Kongehus og demokrati – gir det mening?

Monarkiet og demokratiet lever side om side. Hva forklarer kongehusets popularitet, hvordan ble monarkene folkekonger og hva kan sette kongedømmet som statsform på spill i vår tid? 

Fotografi av den norske kongefamilien. 8 personer i pentøy.

Foto: Lise Åserud/NTB

Strømming av arrangementet

Her kan du følge «Kongehus og demokrati – gir det mening?» på nett.

Da prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år, viste en undersøkelse at 3 av 4 ønsker å beholde kongehuset i Norge, og at ungdomsgenerasjonen er aller mest positiv til monarkiet.  

Samtidig står dagens kongelige i en spagat mellom tradisjonelle rojale verdier og moderne krav til åpenhet og individuell frihet. Det britiske kongehuset har havnet i konflikt med Harry og Meghan og her hjemme nektes Märtha Louise nå å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger. 

Det norske kongedømmet er fremdeles ganske ungt. Norge gikk ut av unionen med Sverige i 1905 og valgte sin egen konge: Kong Haakon VII.  

I denne samtalen ser vi nærmere på hvordan kongehuset ble til, hvor demokratiske prosessene som ledet dit var og hvor institusjonen står i dag.  

Hva har vært avgjørende for at vi fremdeles holder oss med et statsoverhode som arver sin tittel? Hvordan ble de norske kongene «folkekonger», og hva er de historiske forklaringene på at monarkiet er blitt en del av demokratiet? Ikke minst: Hva er de eventuelle utfordringene med en slik statsform i en moderne verden – i Norge og internasjonalt? 

Du møter: 

Tore Rem er direktør for de tverrfaglige forskningssatsingene UiO:Norden og UiO:Demokrati. Han har skrevet biografien om kong Olav V. 

Kjetil B. Alstadheim er politisk redaktør i Aftenposten og forfatter av boka «Republikken Norge. Om hvorfor vi fortsatt har konge - og hva vi kan få i stedet».  

Inger Merete Hobbelstad er kulturkommentator i NRK og forfatter av «Årene med Elizabeth», en biografi om dronning Elizabeth. 

Carl Emil Vogt er historiker ved HL-senteret og forfatter av boka «Heltekongen Haakon - symbol i krig og fred», som handler om hvordan kong Haakon VII ble en norsk nasjonalhelt. 

Portrettbilder av de fire paneldeltakerne
Foto: UiO/Aftenposten/Kagge forlag

Praktisk informasjon

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men vi setter pris på om du melder deg på i forkant. 

Gå til påmelding

Dørene åpner kl.18.30, det blir lett servering.

Arrangementet strømmes fra denne siden.

Hvis du trenger heis eller annen tilrettelegging ved besøk, kontakt oss på telefon 90131755.

Om Domus Bibliotheca

Domus Bibliotheca er Universitetet i Oslos dialog- og formidlingsarena. Her kan du delta i debatter og samtaler og høre på foredrag. Domus Bibliotheca er den venstre fløybygningen på Universitetsplassen i Oslo sentrum.

Nysgjerrig på hva som skjer hos oss? Følg Universitetsplassen - UiO på Facebook for spennende oppdateringer.

Se fullt program for Domus Bibliotheca.

Publisert 20. feb. 2023 13:58 - Sist endret 16. des. 2023 07:25