Per Fugelli Foredrag 2023: Possibilities to protect the fragile earth in our time

Hvordan skal vi ivareta den skjøre jorda vår fremover?

Bildet kan inneholde: hånd, verden, organisme, finger, gest.

Foto: EarthHour

Kom og hør på Finlands tidligere president og sosialdemokrat, President Tarja Halonen på Oslo Peace Days. I tillegg blir det paneldebatt med forskere og studenter. 

Muligheter i vår tid

President Tarja Halonens forelesning vil fokusere på mulighetene for å beskytte den skjøre jorden i vår tid. Vår verden står overfor flere og sammenkoblede kriser som har hatt alvorlige økonomiske, sosiale og miljømessige konsekvenser over hele verden. Gamle, tradisjonelle utfordringer har ikke forsvunnet, og nye risikoer er i ferd med å oppstå. For å håndtere polikrisen og oppnå bærekraftig og robust utvikling, må vi redusere ulikhetene og sårbarhetene som risikerer å etterlate enkeltpersoner, samfunn og hele land bak.

Program

12.00: Enkel servering

13.00: Velkommen

  • v/ Rektor Svein Stølen

Hovedtaler

  • Tidligere president Tarja Halonen: Possibilities to protect the fragile earth in our time

Kommentarer

  • Professor Espen Bjertness: Helseeffekter av krig og konflikt – betydning av humanitær bistand
  • Medisinerstudent Marika Kromberg: Fred gjennom helse
  • FN-studentunion ved Mia Linnerud: Hvor er alle kvinnene? Behovet for kjønnsperspektiver ved forhandlingsbordet

Paneldebatt

  • Deltakere: Tarja Halonen, Marika Kromberg, Mia Linnerud, Espen Bjertness
  • Møteleder: Professor Dan Banik

Om Tarja Halonen:

Tarja Halonen har vært Finlands president i to perioder fra 2000 til 2012. I løpet av sin politiske karriere, som startet i 1974, har President Halonen lagt stor vekt på å fremme demokrati, menneskerettigheter og fremsnakket sivilsamfunnets rolle. Styrking av sosial rettferdighet og likestilling har alltid vært og er sentrale temaer for hennes brede globale engasjement. 

Om Per Fugelli (1943-2017)

Per Fugelli var en svært anerkjent lege, forfatter, foredragsholder, og han var professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo i en årrekke. Han var opptatt av hvordan fordeling av makt og goder i samfunnet påvirker folkehelsen. Fugelli er blitt kalt de uperfektes venn og var særlig opptatt av å vise vei for et mer tolerant og åpent samfunn. I 2013 ble han tildelt Fritt Ord-prisen for sin viktige og uredde stemme i samfunnsdebatten. 

Jorda som pasient:
Fugelli publiserte i 1993: In search of a global social medicine (pdf). Artikkelen inspirerte studenter og forskere ved Det medisinske fakultet til å etablere et forum kalt «Jorda som pasient». Fokuset var global helse. 
Per Fugelli Foredrag er en hyllest til en forsker i Fugellis ånd og har blitt arrangert siden 2014. Tidligere ble det arrangert av Institutt for samfunn og helse, og er i dag en del av Senter for bærekraftig helseutdanning. Her kan du lese mer om tidligere foredrag:

Arrangementet vil foregå på engelsk: Per Fugelli Lecture 2023: Possibilities to protect the fragile earth in our time - Centre for Sustainable Healthcare Education (uio.no)

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og vi setter pris på om du melder deg på. 

Gå til påmelding

Velkommen!

Arrangementet holdes i Domus Bibliotheca, UiOs nye arena for dialog og formidling. Hvis du trenger heis eller annen form for tilrettelegging når du besøker oss, ring dette nummeret: 90 13 17 55.

Om Oslo Peace Days

Oslo kommune, Nobels Fredssenter, Det Norske Nobelinstitutt, PRIO og Universitetet i Oslo jobber med fred og menneskerettigheter på ulike måter.

Hver desember slår vi oss sammen og arrangerer Oslo Peace Days, en arena der alle inviteres til å diskutere og lære mer om disse viktige temaene.

Se fullt program for Oslo Peace Days 2023

Publisert 6. nov. 2023 11:35 - Sist endret 23. nov. 2023 12:14