir kandidatundersøkelsen et faktabasert svar om UiOs utdanninger som kanskje kan føre debatten over i et mer kunnskapsbasert og konstruktivt spor. Debatten bør i større grad reflektere det store mangfoldet innen høyere utdanning og de mange og ulike behovene utdanningene samlet sett skal svare på. 

Hva er viktige kompetanser i morgendagens arbeidsmarked? 

Et stort flertall av de som har svart (8 av 10) mener at utdanningene de har tatt på UiO har gitt dem god teoretisk og metodisk kunnskap, analytiske evner og ikke minst stor evne til å arbeide selvstendig. Tung teoretisk og metodisk kunnskap – koplet til vår forskning – er relevant for arbeidsmarkedet! Dette er et kjennetegn ved våre utdanninger som UiO alltid har vektlagt, og som vil være viktige også i dagens og morgendagens arbeidsmarked. 

Vi kan likevel bli enda bedre, og vi registrerer at våre kandidater etterlyser enda mer vekt på kompetanse innen digitalisering og digitale verktøy og større fokus på innovasjon og nyskapning. Her er mange fagmiljøer ved UiO allerede i gang med justeringer i sine studietilbud. 

Løpende kontakt med arbeidslivet er viktig

Et svært viktig funn i undersøkelsen er hvor nyttig mange studenter opplever frivillig eller obligatorisk praksis i studietiden. Dessverre er det ikke alle studenter som har hatt et slikt praksisopphold under studiene, og en viktig ambisjon fremover er å styrke disse koplingene, både i kvalitet og omfang. Vi er avhengig av et enda tettere samarbeid med arbeidslivet for å skape interessante case, prosjekter og praksisplasser som kan være til nytte for både studentene og arbeidslivet selv – i både offentlig og private sektor. Arbeidet med våre partnere i Kunnskapsbyen i Oslo er et viktig tiltak, våre professor II stillinger likeså, men vi må jobbe langs mange og ulike nye flater mot arbeidslivet i årene som kommer.

Disse resultatene ville ikke vært mulige uten et massivt arbeid på alle nivåer av organisasjonen. En stor takk til alle som har bidratt. Takk også til studentene som er aktive deltakere i sin egen utdanning, og ikke minst til de 10 782 kandidater valgte å svare på Kandidatundersøkelsen 2023 .

Av Svein Stølen, Bjørn Stensaker
Publisert 22. mars 2024 08:46 - Sist endret 22. mars 2024 08:57
Foto: Jarli & Jordan/UiO

Rektoratbloggen

Vårt ønske er at UiO styrker sin evne til samspill internt og eksternt. Målet er å utnytte den enestående posisjonen vi har som hovedstadsuniversitet i en av de mest kunnskapsintensive regionene i Europa.

I Rektoratbloggen skriver vi om saker av stor betydning for UiO.

Foto: Jarli & Jordan/UiO