Forskningskommunikasjon som politikk, praksis og forskningsfelt

Hva snakker vi egentlig om når vi snakker om forskningskommunikasjon – og hva bør vi snakke om?

Forsker som holder vitenshow foran et stort publikum på Universitetsplassen

Foto: Francesco Saggio/UiO

Forskningskommunikasjon og vilkårene for formidling av forskning er stadig på dagsordenen. Det er mange meninger om forskeres formidling, samtidig er kunnskapsgrunnlaget om forskningskommunikasjonens vilkår, omfang og virkemåter begrenset.

Hva snakker vi egentlig om når vi snakker om forskningskommunikasjon – og hva bør vi snakke om? Har vi det forskningsbaserte kunnskapsgrunnlaget vi trenger for å ha disse diskusjonene?

I denne debatten snakker vi om hva slags politikk vi har for forskningskommunikasjon i norsk akademia, om praksiser for forskningskommunikasjon blant forskere og på institusjonene og om hvordan forskningskommunikasjon kan etableres som et tverrfaglig forskningsfelt

Kveldens panel ledes av Kristian Bjørkdahl, førsteamanuensis i retorikk og språklig kommunikasjon ved Institutt for lingvistikk og nordiske studier, UiO.

I panelet sitter:

  • Anja Røyne, førstelektor ved Fysisk institutt og KURT – Kompetansesenter for undervisning i realfag og teknologi ved UiO
  • Aksel Kjær Vidnes, redaktør for Forskning.no
  • Hege Westskog, programkoordinator for forskningssenteret Include og seniorforsker ved SUM – Senter for utvikling og miljø ved UiO
  • Thomas Evensen, spesialrådgiver i Forskningsrådet
  • Silje Maria Tellmann, førsteamanuensis i sosiologi ved USN og Førsteamanuensis II ved OSIRIS / TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur, UiO

Før debatten holder Silje Maria Tellmann en innledning om forskningskommunikasjon som politikk, praksis og forskningsfelt.

Om "Formidlende omstendigheter"

Bakgrunnen for debatten er utgivelsen av en fersk antologi om forskningskommunikasjon på Universitetsforlaget: «Formidlende omstendigheter», redigert av Kristian Bjørkdahl, Iris Leikanger og Silje Maria Tellmann.

Boken er et samarbeid mellom forskere som har jobbet med problemstillinger knyttet til forskningskommunikasjon over lengre tid, og som representerer ulike disipliner og perspektiver på forskningskommunikasjon. I så måte gjenspeiler boken noe av tverrfagligheten og bredden som preger dette fremvoksende forskningsfeltet.

Praktisk informasjon

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Hvis du trenger heis eller annen tilrettelegging ved besøk, kontakt oss på db-sentrum@admin.uio.no.

Om Domus Bibliotheca

Domus Bibliotheca er Universitetet i Oslos dialog- og formidlingsarena. Her kan du delta i debatter og samtaler og høre på foredrag. Domus Bibliotheca er den venstre fløybygningen på Universitetsplassen i Oslo sentrum.

Nysgjerrig på hva som skjer hos oss? Følg Universitetsplassen - UiO på Facebook for spennende oppdateringer.

Publisert 18. jan. 2023 11:45 - Sist endret 12. nov. 2023 09:05